Helyi közélet

2016.03.10. 07:00

Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2016. március

Miskolc - Csütörtökön tartották a márciusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők hat napirendet tárgyaltak, ebből egyet zárt ülésen. A javaslatok közt volt a tavalyi költségvetés zárása is, illetve turisztikai előterjesztések. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a testületi ülésről.

Miskolc - Csütörtökön tartották a márciusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők hat napirendet tárgyaltak, ebből egyet zárt ülésen. A javaslatok közt volt a tavalyi költségvetés zárása is, illetve turisztikai előterjesztések. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a testületi ülésről.



10.03.: Vége a testületi ülésnek. Köszönjük Olvasóink figyelmét!


09.59.: Dr. Tompa Sándor (DK) ügyrendi javaslatot tett. "Ez hangnem, stílus, ami megjelent a testületben tarthatatlan. Kérem polgármester urat, kezdeményezzen beszélgetést a frakcióvezetőkkel ez ügyben" - mondta

A polgármester kérte az SZMSZ azon pontját, ami szerint ezt javasolja a képviselő. Dr. Tompa Sándor kérte a jegyző segítségét, nem kapta meg. Így a polgármester jelezte, ennek a hivatkozás hiányában nem tud szavaztatni erről az ügyrendi indítványról.

Már szavaznak a képviselők.


09.52.: Két hete sajtótájékoztatót tartottam arról, hogy képviselőcsoportom szigorítani szeretné a főutca behajtási rendjét - mondta Szécsényi Marianna fideszes képviselő. Hozzátette: már készül a rendelet, április hónapban már szavazhatnak erről.

Dr. Kiss János alpolgármester szerint a közérdekű hozzászólások drámaian átalakult. Korábban arról volt szó, az ellenzéki képviselők milyen fejlesztést szeretnének a körzetükben, de mára az ellenzék szakított ezzel a hagyománnyal - fogalmazott.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy látják, hogy ebben a városban van még munka, de azt kérte az ellenzéktől, ha kritikát fogalmaz meg a városvezetéssel szemben, akkor tegye mellé a javaslatát is.


09.43.: Dr. Tompa Sándor (DK) megkérdezte, a jogi bizottság mikor foglalkozik a polgármester méltatlansági ügyével. Illetve lapunkra hivatkozva kérdezte, ingyenes lehet-e a parkolás a belvárosban pénteken és szombaton, hogy növekedjen a forgalom a főutcai boltokban.

És azt is megkérdezte, mi a sorsa, a lánykollégiumnak, a Hunyadi utca 1-3.-nak, és a holding volt épületének. "És hová lett Iván Aurél, a MIKOM hírigazgatója, mennyibe került az eltávolítása a miskolciaknak?" - fogalmazott.

Kriza Ákos egyre válaszolt szóban: "Az én elítélésem magánvádas ügy volt, politikai perpatvar, nem közvádas ügy. Így az esetemben fel sem merült a méltatlanság kérdése. Ön is tudja, de a politikai hangulatkeltés miatt önt mindent megtesz."

Földesi Norbert (MSZP): "Egy kérésem lenne, azt gondolom, van egy vita, ami hónapok óta megy, olyan mélységekbe megy, itt lenne ideje abbahagyni. Nem emelgetni a takarót, nem vájkálni a családok életében, mert a képviselőknek is családjuk van. Címlapon szerepelt Révész Péter is, önök táncolnak ezeknek az embereknek a fején. Én voltam 85 ezer példányban címlapon, én túlélem, de a gyerekem, aki óvodába jár, vele mi lesz? Miért nem gondolkodnak el, önök milyen állásban vannak, ne adj isten sportállásban a fideszesek...Polgármester úr, kérem, fegyelmezze meg frakcióját."

Egyetértek azzal, amit mond, de annak az álságosságát, amit Jakab Péter elmond, hogy nem látják a szüleiket munkába menni bizonyos gyerekek, miközben őt sem, nem álságos? - kérdezte a polgármester.

Badány Lajos (Jobbik) elmondta, egyetért Földesi Norberttel, nem is akart felszólalni, de a polgármester reagálása után megtette. Kiemelte ő is, hogy a fideszesek többnyire önkormányzati állásokban dolgoznak.

Felajánlotta, a jobbikos képviselők felajánlották, hogy nyilvánosságra hozzák a házastársaik vagyonnyilatkozatát. Megkérdezte, erre hajlandóak-e fideszesek.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető szerint a magánéleti kérdéseket a közügyekbe belekavarni nem ildomos.


09.27.: Novák Józsefné (Fidesz) azt kérdezte, milyen példát mutat Jakab Péter jobbikos frakcióvezető a miskolciaknak, ha nem dolgozik. "Ilyen példát mutat a képviselő a miskolciaknak?" - kérdezte. Hangsúlyozta, nem csak beszélni kell, tenni is érte.

Dr. Kriza Ákos szerint jó, hogy reggel 7-re tettük a közgyűlési ülést, így a jobbikosok gyerekei legalább egyszer egy hónapban látják munkába menni a szüleiket.

Bartha Gábor fideszes képviselő is a jobbikosokról beszélt, arról, hogy nincs munkájuk.


09.17.: Újra nyílt ülés.

Zárt ülésen döntöttek Révész Péter ügyéről, illetve arról is, hogy a közelmúltban a Miskolci Operafesztivál Kft. élére kinevezett vezetőt visszahívják.

Információink szerint Révész Péterrel szemben megszüntették a méltatlansági eljárást.

Az operafesztivál kapcsán annyit sikerült megtudnunk, hogy a vezető menesztésének oka az lehetett, hogy közte és a társulat közt feszültség volt. Hogy pontosan mi volt ez a feszültség, úgy tudjuk, bővebben nem beszélt a városvezetés.

Bartha György (MSZP) képviselő megkérdezte, a Mária és Csavar utca vízelvezetésének kiépítését. A válasz az volt, még nincs döntés, szakértői csapat dolgozik rajta.

Nagy-Korsa Judit (DK) arról beszélt, hogy a közelmúltban alakult LMBTQ szövetség, azaz a miskolci mások egyesülete szerette volna felvenni a Miskolc nevet, de kérelmüket elutasították, míg abban az időszakban az egyetem lövészklubja megkapta ezt a lehetőséget. A képviselő szerint az egyesület ezt diszkriminációnak érzi. "Csak nem azt akarja a városvezetés eltitkolni, hogy Miskolcon léteznek mások?" - kérdezte Nagy-Korsa Judit.


08.53.: Zárt ülés következik.


08.52.: A tavalyi költségvetés zárását tárgyalják a képviselők.

Elsőként Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető kért szót. A Fidesz-KDNP frakció kivonult.

"Egy biztos, amikor egy hónapja arról beszéltem, hogy az önök által benyújtott egyensúlyi költségvetés, hiánnyal zárul, erről beszéltem, ami most került elénk. Ez a költségvetés a vegetálás költségvetése volt az átlag miskolci számára" - fogalmazott Jakab Péter.

Szóba hozta a Miskolc Holding vezetőjének egymillió forintos lakástámogatását, de a polgármester elvette a szót, hogy nem a napirendről beszél. A polgármester azt is elmondta, ha olyanról szeretne beszélni, ami nem a napirend, nem ide tartozik, tartson sajtótájékoztatót, adjon ki újságot, szórólapot.

"Nem voltam jelen Jakab Péter felszólalásánál, de várható volt, aki egésznap otthon heverészik, fogalma sincs Miskolc dolgairól... Aki szakmailag értékelte a költségvetés, láthatja, újabb 2,3 milliárd forint hiteltől szabadulunk be. 18 milliárd fordítottunk 2015-ben városüzemeltetésre, szociális feladatokban megváltozott a város feladatköre, ennek ellenére 5,4 milliárdot fordítottunk a rászorulókra. Oktatásra 9 milliárdot költünk, turizmusban sem csak tervek vannak, eredmények is, 5,8 milliárdot költöttünk erre a területre, szemben azzal, amit 2009-ben költött a városvezetés. Ha csak a fejlesztéseket nézzük, 25 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, míg 2010 előtt ez 6 milliárd volt. 2015-ben a legsikeresebb lobbitevékenységet mutathatja fel a város, milliárdokat nyertünk a stadionra, és egyéb fejlesztésekre, miközben hitelt nem tervezünk felvenni, csak abban az esetben, ha megtérülése biztosítható. Miskolc egyre élhetőbb, egyre vonzóbb város lesz" - ezt Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője jelentette ki.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Amikor a költségvetésről beszélünk, akkor a fejlődő jövőről beszélünk. Ez a korrekeció is az előrelépésről szól. Miskolc fejlődik. Miért állítom ezt? Már régen nem azt az időszakot éljük, mint a szocialisták idején, amikor arról kellett beszélnünk, mekkora adósságot görget maga előtt Miskolc. Ma már a nyugodt fejlődését időszakát éljük a városvezetésnek és a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Mindenképp kiemelném az új ipari parkot, amely újra pozicionálja a várost, nagy lehetőségeket nyújt az agglomeráció számára is. A Diósgyőri vár fejlesztése és a tapolcai strand fejlesztése is része a Modern Városok programnak. Amikor a költségvetésről beszélünk, akkor látni kell a nagy pozitívumokat, fejlődésket."

Dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz) arról beszélt, hogy a Jobbik szerinte el sem olvasta a költségvetést, ráadásul - mint fogalmazott - egy költségvetési szakember sincs a Jobbikban. (A pénzügyi bizottság elnöki posztját Badány Lajos, a Jobbik képviselője kapta meg - a szerk.)

Badány Lajos (Jobbik) szerint nem elfogadható, hogy a működési hiányt a fejlesztési pénzekből finanszírozza a város. Szerinte sorra szűnnek meg a kisvállalkozások, a magán- és családi vállalkozások. A fideszes városvezetés az idegen cégeket részesíti előnyben a helyiekkel szemben - hangsúlyozta.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A tavalyi költségvetés vitájakor is elmondtuk, a feladatfinanszírozási rendszer, ahogy elindult, meg is bukott. Nem tudom, a Fidesz-KDNP képviselői milyen számokat lát, miből dolgozik. De úgy zárják az évet, hogy 50 milliárd volt a bevétel és 62 milliárd a kiadás. Ez az önök egyensúlya. A 12 milliárdot nem hiányként, egyenlegként aposztrofálják. Elszomorító, mert 3 milliárd a működési hiány. Ez semmivel nem magyarázható. Amikor arról mesélnek, hogy nagyszerűen gazdálkodnak, ez a legalpáribb hazugság, hiszen ekkora működési hiány a város történetben soha nem volt. Ráadásul év közben lefejezték a város pénzügyi vezetését, valószínű azért, mert már tavaly év közben látták, elszállt a költségvetés. Ez a tény. Térjenek vissza a realistához, mondják el, hogyan csináltak ekkora működési hiányt."

Dr. Kiss János alpolgármester szerint nem árt készülni is egy kicsit, nem csupán elragadtatni magunkat a politikai vitában. Ő úgy véli, dr. Simon Gábor ezt tette. "Üsse fel mindenki a 18. oldalt, ott megvan mennyi a város működési egyenlege. A város működési egyenlege nulla. Amikor azt állítja valaki, összedőlt a költségvetés, enyhén szólva csúsztat. Nem lefejeztük a pénzügyi vezetést, hiszen nagy részük itt ül a teremben, egy ember pedig más munkát vállalt. A szocialisták költségvetési kultúrája nem követhető, hiszen hitelből gazdálkodtak, úgy gondolkodva, utánuk az özönvíz. Nincs 3 milliárdos, nincs 12 milliárdos hiányt, teljes egyensúlyban van. A fő jellemzői, hogy a beruházások történelmi csúcson vannak, 18 milliárd forint, ami sokszorosa, mint a szocialisták idején. Azért lehet így tervezni, mert a város sokkal jobban részesül az uniós és kormányzati forrásokból, illetve a gazdasága is stabilabb, mint a korábbi városvezetés alatt. Ha a gazdaságot felpörgetjük, még több munkahelyet hozunk ide, az azt jelenti, hogy el fog indulni a verseny a miskolci munkaerőért, munkavállalóként. A küzdelmeink végén mindig a miskolci ember van."


08.14.: A turizmussal kapcsolatos előterjesztés kapcsán Kiss Gábor alpolgármester kért szót. "A város Észak-Kelet Magyarország kiemelt turisztikai célpontjává vált köszönhetően az elmúlt évek fejlesztéseinek: függőkert, tapolcai fejlesztés, stb.. 2008-tól számolva 41 százalékkal nőtt a látogatók száma Miskolcon. A város stratégiai pontok mentén fejleszti a turizmust is, meghatározva, milyen célcsoportokkal számolunk. A város a családi turizmusra épít, a történelmi hagyományokra épülő és a legmodernebb attrakciókkal számolnak. Ehhez egy komoly fejlesztési koncepció kapcsolódik, amelyhez megvannak a források. Fontos megemlíteni, partnerekkel is számolhatunk, például a Bükki Nemzeti Parkkal, a Herman Ottó Emlékparkban közel 1,5 milliárdos fejlesztés indul meg. Az előterjesztés két fontos javaslatot tartalmaz: egyik a MIDMAR-ral kötött szerződés. Ahhoz, hogy a cég pályázhasson turisztikai fejlesztési tevékenységéhez, a pályázat elvárja, hogy a város az idegenforgalmi adó 40 százalékát turizmusfejlesztésre fordítsa. A másik: Lillafüred gyógyhely fejlesztése. Itt mondanám el, folyamatban van Miskolctapolca gyógyhellyé nyilvánítása is" - sorolta az alpolgármester. Hangsúlyozta, olyan tereket alakítanak ki, amely visszahozza Lillafüred romantikus fényét, hangulatát. Ezek a fejlesztések, 2020-ig megvalósulnak, soha nem látott fejlesztések lesznek ezen a területen - fogalmazott.

Dr. Kovács László (KDNP) : "Nem csak annak van jelentősége, hogy hány turista érkezik, hanem, hogy városunk hogyan nyeri vissza régi fényét, amely a két világháború között jellemezte például Lilalfüredet. Azok a strandok, amelyek korábban zárva voltak, most átadtuk. Jelenleg a Selyemréti Strand a zászlóshajó, de ezen felül a Barlangfürdő az igazán meghatározó. A német, cseh, ukrán, román turisták jelentősen részt vesznek a miskolci turizmusban, azt látom, a szlovák turistákat kellene még idevonzani." Nagy örömnek nevezte, hogy folytatódik a Diósgyőri vár fejlesztése, és, hogy a miskolctapolcai strand második ütemének építése is a küszöbön áll.

Soós Attila(Fidesz) frakcióvezető: "Minjdig különleges öröm, amikor új sikerágazatot érintő intézkedésekről beszélünk, mint például a turisztika, amit mostohagyerekként kezeltek 2010 előtt. De itt jegyezném meg, hogy a városban van még olyan képviselő, Jakab Péter jobbikos képviselő, aki kigúnyolja a miskolci nyugdíjasokat. Amíg nem kér bocsánatot, addig frakciónk kivonul a közgyűlési ülésről..."

A polgármester kérte, kanyarodjon vissza a napirendhez.

Katona Ferenc (Fidesz) képviselő arról beszélt, hogy azok a turisztikai tervek, amiket a szocialistáktól örököltek, azok félkészek, vagy megvalósíthatatlanok voltak. Majd felsorolta a jelenlegi városvezetés által megvalósított fejlesztéseket, kiemelve, hogy Miskolctapolcát felébresztették sokéves álmából.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Az idegenforgalom mára zászlóshajóvá vált. A turistákat nem csak vonzzák a látványosságok, de több napra itt is tartják a vendégeket. Ez jó út, erről letérni nem szabad. Miskolc végképp ki tud törni abból a képből, amibe beleszorították a rendszerváltás után."

Az 56-os emlékbizottság létrehozásáról is szólt a frakcióvezető: "Tudjuk, látjuk, hogy az 1956-os sikeres forradalmi eseményekben Miskolc fontos szerepet játszott. Most éppen a 60-ik évfordulóját ünnepeljük, ezért a városban méltó megemlékezésekre van szükség, ezért egy emlékbizottság létrehozására szükség van."

Dr. Tompa Sándor (DK): "Előrebocsátom, ezeket a fejlesztéseket támogatom. Több mint tíz évvel ezelőtt ugyanis a város fejlesztési terveket készített, társadalmi, szakmai vita során alakította ki az irányt, amit önök is követnek. Ezzel együtt azonban azt is előrebocsátom, hogy azzal az amnéziával, ami önökre jellemző nem érdemes hadakozni. De hadd tegyem szóvá, a pályázati anyagokat nem ismerhetjük meg, nem tudjuk, mire pályázunk. Nem tudjuk, a Hámori tóval kezdenek-e valamit, nem tudjuk, hogy a közlekedési kapcsolatok fejlesztése vajon takarja-e a kisvasút továbbépítését. Azt hiányolom, hogy nem ismerhetjük meg a teljes anyagot, mielőtt döntést hozunk. Szeretném, ha a város érdeklődő lakói is megismerhetné, mit terveznek, milyen irányba akarnak fejleszteni. Azt is szóvá tenném, mi most szabálytalanul cselekedünk, mert vizuális prezentáció segíti a munkát, amit az szmsz nem tesz lehetővé."

A polgármester elmondta, ez koncepció, nem terv, a terveket mindig nyilvánosságra hozták. Amint a koncepció lezárul, a pályázatot mindenki láthajta.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "örülök, Tapolcán elindult valami, és van egy strandszerű létesítmény. Egy adatot hiányolok, hány vendéget csalogatott a Diósgyőri strand. De nincs is strand, mert két éve bezárták, akkor azt mondták, ideiglenesen. A kérdésem, az idén megnyílik a strand? Annak is örülök, hogy jönnek külföldi turisták, de a lényeg az lenne, hány miskolci tudja igénybe venni, megfizetni a helyi látványosságokat. ha ez is a diagramon lenne, nagyon alacsony szám lenne."

Kriza Ákos szerint az elmúlt évek munkahelyteremtése azt bizonyítja, hogy egyre több pénzhez jutnak a miskolciak.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Ha van valami Miskolcon, ami fejlődik, az tényleg a turizmus. Én is szerettem volna elkérni a pályázati anyagokat, hiszen ennek tudatában lehet felelős döntést hozni. Igaz, polgármester úr koncepcióról beszélt, de azt gondolom, ez pályázat. Ezért nem értem, miért nem kaphattuk meg ezt az anyagot. Ha a képviselőknek nincs köze hozzá, akkor kinek van. Úgy kell döntenünk, hogy nem ismerünk anyagokat. Hogy lehet így döntést hozni? Mi a jogi osztály véleménye erről? ...Azt is hozzátenném, annak is örülnék, ha Soós úr elmondaná, akkor is kivonulnak, amíg a Nemzeti nyomozó Iroda ki nem nyomozza a feketekassza ügyét."

A polgármester azt kérdezte a szakemberektől, ki adható-e a tanulmány. Azt mondták, igen. Kriza Ákos kijelentette, akkor adjuk oda.

Nagy-Korsa Judit (DK) a belváros állapotáról beszélt, kiemelve, nincs egy óra a városban, ami működne. Kiemelte, hogy rengeteg az üres üzlet, illetve sorra zárnak be a boltok.

"Molnár Pétertől kérdezném, aki azt mondta, sikeres forradalom volt 56... Ön történelemszakos tanár? Amit mondott, minimum történelemhamisítás" - fogalmazott.

Hubay György (Fidesz) az órára reagálva elmondta, minden villamosmegállóban van digitális óra.

Dr. Tompa Sándor (DK) : "Vitatkoznék azzal, hogy az elmúlt ciklusokban mostohagyerek volt a turizmus, hiszen Kobold Tamásnak is szívügye volt, de amint nyíltak az uniós források, úgy haladtunk egyre inkább előre."

Dr. Kovács László (KDNP) csacskaságnak nevezte, amit 1956-ról Nagy-Korsa Judit mondott, kijelentette, a forradalom győzött.

Földesi Norbert (MSZP): "Ha a belvárost hátulról közelítjük meg, olyan érzésem van, mintha egy csehszlovák westernfilmbe csöppenénk. Itt van a belvárosi parkolás... nem kell azon elindulni, hogyan jutottunk el idáig, a lényeg, hogyan tovább, hogyan lehet fejleszteni a belvárost. Mióta az esős időszakot éljük, sajnos megnehezíti a parkolást. Itt a parkolóház helyzete is, ahova a hajléktalanok behúzódnak, ott végzik a dolgukat, feltörik a zárat. Aki bérletet vesz, nem hagyja nyugalommal az értékeit a parkolóházban. Azt javaslom, vizsgálja meg a város, mit kíván tenni a parkolás helyzetével, hiszen ez is a turizmus része...A diagramon látom, toronymagasan vezet a Barlangfürdő, meg kell említenem, 2010 előtt 5 milliárd forintos fejlesztés valósult meg ott, azóta nem történt ott sok változás."

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője a közlekedési kapcsolatok fejlesztése kapcsán elmondta, azt jelenti, hogy az 5-ös busz megállóját felújítják. Lesz egy fedett váró, a korlátokat kicserélik, kulturáltabb lesz.


07.14.: A testület ma tárgyalja Révész Péter jobbikos önkormányzati képviselő méltatlansági ügyét is, zárt ülésen. Mint ismert, a képviselő ellen még februárban indítottak méltatlansági eljárást, mert egy végrehajtást akadályozott. Időközben az akadályoztatás megszűnt, ezt a képviselő többször is jelezte a jogi bizottságnak, amely vizsgálta az ügyét. Ennek ellenére a vizsgálat folytatódott, újabb iratokat, dokumentumokat kértek be.


07.10.: 1897 június 11-én a Tröszt nevű cég indította el Miskolcon a tömegközlekedést, ami akkor hatalmas fejlesztésnek számított - kezdte dr. Kriza Ákos polgármester. Az elmúlt 8 év közel 50 milliárd forintos fejlesztéseinek köszönhetően - legalább akkora fejlődés indult a közösségi közlekedésben - hangsúlyozta. A legutóbbi 9 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően hazánk legfiatalabb buszparkja Miskolcon van. Ezek a fejlesztések abba az irányba hatnak, hogy egyre inkább jól érzik magukat a miskolciak saját városukban - fogalmazott.

Majd Nőnap alkalmából a miskolci hölgyeket köszöntötte a polgármester, és virágot osztanak a testület nő tagjainak.

Február 12-én elhunyt dr. Koleszár Lajos, a Semmelweis kórház nyugalmazott igazgatója, országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés tagja - jelentette be dr. Kriza Ákos. A testület egy perces néma csenddel emlékezett dr. Koleszár Lajosra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában