Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. október

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Csütörtökön tartották az októberi miskolci testületi ülést. Munkatársunk a helyszínről tudósított.09.10: A testületi ülésnek vége, a következő várhatóan november 19-én lesz.


09.05: Vége a zárt ülésnek, jelenleg a közérdekű bejelentések ideje van.

Október 31-én befejeződik a zöldhulladék szállítása, azt kérte a Mirehuköz-től Kovácsné Budai Mária (Fidesz) képviselő, hogy hosszabbítsák meg ezt az időpontot, mert most kezd hullani a falevél. Lapunk is foglalkozott a témával, többször kérdeztük a szemétszállító céget, miért csak október 31-ig tart a zöldhulladék begyűjtése, érdemi választ nem kaptunk.

Jakab Péter (Jobbik) arra kérte a városvezetést, ne hazudjanak tovább a miskolciaknak gazdasági csodákról, miközben a Miskolc Holding olyan állapotban van, hogy 3000-4000 forintos béremelést sem képes kifizetni a dolgozóiknak.

A polgármester megállította, jelezve, hogy az első napirend a vagyongazdálkodásról szólt, ezért most ne beszéljen napirendről.

Jakab folytatta, ha olyan jól teljesít Miskolc, akkor fizessék ki azt a 3 százalékos béremelést. “Nem gazdasági fejlődés, ha van lovagi tornák tere, meg ingyen buli, persze az is jó, de a fejlődés az, ha megkapják a dolgozók a béremelést” – fogalmazott.

Nagy-Korsa Judit (DK) a számozott utcák kapcsán kérdezett, arról, amiről lapunk is írt az elmúlt napokban. A fővárosi bíróság döntéséről érdeklődött. “A város úgy értelmezi, nem kell betartani a Egyenlő Bánásmód Hatóságának a nyilatkozatát, a másik oldal azt mondja, igen. Jó lenne, ha a képviselők látnák ezt a végzést. Miskolc szembe megy a bírósági döntéssel?” – kérdezte.

Dr. Kriza Ákos reagált az EBH-s végzésre. “A bíróság nem hozott döntést, aki azokat az információkat elhelyezte a médiában hatalmas valótlanságot mondott. És folytatjuk a telepfelszámolást.”

Dr. Kiss János alpolgármester is elmondta, nem ítéletet hozott a fővárosi bíróság, állást foglalt, hogy az EBH határozat kapcsán kért végrehajtási felfüggesztést utasította el. “Szó nincs arról, hogy bármilyen végrehajtást fel kellene függeszteni. A bíróság rögzítette is, a végrehajtási eljárásokat a város folytathatja tovább, ezt külön rögzítették” – fogalmazott.

A polgármester szerint azok az újságírók, akik ilyeneket leírnak, nem tájékozódnak eléggé. Nagy-Korsa Judit továbbra is kérte, hogy a végzést hozzák nyilvánosságra. A polgármester szerint nincs bírósági döntés, azt azonban elismerte, hogy az EBH határozat felfüggesztését nem engedélyezte a bíróság. (Lapunk is erről írt, nem állítottuk, hogy a bíróság döntött volna a felülvizsgálati kérelemmel kapcsolatban, csupán abban, hogy az EBH határozatot nem függesztik fel. Az azonban számos követelményt támaszt az önkormányzat elé, például, hogy a telepfelszámolás folytatásához intézkedési tervet kell kidolgozni, valamint az ott élőket úgy költöztethetik ki, hogy lakhatásuk biztosítva van, és amíg ez nem biztosított, nem folytathatják a tevékenységet. – a szerk.)

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: “A Bagolyvár épületét sikerült megszereznie a városnak, néhány évet váratott a felújítás, így öröm volt, hogy megújul, új funkciót kap. Megkérdeztem, mi a határidő, azt mondták, október végéig el kell készülni. Ez merész vállalásnak tűnt. 520 millió forintról van szó, ez akkora összeg, hogy maga Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője sem szavazta meg a bizottsági ülésen. Az első kérdésem, a közgyűlés döntésének hiányában ki az, aki hozzájárult az épület elbontásához, a testület ugyanis nem erről döntött. ki járult hozzá a bontáshoz, és úgy látják, hogy október végéig ez elkészül és decemberig el tudnak számolni ezzel az uniós pénzzel?”

Rostás László főépítész válaszolt a kérdésekre: “Elindult az építkezés és kiderült, hogy szerkezetileg nem megfelelőek a falak, ezért kellett elbontani. Tény, fényképek vannak róla, szerkezetileg semmi szín alatt nem bírta volna el, az lett volna az igazi felelőtlenség, ha meghagyjuk. Számításaink szerint ebbe a költségbe a bontásnak is bele kell férni. A fejlesztés csak kis része a Bagolyvár, az 520 millió forint a teljes környezet fejlesztésével együtt annyi, amennyi.”

Dr. Tompa Sándor (DK): “Azt kértem, ismerhessük meg a miniszterelnök és a polgármester között megkötött öt pontos szerződést, ezt eddig nem sikerült. Illetve az EBH a jogsértés megszüntetésére szólította fel önöket, illetve december 15-ig intézkedési tervet kell készíteniük. Ez már készül? Ha igen, mikor ismerheti ezt meg a közvélemény?”

A polgármester azt válaszolta: írásban fognak válaszolni a képviselő kérdéseire.

Több fideszes képviselő is a körzetében élő nyugdíjasok háláját tolmácsolta a Salkaházi program kapcsán a városvezetés felé.

Elkezdték a szavazást a képviselők.


07.37: A napirendek második blokkja közterületek elnevezéséről, illetve az előadó-művészeti nonprofit gazdasági társaságai közötti fenntartói megállapodások meghosszabbításáról szól.Nagy-Korsa Judit (DK): “Apostol Bertalanról néhány információt tudunk, annyit, hogy lelkész volt Szirmán és költő is. Sokkal nevesebb művészekről, sportolókról nem neveztünk el utcákat. Én ajánlottam Váradi Sándor szobrászművészt. Kállai Ilona művésznőt is, aki szintén miskolci születésű, vagy Házi Tibor asztaliteniszező. Emlékét persze tisztelettel megőrizzük, de hogy közterületet nevezzünk el róla, az túlzás.”

Dr. Tompa Sándor (DK): “A közterület elnevezésben arra vagyunk kíváncsiak, hogyan születnek a döntések. A frakciónk tavaly többször kezdeményezte Perecessel kapcsolatban, sikertelenül.”

Dr. Kriza Ákos hangsúlyozta, nem a hivatal, a polgármester terjeszti elő.

Szécsényi Marianna (Fidesz) elmondta, Szirma lakossága kereste meg, illetve az ottani egyesület. Apostol Bertalan síremlékét a helyiek ápolják, és úgy érezték, hogy munkájá, költészete előtt így tudnak méltó módon tisztelegni – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a városrész központi helyét, közterét nevezik el róla.

Dr. Nehéz Károly (Fidesz) fontosnak nevezte, hogy minden közterületnek legyen neve, hiszen, akik ilyen dűlő utakon élnek, és baj van, nehéz segítséget kérni helyrajzi szám alapján.

Nagy-Korsa Judit: “Ha jól értettem, akkor polgármesterhez kell fordulni, ha utcát akarunk elnevezni.”

A polgármester elmondta, ő terjeszti elő, minden képviselőnek van lehetősége javaslatot tenni, de az előkészítés hosszú folyamat.

Dr. Tompa Sándor szerint érdekes vita alakult ki, de azt szeretné pontosítani, hogy milyen segítséget kaphat a hivataltól egy képviselő, ha indítványt szeretne benyújtani, mert, ha ő megkeresi, elzárkóznak szakmai és formai segítségnyújtástól is.

Dr. Kriza Ákos: “Ha jól tudom, ön 25 éve képviselő, a parlamentet is megjárta. Megdöbbenéssel szoktam hallgatni, hogy a baloldali frakciónak ez a marginális képződménye akkor emeli fel a szavát, amikor keresztény múltunkkal kapcsolatban terjesztünk elő valamit. Ez egy igazi lokálpatrióta megnyilvánulás volt Szirma esetében.”

A polgármester zárt ülést rendelt el.


07.21: Az idegenforgalmi adóról, a vagyonrendeletről, a Miskolci Szakképző Centrummal kapcsolatos vagyonjogi döntésekről és egy bérleti szerződésről tárgyalnak a képviselők.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető az idegenforgalmi adó kapcsán szólalt fel. Mint mondta: egyre inkább pezsgő a város élete, minden hónapban valamilyen fesztivál van. “Ha az utcán sétálunk, egyre több külföldivel találkozunk városunkban. A város idegenforgalma dinamikusan növekszik. Egyre népszerűbb Miskolc hazánkon és a régión belül is. 12,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Miskolc kereskedelmi szálláshelyek bevétele is növekedett. Cseh, román, német turisták vonatkozásában nő a vendégek száma. Ez örvendetes állapot. E mögött az a konzekvens várospolitika húzódik, amit 2010 óta dr. Kriza Ákos polgármester folytat.” Ezek tekintetében úgy gondolja, az előterjesztés támogatandó.

Katona Ferenc (Fidesz): “Marad az idegenforgalmi adó mértéke, 450 forint, ez európai középmezőny. A turisztikai beruházások nem állnak meg, középtávú terv kell, hogy legyen, hogy ne legyen elég 2-3 nap Miskolcra. A következménye az lesz, hogy az a torz kép, ami van a városunkról, átalakul.”


07.11: A képviselők a közelmúltban elhunytakra emlékeztek: Váradi Katalinra, a Miskolci Nemzeti Színház egykori zenei igazgatój, professzor dr. Bíró Györgyre, dr. Mang Bélára, a Miskolci Egyetem volt tanárára és Barna Györgyre, Miskolc Pro Urbe díjasára.

Majd Dr. Kriza Ákos polgármester elmondta, a településpolitika célja nem lehet más, minthogy az emberek jól érezzék magukat. Ez volt a cél akkor, amikor elindítottuk tavaly a Salkaházi programot – hangsúlyozta. Hozzátette: néhány nap múlva kezdődik nyugdíjasvédelmi programjuk, amelynek keretében riasztó ajtóéket és riasztót osztanak ki a nyugdíjasoknak.

A polgármester a közelmúltban megrendezett batyus bált is említette, ahol 900 nyugdíjas vett részt.

A Salkaházi program sikereként értékelte, hogy dr. Tompa Sándor, a DK miskolci elnöke is kérte felvételét a programba.