Helyi közélet

2016.02.19. 09:57

Kockás inggel üzentek a hermanosok

Miskolc - A hermanos tanárok is tiltakoznak a korábbi államtitkár kijelentése ellen.

Miskolc - A hermanos tanárok is tiltakoznak a korábbi államtitkár kijelentése ellen.

A Herman Ottó Gimnázium tanárai is üzentek az oktatás irányítóinak, mégpedig úgy, hogy csütörtökön kockás ingben jelentek meg az iskolában. Az egyik szünetben csoportképet is készítettek magukról, amit majd feltesznek az iskola Facebook-oldalára. Pilz Olivér, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke egy biciklit hozott magával a csoportképre, Dudás Imre igazgatóhelyettes pedig egy biciklicsengőt. Az egyik tanárnő fotózás közben viccesen megállapította:

ezek után biztos, hogy nem jönnek el hozzánk szóbelizni a felvételiző gyerekek!

„Javíthatatlan bicikli”

De miért a kockás ing és miért a bicikli? Utóbbi Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének januári kijelentésére utal, miszerint a „közoktatás biciklijét túltoltuk”. A pedagógusok azóta többször hangoztatták, hogy ez a bicikli már javíthatatlan, gyökeres változásokra van szükség. A kockás ing pedig Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkár kijelentésére reagál, aki a pedagógustüntetésekkel kapcsolatban egy interjúban azt mondta: „Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál”.

Jó lesz emléknek

Újabb országos demonstráció van kibontakozóban. Mint arról az Észak-Magyarország beszámolt, ma a diákok kívánnak kiállni tanáraik közoktatással kapcsolatos követeléseik mellett, úgy, hogy ma ők ülnek kockás ingben a padokba. Február 29-én pedig a szülők szerveznek demonstrációt, azon a napon nem engedik gyermekeiket iskolába.

A közoktatás problémái elleni tiltakozást egyébként a Herman Ottó Gimnázium tantestülete indította el nyílt levelével január elején.

Pilz Olivér a fotózás után elárulta, a képet majd felteszik az iskola Facebook-oldalára, „jó lesz emléknek”. (Ezt egyébként már más iskola is megtette.) Véleménye szerint a jelenlegi helyzethez a kommunikáció hiánya vezetett, ami miatt az oktatás irányítóihoz nem jutottak el a problémák. Megjegyezte: jelenleg is rengeteg csúsztatás lát napvilágot a kormányzat részéről a pedagógusok követeléseivel kapcsolatban.

Dudás Imre igazgatóhelyettes is felvette kinőtt kockás ingét, jelezte: azért, mert a többség így döntött. Szerinte egyébként nem a ruha teszi a jó pedagógust. Ő kedveli a nyakkendőt és a zakót is, de talán a tanárok közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani tanítványaikkal, ha fiatalos ruhában jelennek meg. „Ünnepnap zakó, hétköznap kockás ing és farmer”, mondja.


Miskolc - Több ezren vettek részt szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen szervezett tüntetésen.

Miskolc - "A Herman Ottó Gimnázium tanulója vagyok. És a részese, mindannak ami az elmúlt hetekben történik az iskolámban. Kamerások, riporterek és várakozó tekintetek. Mert mindnyájan várunk…arra, hogy mikor hallgat meg valaki. Mikor hallják meg az utolsó segélykiáltásokat. Mert akkor lesz igazán nagy a baj, ha már nem lesz több segélykiáltás." - Egy hermanos gimnazista levele.

Miskolc - Nem elégedett a Herman Ottó Gimnázium tantestülete az emberi erőforrások minisztere által bejelentett, közoktatást érintő változásokkal.

Miskolc - Szerdán egy miskolci köznevelési fórumon találkozott Balog Zoltán miniszter az iskolák pedagógusaival. Úgy tűnik, nem volt túl sikeres az egyeztetés, mert a Herman Ottó Gimnázium tantestülete újabb nyílt levélben sorolja tovább a magyar oktatási rendszerben fennálló problémákat. A nyílt levelet teljes hosszában közöljük.

Budapest, Miskolc - "Túltoltuk a biciklit egy kicsit." Ezt mondta az emberi erőforrások minisztere a Házon kívülnek a központosított oktatási rendszerről. Balog Zoltán a jövő tanévtől változtatásokat szeretne, szerinte vissza kellene adni bizonyos döntési jogosultságokat az iskoláknak, de ettől még nem szűnne meg a Klebelsberg Intézményfenntartó központ. A tiltakozó akciót indító miskolci tanárok szerint teljesen új rendszer kellene. Miskolcon jövő hétre fáklyás felvonulást szervez az ottani Pedagógus Szakszervezet.

Miskolc - Pilz Olivér szerint két frusztrált fél van a jelenlegi iskolákban: a tanár és a diák. Interjú: Pilz Olivérrel, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökével.

Miskolc - A Herman Ottó Gimnázium Diákönkormányzata az elmúlt héten reagált a tantestület nyílt levelére.

Miskolc - Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában