Helyi közélet

2015.10.13. 13:09

Mancs. Mancs?

<em>A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját. Mi, miskolciak akár örülhetnénk is neki, hiszen mégiscsak – hogy stílusos legyek – a mi kutyánk kölykéről van szó. A mi Mancsunkról, a mi mentőkutyánkról, aki – mondhatjuk – a város egyik ismert „arca”. És örülnénk is a díjnak, ha valóban a mi Mancsunkról lenne szó. </em>Szántó Rita írása.

A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját. Mi, miskolciak akár örülhetnénk is neki, hiszen mégiscsak – hogy stílusos legyek – a mi kutyánk kölykéről van szó. A mi Mancsunkról, a mi mentőkutyánkról, aki – mondhatjuk – a város egyik ismert „arca”. És örülnénk is a díjnak, ha valóban a mi Mancsunkról lenne szó. Szántó Rita írása.

A januári bemutató óta azonban tudjuk, Mancs csak a nevét adta a filmnek. Egészen pontosan, a készítők csak a nevét vették hozzá. Az eredeti terv az volt, hogy a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájáról szól majd a mesefilm, de még a forgatókönyvírás korai szakaszában változtattak a terven. A film címén persze nem.

Bevallom, nem láttam a Mancs filmet. Illetve láttam egyet, de abban a főszerepet a mi miskolci hősünk játszotta. 1999-ben készült, a török földrengés után. Mancs a romok közül kiment egy hároméves kislányt. A kép vált. A kislány a török repülőtéren hálásan öleli át négylábú megmentőjét. Ez nem mese, de meseszerű. És sokkal többet mond Mancsról, mint bármilyen más film.

Igaz, a mese nem is róla szól, csak a címében. Pedig, ha a Füles vagy éppen Bodri címet kapja a film, akkor talán itt Miskolcon is jobban örültünk volna a díjnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában