Helyi közélet

2016.02.07. 15:26

Elsők lettek a sulitársak Göncön

Gönc - Dzsenifer és Anna is első helyezést ért el a tankerület szavaló­versenyén.

Gönc - Dzsenifer és Anna is első helyezést ért el a tankerület szavaló­versenyén.

Két tehetséges versmondója is van a gönci általános iskolának: Dányi Dzsenifer ötödikes és Kozmáry Anna elsős kisdiák. Mindketten első helyezést értek el a Gönci Tankerület szavalóversenyén, ahol 8 iskola diákjaival kellett összemérniük tehetségüket.

– Én Petőfi Sándor János vitézének a harmadik fejezetét mondtam el. Ebben a fejezetben Jancsi elveszti a nyájnak egy részét, ezért a gazdája meg akarja ölni. De Jancsi elfut otthonról, és céltalanul kóborol – meséli Dzsenifer. Megjegyzi: azért választotta épp ezt a fejezetet, mert jól lehet hangsúlyozni.

Felvidítanak

Neki egyébként nem jelentett újdonságot a szavalóverseny, mert már első osztálytól mond verseket. Az akkori tanító nénije fedezte fel tehetségét, és vitte versenyekre először. Dzsenifer elárulja, a János vitéznek kívülről tudja az első három fejezetét, de ezenkívül nagy kedvence Simon István: Mirza című verses meséje is.

– Szerintem a versek arra jók, hogy felvidítsanak bennünket, és ne legyünk szomorúak – magyarázza a kislány, majd megtudjuk tőle azt is, hogy szabadidejében nagyon szeret játszani és meséket olvasni. A Holle anyót kedveli a legjobban, mert abban a jó lány elnyeri jutalmát.

Fehérségben

Anna viszont az iskola újonnan felfedezett tehetsége.

– A tanító néni azt mondta, észrevette, hogy ügyes vagyok, ezért vegyek részt a versenyen. Mentovics Éva: Ködfátyolba burkolózva című versét mondtam el. Arról szól, hogy egy gyerek elindul az iskolába, de nagyon elcsodálkozik azon, hogy amikor körülnéz, alig látni valamit, mert szinte minden eltűnt a fehérségben. Ez volt az első versenyem, és utána mindenki azt mondta, hogy nagyon ügyes vagyok.

Anna beavat bennünket az írás- és olvasástanulás rejtelmeibe is, azt meséli, most épp az ö és az ő betűt tanulják. Van, amit már jól el tud olvasni, de van, amit még nem annyira.

– Nagyon szeretek tanulni, nagyon-nagyon! Minden tantárgy a kedvencem – lelkesedik Anna csillogó szemekkel.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában