Helyi közélet

2016.04.02. 09:20

A nagy kérdés: technikus legyek vagy inkább diplomás?

Miskolc - Számos keresett szakmát ismerhettek meg a fiatalok pénteken a Kós Károly Szakközép­iskolában.

Miskolc - Számos keresett szakmát ismerhettek meg a fiatalok pénteken a Kós Károly Szakközép­iskolában.

Vajon hány diák tudja, hogy érettségi után nemcsak az egyetemre lehet jelentkezni, hanem a szakközépiskolák technikusi képzésére is? És hányan tudják közülük, hogy például a magasépítő technikusokat és az épületgépész-technikusokat tárt karokkal várják a munkahelyek? A Kós Károly Építőipari Szakközépiskola pénteken pályaorientációs napot tartott, melyen a város gimnáziumainak tanulói ismerkedhettek meg az ott folyó, érettségi utáni technikusi képzésekkel.

Én a turizmus területén szeretnék majd elhelyezkedni.

Domonkos Réka

Hiányszakmák

Faicsiné Adorján Edit tagintézményvezető-helyettes lapunknak elmondta: a nap programját a víz világnapjához kapcsolták, ami március 22-én volt, így lett rendezvényük neve Vizek és mesterségek. Neves előadókat hívtak meg, akik saját munkásságukon, életükön keresztül mutatták be az iskolában tanított szakmákat.

– Az építőipar most minden szempontból fejlődésnek indult. Éppen ezért nagy szükség lesz az elkövetkezendő években a magasépítő technikusokra, ami valószínűleg bekerül a hiányszakmák közé. Biztos megélhetést jelent az épületgépész-technikus végzettség is, ami szintén hiányszakma – hangsúlyozta a tag­intézményvezető-helyettes, hozzátéve: érettségi után 2 év alatt elvégezhetők ezek az OKJ-s képzések. Akinek nem sikerül az egyetemi felvételi, nem kell elkeserednie, hiszen számtalan középfokú képzés közül választhat.

Diplomát szeretnének

De akarnak-e szakmát tanulni a gimnazisták? Az Avasi Gimnázium 10.-es tanulói ott voltak a pályaorientációs napon, őket kérdeztük. Kosztoványi Kíra elárulta, neki A és B terve is van a továbbtanulással kapcsolatban. Olyasmit szeretne tanulni, amivel majd el is tud helyezkedni. Gondolt a gazdaságtudományokra és budapesti egyetemre. Azért Budapest, mert szerinte ott sokkal jobbak az elhelyezkedési esélyek, mint Miskolcon, és azért döntött a diploma mellett, mert az magasabb végzettséget ad, mint a technikusi. Ha mégis a Kós Károly Szakközépiskola szakmái közül kellene választania, akkor az épületgépészet mellett döntene.

Domonkos Réka a turizmus területén képzeli el magát. Idegenvezetőként egy német szállodában szeretne majd dolgozni.

Van, amelyik tetszett…

– Technikusi képzésre egyáltalán nem gondoltam, mert szerintem a diplomát jobban elfogadják, mint a középfokú végzettséget. Főleg, ha külföldön akarok dolgozni. Az itteni szakmák inkább a fiúknak való – érvelt Réka.

Megkérdeztünk hát egy fiút is. Müller Bence azt mondta, ő is diplomát szeretne inkább. Még nem tudja, milyet, mert a biológia és a történelem érdekli, de van még ideje, hogy eldöntse.

– Hallottam, hogy az iparnak sok szakmunkásra és technikusra lenne szüksége, de nem gondoltam arra, hogy ilyen pályát válasszak. Bár itt a magasépítő technikus szakma tetszik – jegyezte meg Bence.


A szakemberek

A szakmai nap előadói: Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, Virág István, a MÁV Zrt. főosztályvezetője, Kiss Mária, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezetője, Rakaczky István környezetvédelmi, vízgazdálkodási szakreferens, Puskás Péter, Ybl-díjas építész, Petercsák Máté, a PM-Energo Kft. ügyvezetője, Szikói Péter földmérőmérnök, Nagy András, szerkezetépítő mérnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában