Helyi közélet

2016.08.15. 13:28

Bor és mámor. Pompázik Bénye

Erdőbénye - Nem bánták meg, hogy egy nappal hosszabb fesztivált rendeztek az erdőbényeiek.

Erdőbénye - Nem bánták meg, hogy egy nappal hosszabb fesztivált rendeztek az erdőbényeiek.

Mintha tündérvilágba csöppentünk volna, Erdőbényére érkezve. A miliő csodálatos. A mesébe illő – majdhogynem mézeskalácsházakból álló – hegyaljai falut csodálatos, üde, zöld hegyek és rendezett, szemet gyönyörködtető szőlőültetvények veszik körül. Bármerre fordul is az ember a településen, felnézve a csodás környezet nyugtatja meg a tekintetet.

Itt együtt élvezhetők a tokaji borok és a zempléni ízek. Illés János

Kerti fesztivál

A Bor, mámor, Bénye nevet viselő, már sokéves múltra visszatekintő „kerti fesztivál” idejére ráadásul még inkább ünneplőbe hajló arcát mutatja az erre járónak Erdőbénye. És van is kinek, hiszen minden eddiginél többen látogattak el az idei – amúgy a korábbiaknál egy nappal hosszabb – fesztiválra. Bár nem jó a kifejezés, hogy fesztivál, hiszen a szervezők nem a „megszokott” fesztiváli tömeghangulatot kínálják, hanem a ráérős, beszélgetős, bandukolós, borozgatós, zenehallgatósat. Amit a név is sugall. Egy kis bor, egy kis mámor és egy kis Bénye. És volt is mindhárom. Bár e sorok írója és fotóriporter társa a borból és a mámorból csak szemlélőként ízlelgetett, de Bénye teljes pompájában mutatta magát.

Erdőbénye és a fesztivál kitűnő alkalom, hogy összejöjjünk. dr. Kolossváry Kornél

Lelki-testi táplálék

„Nem az a célunk, hogy egymást lökdössék az emberek, hanem hogy nyugodtan, ráérősen kóstolgathassák Hegyalja nemes nedűjét, az itteni étkeket, a minőségi zenét és ismerkedjenek a hegyaljai emberekkel és egymással is” – mondta kérdésünkre Illés János, a program egyik motorja, nem mellesleg az Illés Pincészet tulajdonosaként maga is borosgazda. „Az ország minden tájáról érkeztek borkedvelők, Hegyalja szerelmesei, a különféle helyeken élő baráti társaságok, akik ezt a környezetet választják, hogy évente egyszer találkozhassanak egymással. És ez kiváló alkalom erre…”

Mint mondta, ez nem Erdőbénye ünnepe csupán, hanem egész Tokaj-Hegyaljáé, a világörökségé, a történelmi borvidéké. „Megtelnek a környékbeli szálláshelyek, ide jönnek bemutatni portékáikat a környékbeli mesterek, vendéglátók. Nem véletlenül ajánljuk úgy a fesztivált, hogy itt együtt vannak a tokaji borok és a zempléni ízek.”

„Bővültek programjaink is – mondta a gazda. – Lehet evezni, vízitúrázni a Bodrogon, biciklitúrák indulnak a Zemplénbe, de vannak előadások, workshopok, gyerekprogramok. És itt az elmaradhatatlan minőségi zene. Hogy csak néhányat említsek. Fellépett a Kiscsillag, a Kerekes Band, Pátkai Rozina, a Meszecsinka, a Cabaret Medrano, Tóth Viktor és a Jónás Vera Experiment. Éppen ezért – kicsit kockáztatva – idén egy nappal hosszabb a fesztivál, már csütörtökön vártuk a vendégeket. Úgy vélem, megérte, hiszen a közönség jó néven vette, hogy egy nappal többet tölthet velünk.”

Ennél jobb hely nem kell találkozáshoz

A falu főutcáján népes társaságba botlottunk – majdnem a szó szoros értelmében –, a kompánia, mint kiderült, képletesen Szegedről érkezett. Azért képletesen, mert – mint alkalmi szóvivőjüktől, dr. Kolossváry Kornéltól megtudtuk – valamennyien egy évfolyamon végeztek orvosként a szegedi egyetemen.

„Minden évben találkozunk egymással, hogy megbeszéljük közös dolgainkat – mondta. – Erdőbénye és a fesztivál kitűnő alkalom, hogy összejöjjünk és együtt töltsünk néhány napot e csodás környezetben. Aztán mindenki megy haza és élményekkel telve kicsit könnyebben vág neki a mindennapi munkának. Mert ez az ilyen összejövetelek lényege…”

És tényleg ez a lényeg…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában