Helyi közélet

2015.10.16. 09:44

Rekord rövid közgyűlési ülés Miskolcon

Miskolc - Gyűjtse a zöldhulladékot a MiReHuKöz október 30-a után is – ezt kérték a fideszes képviselők.

Miskolc - Gyűjtse a zöldhulladékot a MiReHuKöz október 30-a után is – ezt kérték a fideszes képviselők.Kicsivel több mint két órát tartott csupán az októberi testületi ülés Miskolcon. A képviselők elé kilenc napirendi pont került, de ezt három csoportba összevonták, amiből egy blokkot zárt ülésen tárgyaltak. A zárt ülés témája volt a Diósgyőri vár környéki ingatlanok megvásárlása is, amelyről korábban lapunk is beszámolt.

Információink szerint 16 ingatlan megvásárlásáról van szó, amely azért vált szükségessé, mert a város szeretné folytatni a vár fejlesztését. Úgy tudjuk, a tervek közt szerepel a belsővár magastetős lezárása, a külső vár fejlesztése, a környezet rendezése is, valamint a vizesárok rekonstrukciója. Az utóbbi kapcsán vált esedékessé a Haller György utcai és a Bodrogi Zsigmond utcai egyes ingatlanok megvásárlása. A hírek szerint a lakók már meg is kapták a MIK Zrt.-től az árajánlatot, de azzal van, aki elégedetlen, túl alacsonynak találja. Megtudtuk azonban, a csütörtökön, zárt ülésen elfogadott javaslat felhatalmazza a polgármestert arra, hogy az adásvétellel meg nem szerezhető ingatlanokat kisajátítsák. Az ellenzék azonban nem csupán ez ellen emelt szót, de hiányolta azokat a terveket is, amelyek a vár továbbfejlesztéséről szólnak – tudtuk meg.

Ugyancsak a zárt ülés témája volt az Őszi Napsugár Szociális Otthon új vezetőjének megválasztása. Annyi ismert, hogy a korábbi vezető, Füleki Tímea Mária november 1-jével lemond tisztségéről, megbízott vezetőnek a pályázati eljárás végéig Blachné Papp Eleonórát nevezték ki.

Dinamikusan növekszik

Nyílt ülésen tárgyalták a képviselők az idegenforgalmi adóról szóló rendelet megalkotását, amely tulajdonképpen egy törvény által előírt felülvizsgálat volt, ennek értelmében nem jár adóemeléssel és az adminisztrációs terhek növekedésével sem. Így heves vitát nem generált a testületi ülésen, csupán Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője igyekezett hangsúlyozni, hogy a város idegenforgalma dinamikusan növekszik, 12,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, és úgy véli, aki végigsétál a főutcán, vagy Miskolctapolcán, egyre több külföldi turistával találkozik.

A város működésével kapcsolatos előterjesztések közt kapott helyet a közterületek elnevezéséről szóló napirend. Ebben szerepelt, hogy Szirmán egy közteret Apostol Bertalanról neveznek el, aki református lelki pásztora volt a területnek 1859–1928 között. Az ellenzék szerint vannak híresebb miskolciak is, akikről közterületet lehetne elnevezni, példaként Váradi Sándor szobrászművészt említették. A Fidesz-frakció szerint azonban lakossági kérést teljesítenek azáltal, hogy Apostol Bertalan nevét kapja a terület.

Más vitás kérdés nem volt az októberi ülésen, a közérdekű bejelentéseknél azonban elhangzottak javaslatok. Például több fideszes képviselő is kérte, hogy a MiReHuKöz Kft. által korábban bejelentett zöldhulladék begyűjtésére vonatkozó október 30-i határidőt módosítsák, mert a levelek szinte most kezdenek hullani, így nem életszerű, hogy ne vigyék el. Erről lapunk is érdeklődött a szemétszállító cégnél, de azt a választ kaptuk, a gyűjtés ugyan leáll hó végén, de a hulladékudvarokra be lehet vinni az összegyűjtött zöldhulladékot. Kérdésünkre azonban, hogy miért kell ilyen korán leállítani a gyűjtést, nem kaptunk választ. Az ülésen a képviselőktől sem, de csütörtök délután érkezett a cég közleménye: két héttel meghosszabbítják a határidőt, így november 13-ig szállítják el a kihelyezett kerti zöldhulladékot.


A bírósági végzésről

A közérdekű hozzászólásoknál szóba került a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közelmúltbeli végzése is, amelyről lapunk is beszámolt. Ennek kapcsán dr. Kriza Ákos polgármester kijelentette, a telepfelszámolást folytatja a város. A miskolci önkormányzat által indított bírósági felülvizsgálat – az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen – azonban még folyamatban van, várhatóan novemberben lesz tárgyalás.


Miskolc - Csütörtökön tartották az októberi miskolci testületi ülést. Munkatársunk a helyszínről tudósított. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában