Helyi közélet

2015.12.20. 12:00

Valóban keserűek a tudomány gyökerei?

Miskolc - Egy évig viselheti a „Miskolc Város Ifjú Szónoka” kitüntető címet Tamás Marcell, a Lévay József Református Gimnázium végzős diákja.

Miskolc - Egy évig viselheti a „Miskolc Város Ifjú Szónoka” kitüntető címet Tamás Marcell, a Lévay József Református Gimnázium végzős diákja.

Az idén ugyanis ő lett a szónokverseny győztese, melyet a múlt héten rendeztek a városházán.

Marci elárulja, bár most indult először ilyen témájú megméretésen, de egyébként imád másoknak előadást tartani, szónokolni.

Igazából két évvel ezelőtt ébredt rá ez irányú tehetségére, amikor történelemből tartott egy előadást. Ezzel nagy sikert aratott, mert a képekhez tartozó szöveget nem felolvasta diáktársainak, hanem papír nélkül mondta el.

Gyökér és gyümölcs

Szónoki képességét a gyülekezet előtt is megmutathatta már, nem egyszer vállalt prédikációt, melyek szintén nagy hatással voltak a hallgatóságra.

– Ebben az évben a tanárnőm, Nagyné Bódor Katalin kérdezte meg tőlem, van-e kedvem indulni a városi szónokversenyen. Én pedig azt gondoltam, hogy miért ne. Bár sok munkával jár a felkészülés, de nem bántam. A verseny előtt két héttel kezdtem el írni a szöveget az előre megadott témában.

Egy Arisztotelész-idézeten kellett elgondolkodnunk és arról szónoklatot tartanunk. Az idézet úgy hangzik: „A tudomány gyökerei keserűek, de gyümölcsei édesek”.

Úgy éreztem, ez a mondat alkalmas arra, hogy kifejtsem saját gondolataimat, hiszen 18 évesen már van tapasztalatom a tanulás nehezebb szakaszáról, azaz a tudomány gyökeréről, de ízlelgethettem már annak gyümölcsét is, egy-egy sikeres verseny vagy a jó jegyek formájában.

– Nem feltétlenül értek egyet Arisztotelésszel, hiszen ha valakit valamelyik tudomány­ág nagyon érdekel, akkor a tanulás, kutatás, kísérletezés folyamata nem „keserű” számára, hanem csodálatos dolog – fogalmaz Marci.

Elmeséli azt is, nemcsak a szöveget kellett hibátlanul tudnia, hanem a retorika szabályaival is meg kellett ismerkednie. Véleménye szerint a jó szónoklat főleg azon múlik, mennyi szenvedéllyel tudjuk azt előadni, ráérzünk-e az ízére. Puzsér Róbert beszédeit tanulmányozta, mert ő szívvel-lélekkel, tele tűzzel képes előadni. Marci elárulta, a verseny előtt és közben is izgult.

Különösebb eredményt nem várt, úgy gondolta, jó próbatétel, tapasztalatszerzés lesz ez a számára. A verseny második részében egy ott megadott témáról kellett szónoklatot tartania.

Ez egy Petőfi-idézet volt, „Hol a boldogság mostanában?”. Marci szónoklatát hatásosan kezdte, egy reklámmal, majd arra világított rá, hogy ne a reklámoknak higgyünk, amelyek azt akarják elhitetni velünk, hogy akkor leszünk boldogok, ha valamit megvásárolunk.

– A boldogságot saját magunkban kell keresnünk, és ha magunkat képesek vagyunk szeretni, akkor másokat is képesek leszünk. A boldogságcsíra tehát bennünk van, amit, ha teszünk érte, kivirágoztathatjuk.

Ez mondja Csernus Imre is, az ismert pszichiáter – jegyzi meg Marci. Ő egyébként orvos szeretne lenni, és hogyha majd egyetemi oktatóként dolgozna, akkor nemcsak az orvostudományokhoz lenne közel, hisz ez érdekli legjobban.

ÉM-HE


Az eredmény

    A szónokverseny legjobbjai:

  • 1. Tamás Marcell, Lévay József Református Gimnázium, felkészítő tanára: Nagyné Bódor Katalin
  • 2. Ujj Balázs Máté, Avasi Gimnázium, felkészítő tanára: Bánfalvi Ágnes, Hajas Sarolta
  • 3. Körei Nóra Csilla, Avasi Gimnázium, felkészítő tanára: Bánfalvi Ágnes, Hajas Sarolta .A versenyt a miskolci önkormányzat és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara rendezte.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában