Helyi közélet

2016.07.11. 16:50

Mestercukrász vagy amatőr? Nehéz eldönteni

Miskolc - Fejből készíti a tortákat, ő találja ki, és nem írja le az arányokat.

Miskolc - Fejből készíti a tortákat, ő találja ki, és nem írja le az arányokat.

Mestercukrászok is megirigyelhetnék azokat a tortákat, amiket Sebők Erzsébet készít. Facebook oldalán már évek óta sorra osztja meg az általa – ahogy ő fogalmaz – összedobott sütemények fotóit. Ez az összedobás azonban koránt sem egy átlagos munka, hiszen igazi remekművek születnek a keze alatt. A képeket látva évek óta győzködtem Erzsébetet, hogy bemutathassam őt és tortáit az újságban. Mindig megköszönte az érdeklődést, de elutasító választ kaptam. Igazából már feladtam a próbálkozást, de néhány napja rám írt: „Azt szeretném kérdezni, hogy még mindig szeretnél írni rólam…” A válaszom persze, igen volt.

Éjszaka 1 órakor jött az ötlet, reggelre pedig elkészült a mű." Sebők Erzsébet

Boldogan készítette

Időpontot egyeztettünk, és elmentem Erzsébethez. Ő aznapra is „összedobott” egy tortát. Fekete marcipánnal borított párizsi krémes sütemény volt, amelyet arany cukorcsipke díszített. Látványra fantasztikus volt: elegáns, éppen csak annyi dísszel, amennyi feltétlenül kell. Bevallom, nem vagyok édesszájú, jobban szeretem nézni az édességeket, mint megenni, de ezt megkóstoltam. Többször is. Kollégáimnak is vittem a tortából, néhány perc alatt nyoma sem volt, és míg ették, csak elismerően hümmögtek. Amikor Erzsébetnek elújságoltam, milyen finom volt, csak annyit mondott: boldogan készítette. Érezni lehetett…

De kezdjük az elején, 2012. szeptemberében, amikor is Erzsébet elhatározta, hogy barátnője születésnapjára készít valami különlegeset. „Mivel pinkmániás, kitaláltam, sütök neki egy rózsaszín tortát, aminek táska formája lesz. Nem tudtam, hogy kezdjek neki, de végül megcsináltam” – kezdi mesélni Erzsébet. Ez volt az első formatortája, és innen nem volt megállás. Késztetést érzett, hogy újabb és újabb tortákat találjon ki, készítsen el. Férje, dr. Lenkey Ferenc pedig biztatta, és mai napig legnagyobb rajongója. Büszkén mesélte, hogy Erzsébet korábban festett, szobrászkodott, amatőr festőként képeit kiállították a sátoraljaújhelyi művelődési házban. Ezen kívül korongozott, próbálkozott tűzzománccal, kézügyessége tehát adott volt.

Férje ötlete volt az is, hogy Erzsébet induljon tortaversenyen, így 2013-ban benevezett a Palotáson megrendezett versenyre. „Burkolt fekete-fehér emeletes dísztortát készítettem. Még előtte való nap sem tudtam, hogy mivel indulok, egész éjszaka gondolkodtam, már kezdtem feladni, úgy voltam vele, nincs ötletem, nem megyek. De a férjem mondta, nem adhatom fel, az nem én lennék, és éjszaka 1 órakor jött az ötlet, reggelre pedig elkészült a mű. Nemzetközi zsűri véleményezte a cukrászremekeket. Eredményhirdetésnél az amatőrök közt nem hallottam a nevem, gondoltam, eljöttem, szép élmény volt, ennyi… Majd a cukrász kategóriában bemondták: Sebők Erzsébet ezüstérem. El sem hittem. De nem csak szép volt, finom is, mert a közönség fél óra alatt elkapkodta” – emlékezett. A palotás versenyt a többi követte, majd Farkas Vilmos cukrász tanfolyamára is beiratkozott, hogy még inkább megtanulja a tortakészítés csínját-bínját, trükkjeit. Elmondta, sütőpor nélkül süt, persze ehhez tudni kell a praktikákat, például hogy a piskótához nem veri fel teljesen kemény habbá a tojásfehérjét. „Korábban is sütöttem, de a tanfolyamokon rájöttem, van mit tanulnom. De a legfontosabb, hogy csak és kizárólag minőségi alapanyagokat, kiváló minőségű csokoládét használok” – árulta el.

A versenyeken kívül persze a családnak is süt, ünnepekre mindig kerül valami Erzsébet sütőjéből. Ő maga azonban nem kóstolja meg a tortákat, nem szereti az édességet, csak készíteni. Egyedül a Zila formát kedveli, amit mascarponés, joghurtos, fehércsokis formában készít, sok gyümölccsel.

Ha a torta nem is, de a töltött káposzta annál inkább a kedvence. „Hidegen, melegen is szeretem, elélnék rajta” – tette hozzá. S, ha már a töltött káposzta szóba került, férjével büszkén mesélték, hogy már közös győzelmük is van, kolbásztöltő versenyen indultak és nyertek.


Nem írja az arányokat

Erzsébettől torta-, süteményreceptet is kértünk, de sajnálkozva mondta, nincs neki. Fejből készíti a tortákat, ő találja ki, és nem írja le az arányokat. „Tudom, butaság, mert így kétszer nem is tudom elkészíteni ugyanazt. De recepteket sem tudok lemásolni, csak azt csinálom meg, ami az enyém” – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában