Helyi közélet

2016.05.11. 09:42

A csodás hangú „mákvirágok” Büttösön

Büttös - Anett rávette Büttös fiatalasszonyait, hogy énekeljenek a népdalkórusban.

Büttös - Anett rávette Büttös fiatalasszonyait, hogy énekeljenek a népdalkórusban.

Mákvirágok is laknak Büttösön. Ezek a mákvirágok azonban nem rosszalkodásukról híresek, hanem arról, hogy gyönyörű hangjuk van, és tagjai a Büttösi Mákvirág Asszonykórusnak. Vezetőjük Parzignáth Anett, akiről megtudtuk, azóta énekel, amióta megtanult beszélni. Ez az ő családjukban nem számít különlegességnek, hiszen náluk természetes volt, hogy énekelt a dédnagymama, a nagymama, az édesanya és a gyerekek is. Generációról generációra adták át egymásnak az éneklés szeretetét, a gyönyörű népdalokat. ​

Anett a miskolci Szemere Bertalan Szakközépiskolában végzett annak idején néptánc szakon. A tánchoz énekelni is kellett, így az otthonról hozott népdalkincs alaposan kibővült. Azután az egészségügy felé vitte az érdeklődése. Gyógytornász szeretett volna lenni, ezért jelentkezett a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karára. Majd kislánya születése után elvégezte az ápolónői képzést. Így most ápolónőként dolgozik Krasznokvajdán, egyben Büttös alpolgármestere, szabadidejében pedig az asszonykórus vezetője.

Falunapra

– A népdalkórus tulajdonképpen 2009-ben alakult, akkor egy falunapra álltak össze Büttös idős asszonyai. De szerettem volna, ha fiatalok is csatlakoznak a kórushoz. Kis rábeszélés kellett, de végül heten eljöttek, és most már annyira lelkesek és ügyesek, hogy az ifjabb korosztállyal országos versenyekre is járunk. Ma már elhiszik magukról, hogy képesek magas színvonalon énekelni – meséli Anett. Hozzáteszi: 2014-ben részt vettek az Idősek Kárpát-medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedőjén (idősek és fiatalok együtt), ahol 3. helyezést értek el. 2015 novemberében a KÓTA szervezésében térségi minősítő versenyen jártak, ahol kiváló minősítést kaptak, az országos fordulón pedig ezüstfokozatot. Júniusban újabb országos próbatételre készülnek.

– Ilyen pici faluban nagyon nagy szó, hogy van egy színvonalas kórus – jegyzi meg Anett.

Elárulja: a legifjabb „mákvirág” a majdnem hatéves kislánya, Luca, aki ugyan versenyekre még nem jár, de a próbákon részt vesz, és állandóan énekelnek: a kocsiban, hazafelé, otthon és este, elalvás előtt.

Anett úgy véli, minden magyar embernek meg kellene ismernie hazánk sokszínű kultúráját. Talán nincs is még egy olyan ország, ahol ennyiféle népdal, népszokás, néptánc és népviselet született volna.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában