Helyi közélet

2016.02.12. 07:08

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2016. február

Miskolc - Pénteken tartották a februári, miskolci testületi ülést, ahol a képviselők a 2016-os költségvetés mellett a feketekassza-ügy is terítékre került. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.

Miskolc - Pénteken tartották a februári, miskolci testületi ülést, ahol a képviselők a 2016-os költségvetés mellett a feketekassza-ügy is terítékre került. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.



12.20: A februári testületi ülés befejeződött. Köszönjük Olvasóink figyelmét!


12.17: Dr. Kiss János alpolgármester kért szót a vita végén. A feketekassza kapcsán annyit mondott: döntsék el a miskolciak, hogy kinek hisznek, egy zavaros múltú nyíregyházi kőművesnek - fogalmazott -, vagy a város polgármesterének.


12.13: "Az ítélet nem arról szólt, amit mond polgármester úr, hanem arról, hogy ideigazoltak a MIKOM-hoz egy vaktöltényes láncos kutyát, és az ő műsorában ő mindenfélével rágalmazta Bernáth Attilát" - fogalmazott Földesi Norbert (MSZP).

De a kérdés az, hogy miben különbözik egy önkormányzati képviselő és a polgármester ügye? - kérdezte, utalva Révész Péter ügyére.

A jegyző reagált: "A méltatlanság szakaszai precízen le vannak írva a törvényben, és pontos odafigyelést igényel. "Komoly dologról van szó, amikor egy képviselői mandátumról beszélünk, le van írva, mikor beszélhetünk méltatlanságról. Ha bíróság ítéletben elítélnek, abból nem következik semmi, csak ha szándékos bűncselekmény miatt ítélik el. Itt még a lehetősége sem merült fel"

Molnár Péter (KDNP) azt hangsúlyozta, a testületnek nem így kellene működni, hanem több tisztelettel. kiemelte, hogy frakciószövetségük így viselkedik, ellenben az ellenzékkel.


12.05: Miért nem közérdekű, hogy Kriza Ákos polgármesterét jogerősen elítélte a bíróság? - kérdezte dr. Simon Gábor. Utalt arra is, hogy míg Révész Péter végrehajtási ügye az, akkor ez miért nem. Illetve - folytatta - az miért nem közügy, hogy a bíróság, ügyészség a 74 feljelentését elutasította, és miért nem közügy az, hogy ez mennyibe került a városnak. Simon Gábor is szóba hozta a feketekassza ügyét.

Kriza Ákos hangsúlyozta, nem hazudott, nem beszélt mellé feketekassza ügyben. A polgármester szerint a magyar igazságszolgáltatás színvonalát jellemzi, azért ítéltek el, mert Bernáth Attilát rágalmazta. Kriza Ákos szerint akkor sem állja meg a helyét, hogy valaki ugyanazért a tanulmányért kétszer számoljon el pénzt.


11.58: A Jobbik a feketekasszás vádakat hozta szóba a közérdekű felszólalásoknál.

Lakatos Miklós, nevét, arcát vállalva súlyos vádat mondott Kriza Ákosról, és egy bizonyos feketekasszáról - kezdte Jakab Péter (Jobbik). Elmondta, elsőként fordultak a rendőrséghez, míg a polgármester először azt mondta, azt sem tudja, ki a Lakatos Miklós, majd előkerültek levelek, amelyek a polgármester email-címéről küldhettek. "Majd kiállították a jegyzőt, aki azt mondta, Kovács Zsolt túllépte hatáskörét, de a levelet a polgármester címéről küldték. De a jegyző azt is mondta, a polgármester minden levélre válaszol, ezért mehetett a válaszlevél. Hát nekem nem válaszolt, amikor tavaly kérdeztem tőle. Előfordulhat, hogy táskából osztogatnak pénzt, amivel nem kell elszámolniuk?" - kérdezte.

A polgármester így reagált: "Hallotta, hogy azóta cáfoltuk ezeket a vádakat? Ha igen, nem értem, miért kérdezi, mikor elmondtam, életemben nem találkoztam ezzel az emberrel, és nincs feketekassza. Cigánykereket ne hányjak, mit tegyek még? Feljelentést tettem, mindent megtettem, mit tenne a helyemben?"

Jakab annyit mondott, méltatlansági eljárást indítana.

Tompa Sándor (DK) azt is elmondta, öt éve tette meg Kriza Ákos a 74 feljelentést, amelyben - mint a képviselő fogalmazott - 6 milliárd forintos kárt említett a polgármester. A DK-s képviselő kijelentette, a héten megszűnt az utolsó ügyben is az eljárás, egyik esetben sem történt vádemelés. "Mennyibe kerültek ezek a perek a városnak?" - kérdezte Tompa Sándor

Kriza Ákos annyit mondott, írásban fognak válaszolni.

Hubay György (Fidesz) szerint unalmas már a feketekassza ügy, inkább arról beszéljen, hogy hárman vannak a Jobbikban, akiknek nincs munkahelye. "Amikor ön pénzről beszél, feketekasszáról beszél, van erkölcsi alapja, amikor nem tudjuk, ön miből él, miből fizeti a kölcsöneit?" - kérdezte.

Jakab Péter (Jobbik) reagálni szeretett volna, de a polgármester jelezte, már hozzászólt. "ha úgy gondolja, fogjon egy hordót, vigye ki a térre, álljon rá és szónokolhat ott egésznap" - mondta Kriza Ákos. Azt javasolta neki, próbálja magát visszafogni és az SZMSZ szerint végezni a dolgát.

Jakab mégis folytatta, de nem kapott szót, majd leült. Annyit mondott: "Bástya elvtárs az ítéletet elmondta..."

Soós Attila (Fidesz) szerint Jakab Péternek úgy kellene viselkednie, mint aki a városért dolgozik. Majd heves vita alakult ki, hogy ki hol dolgozik, a fidesz frakcióvezető ugyanis jelezte, Jakab Péternek nincs munkahelye. "Nem tudjuk, miből él, az méltatlan" - fogalmazott Soós Attila.

Jakab Péter annyit próbált megtudni, miért nem hallgatják meg.

Kriza Ákos szerint tiszteljük meg a képviselőket azzal, hogy meghallgatják egymást.

A Fidesz frakcióvezető szerint az elmúlt hat évben több történt a városért, mint előtte.

Badány Lajos (Jobbik) szerint siralmas ez a vita. "Mivel Jakab Péter nem kapott szót, elmondanám, az ember társas lény, ha van felesége, aki dolgozik, akkor tudják fizetni a hitelt. Hubay hirtelen a holdingtól kapott egy 300 ezer forintos állást, milyen képeeségei javultak, hiszen előtte nem volt munkája" - fogalmazott.

A polgármester azt javasolta, akinek nincs munkája, ott a lehetősége a közmunkára.


11.10: Zárt ülés következik.


11.09: Ezeket tárgyalják a képviselők:

  • Javaslat az Önkormányzat elismeréseinek alapításáról és adományozásuk szabályairól szóló 38/2004. (XI. 10.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntés meghozatalára
  • Javaslat a 2024. évi XXXIII. Olimpiai Játékok, valamint a XVII. Paralimpiai Játékok Budapesten történő megrendezése érdekében benyújtandó pályázattal összefüggő garancialevél elfogadására
  • Javaslat kormányzati funkció kódok változása miatt szükséges döntések meghozatalára
  • Javaslat a Miskolci Csodamalom Bábszínház Nonprofit Kft. vezetői (ügyvezetői) munkakör ellátására történő pályázat kiírására
  • Javaslat a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft.-t érintő döntések meghozatalára
  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere 2016. évi szabadsága ütemezésének jóváhagyására
  • Vita nélkül tárgyalták.


    11.05: Ezeket tárgyalja jelenleg a testület:

  • Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására és a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntés utólagos jóváhagyására
  • Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntés meghozatalára
  • Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozók Érdekképviseleti Szervezetével (KISOSZ) történő elszámolást érintő döntés meghozatalára
  • Javaslat a Kárpát-medence népviseletei elnevezésű gyűjteményre vonatkozó szerződésekkel kapcsolatos döntések meghozatalára
  • Kiss Gábor alpolgármester a gyűjteménnyel kapcsolatban elmondta, a közelmúltban elhunyt Barna György a városnak ajándékozta, azzal a feltétellel, hogy határidőig kiállítja. Ez nem jött létre, ezért a határidő hosszabbítására van szükség. Az alpolgármester szerint most van pályázat is, aminek segítségével kiállítható lenne, megfelelő helyen, a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületében. Most a szerződés módosítására kér felhatalmazást a polgármester.

    Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Január elsejével a város átvette a vasgyári piac működését, az indok az volt, hatékonyabban működjön. Ehhez képest az elmúlt időszakban megkerestek az árusok, hogy a város szisztematikusan próbálja ellehetetleníteni, mintha a város szántszándékkal próbálnák tönkretenni a piacot, azt gondolják, attól félnek, van befektetői érdeklődés a területre. Igaz ez?"

    A polgármester azt mondta, nem tudja, ezeket a híreket honnan hallják a jobbikosok. A piaccal kapcsolatos tájékoztatásuk megvolt - mondta. majd egy viccet idézett, miszerint a férjtől kérdezi a felesége, szereti-e, mire ő elmondja, már mondta, ha változik, jelzi.

    A polgármester tájékoztatta a beérkező Fidesz-KDNP frakciót, hogy miről beszélt Jakab Péter.

    Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) rémhírnek nevezte azt, hogy a város el akarja adni a vasgyári piacot. Őt - mint mondta, jobbikos szimpatizánsok keresték meg ezzel. A képviselő úgy gondolja, azoknak nem tetszik a piac mostani állapota, akik nem szeretik a rendet.

    A polgármester elmondta, valóban vegzálják a kereskedőket a vasgyári piacon, azokat, akik cigarettával kereskednek, de nekik nincs helyük a piacon.


    10.54: Ezeket a napirendeket tárgyalja a testület:

  • Javaslat az Önkormányzat 2016. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntések meghozatalára
  • Javaslat az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegének megállapítására a 2017-2019. évekre
  • A javaslat alapján látszik, az idén 41,9 milliárd forint az előirányzott összeg, amiből Miskolc gazdálkodhat. Ez tavaly csak 25,7 milliárd forint volt, igaz, a negyedéves korrekciók után, év végére 52,2 milliárd forintra változott. Működési bevételre pedig 25,4 milliárd forintot, míg kiadásra 23,4 milliárdot irányzott elő az önkormányzat.
  • Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: "Jó szívvel ajánlom figyelmükbe, ezt a szakmailag megalapozott költségvetési tervezetet. Azt gondolom, egy város megítélése azon is múlik, mennyire fegyelmezett a költségvetése. Ez a tervezet ez először Miskolc újkori történetében nem tartalmaz hitelfelvétel-tervezet lehetőséget. A város 2010-től eljutott odáig, hogy a Fidesz-KDNP aktív munkájának köszönhetően eljutott oda, hogy olyan pénzekből gazdálkodhat, amik nem hitelek. Vannak támogatások, például 35 milliárd forint terület és településfejlesztési operatív programra, és nem mehetünk el szó nélkül a miniszterelnök által tegnap bejelentett fejlesztések mellett sem. Minden olyan fontos dolgot tartalmaz ez a költségvetés, amit megígértünk a miskolciaknak. Eljutottunk odáig, hogy néhány nagy munkahelyen munkaerőhiány van. Közbiztonsági statisztikákban egyre előkelőbb helyen szerepelünk, van tapolcai strand, újjáépül a vár, a méltatlanul elhanyagolt Herman Ottó parkot is rendbe rakja egy befektető. Illetve itt jön létre az ország egyik legnagyobb ipari parkja. Mindez nem véletlen."

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Azért támogatjuk ezt a költségvetést, mert egyrészt alapos munkát végzett a hivatal, és azt látjuk, jó az az út, amin jár a városvezetés. Jó tükör ez a költségvetés, azt láthatjuk, Miskolc stabil alapokon áll. A városvezetés jól gazdálkodik. Hitelre nincs szükség, nem kívánjuk a szocialisták által járt hibás utat járni. Nincs is erre lehetőség, mert a magyar kormány azokat az önkormányzatokat támogatja, amelyek önerőből is képesek gazdálkodni. Azt a gazdaságfejlesztő programot, amit meghirdettünk, továbbra is folytatjuk városunkban. Iparűzési adó tekintetében Miskolc a 17. helyről felküzdötte magát a negyedikre hely, ez is mutatja, ez a jó út. Az idei költségvetésünk alapján kijelenthető, hogy 2020-ig olyan fejlesztések valósulnak meg, aminek a miskolci oktatási intézmények nyertesei lehetnek. Számtalan iskola, óvoda, bölcsőde újul majd meg. Továbbra sem feledkezünk meg a miskolci nyugdíjasokról, áldozunk a Salkaházi program is, illetve a közbiztonságra."

    Jakab Péter( Jobbik) frakcióvezető szerint minőségi munkahelyekre, minőségi fizetésekre lesz szükség. Nincs 80-100 ezerért olyan jó szakember, aki ennyi pénzért itt marad a városban - fogalmazott. "De mit várunk attól az önkormányzattól, amely nem hajlandó arra, hogy megadja a béremelést a holding dolgozóknak" - hangsúlyozta. Ha szárnyal a gazdaság, miért nem fizetik ki a közlekedési dolgozók megígért béremelését - kérdezte.

    A Fidesz-KDNP frakció most jött vissza, a folyosói tévén nézték a közvetítést.

    Kriza Ákos hangsúlyozta: a holding dolgozók 80 százaléka elfogadta a béremelést, és az elmúlt években az itt dolgozók kaptak a legmagasabb béremelést. És nem 3 százalékról van szó, hanem 8-ról, és alá is írták - tette hozzá. Világosan látszik, a közlekedési dolgozók a szocialisták cukkolására szervezik a sztrájkot - fogalmazott.

    Badány Lajos (Jobbik): "Óva intenék a túlzott optimizmustól mindenkit, de a holdingot nézzük, nem kizárt a holding konszolidációja sem. gyakorlatilag az uniós források tartják életbe a miskolci beruházásokat. Örülhetnénk, ha olyan színvonalon élnénk, hogy a fejlesztéseket turisztikai attrakciókra fordíthatnánk, de itt nem tartunk, sok miskolcinak a közüzemi számlák befizetése is gondot okoz."

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A MIKOM soha nem látott nagyságú összeget, 250 millió forintot fog kapni, hogy a sikerpropagandát szajkózza. Jobb lenne, ha belátnák, ez sehova nem vezet, bár pici jelei vannak a Klik vonatkozásában. Nem mi hecceljük az MVK-dolgozókat, de követeléseikkel egyetértünk. A holding döntött a béremelésről, mégsem adták oda. Ha minden olyan jó, mint ahogy mondják, miért nem lehet ezt a 3 százalékot odaadni. Ha nem lesz béremelés, folytatódik az elvándorlás. Az ön polgármestersége alatt Miskolc lakossága 160 ezer alá csökkent."

    Kriza Ákos szerint mélyponton vették át a város, 35 milliárd forintos hitellel, 16 milliárd forintos kötelezettség vállalással. A polgármester szerint adósságcsapdába kergették az szocialisták a várost. "Ha nem segít a kormány, nemhogy MVK dolgozó nem lenne, de tengelyt sem tudtak volna javítani" - vélekedett.

    Dr. Tompa Sándor (DK): "Szeretném megtudni, ez a bizonyos Science múzeum, amiben nyomozás zajlik, mennyi ideig tart. Arról is döntöttünk, hogy visszafizettük az uniós pénzeket... A költségvetés tervezetében nem láttuk azt a rovatot, hogy hol terheli a visszafizetendő pénz a város költségvetését... Az MVK-dolgozók ügyében jelezném, a jutalom és a béremelés nem ugyanaz. Jogos a dolgozók követelése, hogy béremelést szeretnének látni, nem bizonytalan jutalmazást. Értetlenül állunk, hogy ez a néhány millió forint miért nem kerülhet be a költségvetésbe."

    A polgármester szerint nem keresni kell a sorokat, végigolvasni a költségvetést. "Kérdezze már meg az MVK-dolgozókat, hogy a jutalom mellett kaptak-e béremelést, mert kaptak" - jelentette ki dr. Kriza Ákos.

    Pakusza Zoltán (Jobbik) hangsúlyozta, elküldte a terveit, remélte, lesz egyeztetés, mi az, ami megvalósítható, mi az, ami nem. Ezzel a körzetben lévő lakókat kellene megtisztelni - jelentette ki.

    Kriza Ákos elmondta, az országban egyetlen olyan város sincs, ahol 12 millió forintos alapja van egy évre egy egyéni képviselőnek, a kisebb felújításokat oldják meg ebből - javasolta Pakusza Zoltánnak.

    Dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz) újra ürgyrendit nyomot, javasolta a vita lezárását. Szavaztak a képviselők, a többség elfogadta a javaslatot. Még több ellenzéki felszólaló várt arra, hogy szót kapjon, de a vitát lezárták.


    09.12: Rostás László főépítész a vár kapcsán adott válaszokat:

    "A lakosság tájékoztatása...több mint tíz év óta folyamatosan azt kommunikáltuk, hogy a várat szeretnénk megfelelő formájában visszaállítani. Nyilvánosságra hoztuk, mit szeretnénk tenni, erre senki nem tett észrevételt. A várások kapcsán elmentünk a környezetvédelmi hatósághoz, és nem volt kérdés, hogy megkérdőjeleznék a várárkot. Ez 200 éven keresztül folyamatosan vízesárok volt. Nem kérdés, ezt vissza lehet, vagy kell-e állítani. Ugyanide tartozik a vízpótlása is, ahogy eddig is a Szent György forrás táplálta az árkot, ezután is az fogja. természetesen a vízbázisvédelmi feladatokat teljesíteni kell. Ehhez tartozik a várárok másik oldala, mi lesz az épületek sorsa: a javaslatban van egy ábra, amiben az övezet határának kijelölését mutatja. A vízesárok egyik vonala keresztezi a telkeket, így nem volt kérdés, ezekkel mi lesz. Örömmel tájékoztathatok mindenkit, két ingatlan kivételével mindenkivel sikerült adásvételi megállapodást aláírni, nem került sor kisajátításra. Tisztességes megállapodásokat kötöttünk. Két ingatlan van, ahol nem sikerült megállapodni, itt kulturális örökségvédelmi jogcímen történik majd a kisajátítás. Aki arra járt láthatja, a vízesárokban szeméthegyek vannak, ezeket el kell tüntetni."

    A főépítész a strandra is kitért, elmondta, keresik a megoldást, hogy hogyan lehetne egy magasabb hőfokú vizet odateremteni. A víz hőfoka alacsony, a kérdés most, hogyan lehetne gazdaságosabban üzemeltetni.


    09.01: Dr. Kiss János alpolgármester az ellenzéki módosítóindítványról szólt, elmondta, ezeknek politikai szerepe van. Szerinte, ha valaki jó lóra tesz, akkor másoknak már csak a kármentés marad, így nem tud mást tenni az ellenzék.

    "A baloldal nyilván valóan a migráció mellett áll, nem marad más, minthogy a nemzetpolitikát megpróbálni bagatellizálni" - fogalmazott.


    08.54: Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: "Egyrészt a közterület elnevezésről szeretnék szólni. A városvezetés nagy gondot fordít arra, hogy minden olyan személy, aki értéket teremtett, őt valamilyen formában megörökítsék, ezért javasolták, hogy egy közterületet Kelemen Didákról nevezzék el, aki itt építette meg rendházát, majd helyén a Földes Ferenc Gimnázium....A másik: jobbikosok figyelmébe ajánlanám, azért zavar a módosító nyilatkozatuk, mert migránsok deportálásáról beszélnek, nem akarok olyan párttal sorsközösséget vállalni, amely deportálásról beszél. Az MSZP pedig kijelentette, nem is létezik a migránskérdés, álproblémának nevezték, ráadásul javaslatot sem adtak be helyette."

    Dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz) ügyrendi javaslatot tett. Javasolta a vita lezárását.

    Dr. Tompa Sándor (DK) bekiabálta: személyes érintettség miatt szeretett volna hozzászólni.

    Elfogadta a testület a vita lezárását.


    08.47: Hubay György (Fidesz) reagált Földesi Norbert felszólalására, elmondta, hazánkban sem antiszemitizmus, sem nácizmus nincs, csak néhány bohóc kimegy az utcára, azt ne minősítsük annak.


    08.45: A városfejlesztéssel, közszolgáltatással kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalja összevonva a testület.

    Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének (TszT) és Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének módosítására

    Javaslat közterület elnevezésére

    Javaslat a SmartImpact projektben történő részvételre

    Javaslat a Közgyűlés állásfoglalására a kötelező betelepítési kvóta elutasításával kapcsolatban

    Rostás László főépítész kapott szót, elmondta, hogy nagy öröm, hogy a Diósgyőri vár fejlesztése során eljutottunk oda, amit már a 60-as években is szeretett volna a város meglépni, azaz teljes egészében megújuljon a vár. "Ehhez azonban egyes területeket vissza kellett szerezni, ezért a településszerkezeti tervet módosítani kell" - fogalmazott.

    A SmartImpact projekt kapcsán Kiss Gábor alpolgármester szólalt fel, kiemelve, az elmúlt években Miskolc a Smart City irányába indult el, ennek fejlesztéséhez minden pályázatot megszeretne ragadni Miskolc. Most egy konzorciumot hozna létre a város, ez később konkrét fejlesztésekkel járulna hozzá a város fejlődéséhez.

    Kovács László (KDNP) ügyrendire jelentkezett, amikor a polgármester megnyitotta a vitát. Elmondta, a Salkaházi programban résztvevőket megsértette Jakab Péter, bocsánatkérésre szólították fel, de nem tette meg. Frakciója szolidaritását fejezi ki a nyugdíjasokkal szemben, ezért, amíg Jakab nem kér bocsánatot, kivonulnak.

    Többen bekiabálták: diktatúra.

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Azt gondoltuk, a legfontosabb a mai napon a költségvetés lesz, de meg kell állapítani, még egy fajsúlyos előterjesztés került elénk" - utal ezzel a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról szóló javaslatra.

    A római birodalom összeomlását hozta példaként, mint fogalmazott, arról sem gondolta senki, hogy ez megtörténhet. "Európára egy újkori népvándorlás zúdult, olyanok érkeznek, amelyek egy más kultúrkörből érkeznek, más vallási kultúrából" - fogalmazott. Szerinte egy nagyon súlyos, helyi, miskolci ügyről is szó van. "Amikor aláírásokat gyűjtöttünk, a miskolciakkal beszélgettünk, 30 ezren aláírták, amiben elutasítják a betelepítési kvótát. Elég abból, hogy Miskolcon gettósodási folyamat játszódott le, ezért nincs szükségünk Miskolcon bevándorlókra, most számoljuk fel a gettókat, nem akarjuk, újak jöjjenek létre. Ezért támogatjuk, hogy hazánk utasítsa el ezt a kvótát. E mellé Miskolc városának is fel kell sorakoznia, Miskolc gazdasága fejlődési pályán van, társadalmi stabilitását is megingatná, ha bevándorlókat kellene befogadni" - mondta.

    Csikós Mariann, a Miskolcnak Hangja Van Civil csoport nevében tiltakozik, táblájára azt írta: nem csak 35 ezer ember él Miskolcon.

    Dr. Tompa Sándor (DK) ügyrendit nyomott, de másnak adott szót a polgármester.

    Bartha György (MSZP) a Diósgyőri vár kapcsán szólalt fel. "A vár fejlesztését minden alkalommal támogatom, de most az anyag minősége miatt tartózkodni fogunk, nem a fejlesztés ellen, hanem a mostani javaslat hiányosságai miatt. Hiányolom a lakossági fórumot, amelynek meg kellett volna előznie ezt a javaslatot. A szerkezeti tervhez is lett volna javaslata a lakosságnak. A csónakázó tóhoz nem tudjuk, honnan lesz a víz bevezetése. Több helyen az anyag parkolókat, útmegnyitásokat érint, ezek magántelkekeket is érint, kérdésem, tudnak ezek a tulajdonosok róla. A vár körüli telkek megvásárlása, kisajátítása milyen állapotban van? Illetve, a Diósgyőri Stranddal kapcsolatban mi várható?" - kérdezte. Azt is elmondta, jó lett volna látni, látványtervet is.

    Továbbra sem veszi figyelembe a polgármester az ügyrendi javaslatra jelentkezést. Azóta már többször felszólaltak.

    A Fidesz azt hangsúlyozza, meg kell védeni Miskolc lakosságát a bevándorlóktól.

    Pakusza Zoltán (Jobbik), hangsúlyozta, támogatják ezt az előterjesztést. "A módosító indítványunk kapcsán az a nagy kérdés, ez az előterjesztésre miért kellett tegnap estig várni, miközben ez egy fontos előterjesztés. Mindenki készült önök közül, miközben ez nem jellemző. Nem értem, miért kellett ezt sürgősségivel, ha ez ennyire fontos, ráadásul tudták, hogy tárgyalni fogjuk. Mi nyújtottunk be módosítót, ami arról szól, hogy ne csak a betelepítési kvótát utasítsuk el, hanem lépjünk fel a visszatoloncolás ellen is. ne csak keletről, de nyugatról se kerüljenek migránsok hazánkba" - fogalmazott.

    Tompa Sándor újra jelezte, hogy ügyrendit nyomott.

    Megkapta a szót.

    "Az ülés vezetésével kapcsolatos javaslatot szeretnék tenni. Minden ülés elején tárgyalási sorrendet állapít meg a testület. Az első blokkban négy napirend van például. A szabályzat szerint azonban a napirendi pontok szerint külön-külön vitát nyisson" - javasolta.

    A polgármester szerint erről nem kell szavazni, mert így járnak el.

    Jakab Péter (Jobbik) így ügyrendit nyomott, a polgármester arra kérte, várja meg, míg a Fidesz-KDNP frakció kivonul.

    "A Kovács László által idézett pont alapján kértem szót (Kovács László, ugyanis nem hivatkozott egy rendeletre sem - a szerk.) ..."- mondta. Majd folytatta, hogy úgy tudja, a polgármestert jogerősen elítélték. Tovább nem jutott, a polgármester elvette a szót. Amikor a Fidesz-KDNP frakció visszajött, akkor a polgármester elmondta, semmit nem mondott Jakab, amit igen, ahhoz meg nem volt joga.

    Novák Józsefné (Fidesz) szerint a Diósgyőri várral kapcsolatos előterjesztés pontos, kérte Bartha Györgyöt nézze át jobban. Felolvasta, a vár már eddig is komoly turisztikai sikert hozott.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "Mennyire nonszensz a helyzet, a város fejlesztéséről tárgyalunk, ebből két napirend foglalkozik. Ez mutatja az önök hozzáállását, hogy lehet a migrációt a Diósgyőri várral együtt tárgyalni. De önök egy politikai játszmát játszanak, ezt erőltetik rá a képviselőkre. Nem volt kétséges, hogy lesz ilyen javaslat, előterjesztést megírták a Fidesz pártközpontból, és számos településen ezt már tárgyalták. Ez nevetséges politikai akció és provokáció. Azért nevetséges, mert Miskolc jelenlegi legnagyobb problémája nem ez, hiszen nem állnak sorban a migránsok, viszont a miskolciak elhagyják a várost. Beszéljünk arról, miért hagyják el Miskolcot a miskolciak. Ez olyan súlyú probléma, ne dugjuk homokba a fejünket. Javasoltuk, beszéljünk a pedagógus tüntetésről, erről nem akartak..." Polgármester kérte a napirendekről beszéljen, majd elvette a szót.

    Dr. Tompa Sándor (DK) felszólalásában azt kérdezte, a polgármester gazdasági, vagy politikai menekültként érkezett Miskolcra.

    A polgármester annyit mondott, ezt könnyen meg tudja válaszolni: "Kárpát-medencei magyar vagyok..."

    Dr. Kiss János alpolgármester felszólalt:" Egyik magyar ember a másikat nem nevezheti migránsnak, ezt tartsuk tiszteletben."

    Hubay György (Fidesz) szerint Tompa Sándor helyében ő bocsánatot kérne dr. Kriza Ákostól.

    Bartha György (MSZP): "Figyeltem Novák Józsefné felszólalását, felolvasott egy szöveget, általánosságokat, de nem tért ki azokra a kérdésekre, amiket feltettem."

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint a kötelező betelepítési kvóta elleni tiltakozás nem pártkérdés, hanem gyermekünk,unokáink jövőjéről van szó.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "Ott tartottam, nem a bevándorlás, hanem az elvándorlás a legnagyobb kérdés Miskolcon, és akkor elvette a polgármester a szót. Pedig figyelmükbe szerettem volna ajánlani Böjte Csaba gondolatait. Aki arról beszélt, ha a magyarságot, az európaiságot meg akarjuk erősíteni, nem a kerítés a megoldás, hanem a családok megerősítése. Nem tagadhatja senki a bevándorlás Európának az egyik legfontosabb kihívása, de azt szeretném kérdezni, főleg a Fidesztől, akik lázasan megírták tegnap este a felszólalásukat, ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor mi fog történni. Mikor összegyűlnek Brüsszelben a kormányfők, akkor remegő lábakkal azt mondják, húha Miskolc és Kerepestarcsa is elfogadott ilyen előterjesztést. Ez nem hiszik önök sem, ezért mondom, ez politikai játszma. Ráadásul megoldás sincs benne, nem tudni, hogy az elutasítás mellett, önök hogyan kezelnék ezt a problémát."

    Dr. Kriza Ákos az elvándorlás kapcsán azt mondta, a szocialisták idején 13 ezer miskolci hagyta itt a várost, míg tavaly csak 200-al csökkent a lakosságszám, miközben az ideiglenesen itt tartózkodók száma növekedett.

    Földesi Norbert (MSZP) : "Érdekes, ahogy eljutottunk Szent István királytól 2016 Európájáig. Tőlünk nyugatra van olyan, hogy szabad vallásgyakorlás, Szerbiában épül Kelet-Európa legnagyobb iszlám fővárosa. Most arról beszélünk, hogy más vallású emberek itt élnek majd. Miközben itt senki nem akar letelepedni, Miskolcra akkor sem jönnének, ha eltévednének. Most megint harcolunk egy démon ellen. Csupán elfogadunk egy újabb nyilatkozatot, hogy az önök kormánya kipipálhassa, Miskolc is beállt a sorba. Miről vitázunk most? Önök a gyerekeink, unokáink jövőjéről beszélnek. Tudják mitől féltem a gyerekemet, és majd az unokámat? Attól a rasszizmustól, attól a terjedő neonácizmustól, amit az önök kormánya félrefordulva, nem fellépve ellene támogat. Attól, hogy a családomat zsidózzák, cigányozzák, kommunistázzák az interneten. Ettől sokkal jobban féltem a gyerekem."


    07.19: A Kárpát-medence népviseletei gyűjteményéről is dönt ma a testület.

    Ez az a gyűjtemény, amely a közelmúltban elhunyt Barna György tulajdona volt, majd, azzal a kikötéssel, hogy a város helyet talál neki, Miskolcnak adományozta. A helytalálás határideje lejárt, ezt hosszabbíthatja meg most a város. A javaslatban azonban az is szerepel, hogy a tárolásért, amíg nem tudják a Herman Ottó Múzeum új szárnyában elhelyezni, több százezer forintot fizet a város.


    07.15: Kriza Ákos elmondta, csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Hangsúlyozta, a miniszterelnök ígéretett tett, kiemelt kormányzati figyelem irányul a jövőben is városunkra. Kiemelte, az elmúlt években Miskolc, az iparűzési adó tekintetében a negyedik helyre került országosan.

    A miniszterelnök aláírt kormányrendeletekkel jött, amely több miskolci fejlesztéshez kormányzati támogatást nyújt.

    "A másik csomagban 8 milliárdos csekk volt, amely az intermodális csomópont megépítéséhez szükséges" - hangsúlyozta a polgármester.

    "Miskolc lendületben van, ezt ki kell használnunk, mennünk kell tovább előre" - zárta beszédét dr. Kriza Ákos.

    Erről az Észak-Magyarország korábban írt. Úgy tudjuk, a képviselőt meghallgatta a jogi bizottság a héten, ahol Révész Péter bemutatta azt a végrehajtói végzést, amelyben szerepel, megszüntették ellene az eljárást. Az ügy részleteiről kiderült, a képviselő korábban akadályozta a végrehajtást. Az Észak-Magyarországnak elmondta, nem volt otthon, amikor az autójáért jöttek. Azóta már átadta a gépkocsit, ezért a végrehajtó megszüntette az eljárást.

    A jegyző ismertette az idevonatkozó szabályzatot. Azt is elmondta, amennyiben a bizottság lefolytatta az eljárást, a testület elé beterjesztheti állásfoglalását, amiről a képviselők döntenek.

    A polgármester megemlékezett a közelmúltban elhunytakról: Takács Mártáról, Benkó Sándorról, Fata Györgyről, Litvai Ottóról, Bősze Györgyről, Jakab Máriáról.

    A baloldali ellenzék önálló képviselői indítványt nyújtott be a Science múzeumot vizsgáló bizottság felállítására. A polgármester elmondta, nem javasolja, hogy ezt napirendre vegyék, mert feljelentést tett az ügyben, és még tart a nyomozás. A testületet szavazott, nem vették napirendre.

    Ugyancsak az ellenzék részéről érkezett a javaslat: támogassák a Herman Ottó Gimnázium tantestületét, csatlakozzanak a nyílt levélhez. A jegyző szerint az SZMSZ kimondja, sürgősségi indítványt a települési képviselők egy negyede írásban terjesztheti elő, ezt hatan nyújtották be, ez nem éri el az egynegyedet, így eljárásjogilag jogszabálysértő. Kérte a képviselőket, ezt vegyék figyelembe, amikor a napirendre vételről szavaznak. A polgármester azonban hangsúlyozta, eleve kizárja a jegyző megállapítása azt, hogy napirendre vegyék.


    6.58: Hamarosan kezdődik a miskolci testületi ülés.

    A képviselők ma döntenek a város idei költségvetéséről is, valamint az Operafesztivál Kht. élére új vezetőt jelölhetnek ki. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítjuk. A beharangozónkat itt olvashatják >>>



    Miskolc - Egy nappal későbbre, csütörtök helyett péntekre hívta össze a miskolci testületet a polgármester.

    Miskolc - Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kriza Ákos polgármester az idei év miskolci fejlesztéseit ismertették.

    Miskolc - Méltatlansági eljárást indított Révész Péter jobbikos önkormányzati képviselővel szemben a Jogi Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában