Helyi közélet

2016.06.18. 15:09

Bográcsba terelték a vadakat Kácson

Kács - A vaddisznó volt a sláger a Kácsi Vadfőző Versenyen, sokan bátran nyúltak a fűszerezéshez.

Kács - A vaddisznó volt a sláger a Kácsi Vadfőző Versenyen, sokan bátran nyúltak a fűszerezéshez.

Tizenhetedik alkalommal töltötték meg főzőcsapatok Kács központját, ahol a sátrak előtt vadból készült ételek rotyogtak a bográcsokban vagy sültek a tűzön. Fácánból, muflonból is készültek vadétkek, de a sláger a vaddisznóhús volt, amelyet számos módon készítettek el a környékről vagy éppen az ország keleti feléből, illetve a fővárosból érkező csapatok.

Hazajárnak

A Honfoglaló csapat lényegében hazajár Kácsra, lévén vezetőjüknek, Szabó Csabának nyaralója van a községben, de egyébként Budapesten élnek. A vadfőző versenyen majdnem a kezdetektől, tizenöt éve részt vesznek.

– Idén vaddisznó ragut készítettünk Örs vezér módra. Ennek az a különlegessége, hogy csak honfoglalás-kori fűszerek vannak benne, semmi paprikát vagy mai modern fűszert nem tettünk bele, és rizs helyett is kölesből készült a köret – magyarázta Szabó Csaba, aki elárulta, a kácsi versenyen túl évente két-három alkalommal készítenek vadételt otthon. A honfoglalás-kori étkezési szokásoknak az interneten néztek utána, akkoriban szerették a leveses ételeket, ragukat készítettek fűszerekkel, s nem volt savanyúság sem, aszalták a gyümölcsöket.

– A raguba belefőztük a zöldséget (sárgarépát, petrezselyem gyökerét, zöldjét, zellert) egészben, majd kivettük, feldaraboltuk, kölessel összefőztük. Van benne borsikafű, kakukkfű, tárkony, kömény, majoranna, kicsi fahéj, babérlevél, bazsalikom, kis ginzeng, valamint borókabogyó. Aszalt gyümölccsel tálaltuk – mondta Szabó Csaba hozzátéve, hogy az étel nagyjából három óra alatt készült el.

A debreceni Mamszi csapatának tagjai tavaly még csak nézőként voltak a kácsi versenyen, idén ők is főztek, méghozzá klasszikus vaddisznópörköltöt.

– Ebbe a húson kívül kell só, bors, szalonna, zsír, s tettünk bele borókabogyót is. Paprikával, fokhagymával, paradicsommal a hagyományos módon készítettük el a pörköltöt, s szívünk-lelkünk benne van – árulta el az étel titkát Vágó Andrásné Orsi. Mint mondta, évente ötször-hatszor, s csak bográcsban készül náluk vad­étel, családi összejöveteleken, a húst pedig egy ismerős vadásztól szokták vásárolni.

A szarvast és a vaddisznót is

A zsűri szerint az egyik legfinomabb fogást a borsodgesztiek főzték. Tóth Lajos Zoltán polgármester és csapata vaddisznóroládot készített barnamártással, krumplival.

– Ehhez általában a combot kiterítik két centi vastagságban, fűszerezik a belső oldalát, majd megy bele félcentis fehér szalonna. Felgöngyöljük, összetűzzük hústűvel. Olajon megkérgelve az egészet vörösboros, fűszeres lében kell puhára párolni. Ezt felszeleteljük, s elkészítjük a barnamártást csontból, cukorral, ezzel tálaljuk. A köret burgonya­krokett, pikánssá lekvárral tesszük. A fűszerezés hagyományos: durvára őrölt só, bors, hazai őrölt paprika. Mi tettünk bele pici kakukkfüvet is, babérlevelet, valamint otthon termett, szárított borókabogyót is, a vörösbor pedig saját – sorolta a hozzávalókat Tóth Lajos Zoltán.

– Elég gyakran került vad­étel az asztalra, Borsodgeszt a Bükk ölelésében fekszik, sok vadász barátom van, akiknek szoktam segíteni a zsigerelésben, nyúzásban, így mindig kapok egy kis kóstolót belőle. Szeretem a vadat, különleges, a kulináris élvezet csúcsa, ha jól el van készítve – mondta a polgármester, aki a Harsányi Szürkemarha Fesztiválon is szokott főzni a nagyközönségnek.

Megemlítette, a megfelelő időzítésen múlik, hogy kellőképpen megpuhuljon a hús és szépen lehessen tálalni. Ha ő zsigereli a vadat, látja, hogy milyen idős. Minél korosabb az állat, annál rostosabb, inasabb a húsa, máshogyan kell elkészíteni, más fűszereket kell használni, hogy a rostokat át tudja rágni. Kicsit tovább kell süt­ni, de úgy, hogy szaftosabb maradjon, s ne száradjon ki.

– Oda kell figyelni a vaddisznó, szarvas esetében is, bármit készítünk. A rendszeres kóstolgatásnál szerintem jobb nincs, mert a szem sokszor becsapódik, hogy jó vagy nem jó az étel. Az a biztos, ez most jó – mondta.

Tóth Lajos Zoltán elárulta, a vaddisznót nagyon szereti, sűrűbben kerül az asztalra, könnyebb is elkészíteni. A szarvas teljesen más, lágyabb, magasabb kategória. A vaddisznó engedi, hogy az ember eltérjen egy picit a szokásos útvonaltól, lehet merészebben fűszerezni. A szarvasnál ügyelni kell arra, hogy szaftossága, rendkívül jó ízharmóniája megmaradjon, legyen szó akár a gerincről, akár a comb diójáról.

Fellépők is voltak a fesztiválon

A közönség és a csapatok szórakozásáról több fellépő is gondoskodott. Táncoltak a Daya Dance Tánciskola kisebb és nagyobb növendékei, a Kácsi Hársfavirág Énekkar, a Zsérci Meszes Néptánc Együttes és a Zsérci Summás Ének­együttes. Sandra és Attila mulatós zenét játszott, majd az OTI Blues Band, illetve a Pataky Művek koncertezett, az utcabálon pedig Vitéz Bacsi József zenélt.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában