Friss hírek

2009.06.30. 17:16

Bíróság előtt a gyermeküket meggyilkoló szombathelyi szülők

<p>Előre kitervelt emberölés vádjával bíróság elé álltak kedden azok a szombathelyi szülők, akik tavaly nyáron begyógyszerezték, majd egy párnával megfojtották egyéves kisfiukat. A szülők magukkal is végezni akartak, szintén gyógyszert vettek be, sőt az apa kiugrott második emeleti lakásukból, de mindketten túlélték. Azt mondják: a teljes eladósodásból a közös halált látták az egyetlen kiútnak.</p>

Vallomása közben többször elsírta magát, és vizet kért a 32 éves apa, aki azt mondta a bíróságon, hogy a kisfiút felesége fojtotta meg, bár előtte ő is párnát szorított a síró gyerek arcára. Mindezt azután, hogy gyógyszerrel kevert szörpöt itattak a fiúval, és magukat is megmérgezték. Az ügyész szerint hónapokig készültek erre, mert jóval többet költöttek a keresetüknél, és eladósodtak.

A vádlottaknak már házasságkötésük előtt volt külön-külön hitelkártyájuk, majd a házasságkötés után is elfogadták a pénzintézetek levélben megküldött ajánlatait, és hitelkártyákat szereztek a különféle bankoktól. Olyan életszínvonalon éltek, melyet nem tudtak fenntartani, egyik hitelből a másikat fizették - ismertette a vádiratot a bíróságon Hegedűs Lászlóné ügyész.

Az apa vallomása szerint május végén, június elején határozták el, hogy megölik kisfiukat, majd öngyilkosok lesznek, de megvárják gyermekük születésnapját, hogy legalább az első életévét betölthesse. Addig viszont úgy élnek, ahogy mindig is szerettek volna. A közüzemi díjakat ettől kezdve nem fizették.

A pénzük 2009. július 29-ére teljesen elfogyott. Aznap összeszedték a lakásban található gyógyszereket - köztük az epilepsziás apa készítményeit. A gyógyszereket először tejbe keverve akarták megitatni a kisfiúval, de a gyerek ivópohara eltömődött, úgyhogy szörpbe újabb adagot kevertek neki. Az ivópohár attól is eltömődött, így végül egy fecskendőhöz hasonló gyógyszeradagolóval nyomták a mérgező italt a gyerek szájába. Mivel a fiú nem halt meg, először az apa fojtogatta egy kispárnával. Mint mondta, a gyerek nagyon sírt, ezért levette a párnát a gyerek arcáról. Felesége azonban végzett az egy éves kisfiúval. Közben a szülők is bevettek a gyógyszerekből, úgyhogy később elkábultak.

Amikor az apa magához tért, látta, hogy a gyermeke halott, és a feleségét is élettelennek gondolta, úgyhogy kiugrott a második emeleti lakás erkélyéről. A férfit és az asszonyt megmentették az orvosok.

A tragédia napjára már 14 millió forint adósságot halmoztak fel a szülők, pedig az apának volt munkahelye, havonta átlagosan 120 ezer forintot keresett. Az asszony gyes-t kapott. A hitelek törlesztő-részleteit azonban nem tudták fizetni, az öngyilkosságban látták a kiutat. Kisfiúk nevelését nem akarták másra bízni. A 28 éves édesanya bűnösnek vallotta magát a bíróságon. "Ha tudtam volna, hogy életben maradok, nem öltem volna meg a kisfiamat" - mondta az asszony kedden a bíróságon.

A következő tárgyalási napokon tanúkat és szakértőket hallgatnak meg. Elképzelhető, hogy az ügyben már csütörtökön ítéletet hirdet a Vas Megyei Bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!