Helyi közélet

2015.09.10. 07:04

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. szeptember

Miskolc - Véget ért a szeptemberi, miskolci testületi ülés. Téma volt az idei évi költségvetés, a szervezeti és működési szabályzat módosítása és a lakásrendelet módosítása is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk!

Miskolc - Véget ért a szeptemberi, miskolci testületi ülés. Téma volt az idei évi költségvetés, a szervezeti és működési szabályzat módosítása és a lakásrendelet módosítása is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk!



10:35 - Véget ért a szeptemberi testületi ülés. A következő közgyűlési ülés időpontja várhatóan október 15-én lesz.


10:14 - A bolgár önkormányzat képviselője szerint iszonyú problémák vannak a Selyemréti strandon. Úgy gondolja, a strand jelenlegi vezetése alkalmatlan a munkájára, több esetben tettek panaszt, például a meleg vízben is fáznak, miközben a forrásvíz 42 fokos.

A polgármester azt mondta, közérdekű hozzászólásnál a nemzetiségi önkormányzattal kapcsolatos ügyekről lehet szó, de abszolút jogosnak találta a felvetést.

Dr. Kriza Ákos egyetértett a panasszal, és elmondta, ezt a kérdést évek óta képtelen a fürdővezetés megoldani. Mint fogalmazott: jó lenne, ha összekapná magát a vezetés. A megoldásra határidőt kért a városvezető.


09:54 - Vége a zárt ülésnek. Most már biztos, hogy Miskolc nem fejezi be a Fűtőmű projektet. Ez azt is jelenti, hogy a városnak vissza kell fizetnie az eddig felhasznált pályázati pénzt, illetve az ehhez kapcsolódó büntetőkamatokat. Információink szerint ez az összeg elérheti a 2 milliárd forintot is. Próbálunk utánajárni annak, hogy mi lesz az épület sorsa, illetve miből fogja az önkormányzat visszafizetni ezt az összeget. Azt is tudni kell, hogy a pályázat visszaadásával a város a következő pályázati ciklusban elesik ugyanakkora összegtől, amit a Science-nél nem tudott felhasználni.

Úgy tudjuk, a város azért mondta vissza a pályázatot, a büntetőeljárás miatt - a feljelentést a város tette - nem jutott hozzá a forrásokhoz a projekt.


09:08 - A város önkormányzatának működéséhez kapcsolódó előterjesztéseket tárgyalja a testület. Ebben szerepel a szervezeti és működési szabályzatának módosítása, a lakások bérletéről szóló rendelet módosítása, testvérvárosi kapcsolat megkötése és a Salkaházi program módosítása is.

Pfliegler Péter alpolgármester a kínai várossal kötendő testvérvárosi kapcsolatról beszélt. Az alpolgármester hangsúlyozta, ez már a sokadik város, amely Kínából jelentkezik erre a kapcsolatra. Ennek okaként a gazdasági helyzetet és az egyetem kapcsolatát említette.

Dr. Kovács László (KDNP): "Ez a rendelet módosítás a miskolci emberek biztonságérzetének növelésében rendkívül fontos." Mindezt a Salkaházi program módosítása kapcsán mondta. A program azzal egészül ki, hogy a pénzbeli juttatás mellett eszközöket is adhatnak a programban résztvevőknek. Illetve elindítanak egy nyugdíjas védelmi programot.

Erről már korábban is szó volt, hiszen a város felmérte, hány nyugdíjasnak lenne szüksége riasztó ajtóékre. Mint megtudtuk: több mint 15 ezer család igényelte.

Dr. Kovács László arról is beszélt, a Salkaházi program után már más városok is érdeklődnek.

Nagy-Korsa Judit (Együtt): "Örvendetes, ha a miskolci nyugdíjasokon valóban, szociális módon is tudunk segíteni. Most kiegészült szociális programmá, valóban...Az előző ülésen megkérdeztem, kitől szerzik be az ajtóéket. Azt mondták, közbeszerzést írnak ki, a kérdésem az lenne, ezt kiírták-e?"

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Egyre inkább zártan kezelik a holdingot, ez a módosítással továbbra is így lesz. A holding nem tart beszámolót a testületnek, hiába javasoltuk többször is. Nem beszélve arról, hogy tavaly októberben az ellenzéket teljesen kiszorították a holding felügyelőbizottságából."

Dr. Kovács László (KDNP) továbbra is a nyugdíjasvédelmi programról beszélt. "Már küszöbön álla a következő program, néhány napon belül elindul az úgynevezett seriff-programunk. Folyamatos közbiztonsági jelenléttel leszünk jelen a területen, éjszaka is. Rájuk mindig számíthatnak, mindig megtalálják őket a miskolciak."

Dr. Tompa Sándor (DK): "Két témához szeretnék szólni, egyik a lakásbérletéről szóló rendelet módosítása. Üdvözlendő, hogy mindig a helyzethez igazodva aktualizáljuk a rendeletet. Jelezném a József Attila utca 45. szám alatt jelenleg 15 család az utcán van." majd bocsánatot kért a korábbi szótévesztése miatt, ami a pályázatok kapcsán történt, elmondta, valószínű a Science múzeummal kapcsolatos napirend zavarta össze.

A polgármester újra elvette a szót tőle, és arra kérte, legközelebb a napirendről beszéljen, készüljön fel.

Dr. Tompa Sándor újra szót kért: "Egyetértek azzal, hogy a szabályzat módosítása a testület jogainak csökkentését jelenti. Jó lett volna, ha a pályázatokhoz kijelölt tanácsnok egy ellenzéki lett volna, de nem így történt. kecskére káposztát..."

Katona Ferenc (Fidesz) szerint a lakásrendelet módosítása kapcsán elmondta, jó, hogy folyamatos pályáztatást biztosít, illetve a nyugdíjasoknak, akiknek a jövedelmük nem éri el a határt is lehetőséget ad a lakások pályáztatására.

Dr. Kiss János alpolgármester reagált a vitára. "Azt mondtuk, 2015 a rendészet éve lesz, látszik az előterjesztésekből, ez nem volt üres ígéret. Ha azt nézzük Miskolc rendészeti politikája milyen programot vonultatott fel, akkor látnunk kell, itt voltak a fészekrakós kiköltöztetések, rendészet megalakulása, seriff program. Az ellenzéktől azonban nem hallottunk még programjavaslatot. De nem csak a rendészet további erősítése a cél, hanem az is, hogy a Salkaházi program erejét is jobban tudjuk bizonyítani a miskolciak számára. Fontos volt, hogy bebizonyítsuk, ez nem csupán kampányfogás volt, nem üres ígéret, sőt, évről évre erősíteni fogjuk. Ma már nem csak egyszeri 10 ezer forintos támogatást jelent, hanem kulturális rendezvényekkel is bővült, sőt mostantól a nyugdíjasok biztonságát is előtérbe helyeztük.

Kezdődik a zárt ülés.


08:29 - A fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalja a testület. Kiss Gábor alpolgármester elsőként a Nemzetgazdasági Minisztériummal megkötendő szerződés jóváhagyásáról beszélt, amely a településfejlesztési programok végrehajtásához szükséges.

Illetve a javaslatok között szerepel az European Regions Research and Innovation Network szervezethez való csatlakozás, illetve a Tram Interreg Europe pályázaton való részvétel.

Dr. Tompa Sándor (DK) :"Egy egymilliárdos pályázatot megalapozó tanulmányban azt mondták, Miskolc lakossága nőni fog, ehhez képest a KSH más adatot mutat. A kérdésem az lenne, vajon ez ellen kíván-e valamit tenni a város. Az új uniós ciklusban gondolkodik-e a város abban, hogy megkeresse a lehetőségeket, forrásokat, hogyan növelhető a város lakosságának száma....A másik, az MVK-val kötött közszolgálati szerződés módosítása. Az infrastruktúra kezdi elérni az európai szintet, miközben az cégnél a humánerőforrással mintha gond lenne.."

Dr. Kiss János alpolgármester megkérdezte, ezt hol olvasta a képviselő. Mondta, hogy benne van a napirendben, az alpolgármester szerint nincs.

Kiss Gábor alpolgármester reagált a vitában elhangzottakra: "Tompa Sándor teljesen összekeveri az operatív programokat, amiről ő beszél, azok már lezárultak. Fontos lenne, tájékozódnia, mielőtt felszólal...A város demográfiai helyzetével kapcsolatos dolgok nem azon múlnak, a papírra mit írnak le, hanem a város gazdasági helyzetétől függ. Növekszik a fejlődési periódus, ha van munka. A TOP-os pályázatok 30 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítódik, ez változtathatja meg ezt a folyamatot."


08:09 - Elsőként az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos előterjesztést tárgyalja a testület. Ezek között van a költségvetés korrekciója, az építményadóról szóló rendelet módosítása, a Diósgyőr FC Kft. és a Miskolc Holding Zrt. között megkötött támogatási szerződés újrakötése, illetve a MiREND_Sec Kft. üzletrészének értékesítése.

Elsőként Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető kért szót. "Orbán Viktor miniszterelnök milliárdokat ígért a városnak, akkor még nem sejtettem, hogy milliárdos hitel. Egyelőre annyit tudunk, a kormány 3 milliárd forintos hitelt engedélyezett Miskolcnak. Látni kell, Miskolc még mindig lélegeztetőgépen van, szaladunk a kormányhoz, adjon pénzt, ha nem ad, akkor szaladunk a bankokhoz, hogy legalább az orvosi rendelőket fel tudjuk újítani. Vissza lehetne vonni néhány költségvetési tételt, például a közmédiától visszavonni a pénzt, amit fideszes propagandára költenek, vagy nem fizetni Bayer Zsoltot, hogy a Jobbikot mocskolja" - fogalmazott.

A polgármester hozzátette: az elmúlt ciklusban példátlanul sok orvosi rendelőt újítottak fel.

Badány Lajos (Jobbik) is arról beszélt, az önkormányzat hitelből tervezi a hiány pótlását. Hangsúlyozta: forrásteremtő gazdálkodásra lenne szükség, miközben a holding helyzete folyamatosan romlik, veszteséget termel.

Molnár Péter (KDNP): "Magyarország kormánya támogatja és segíti Miskolcot. Ennek az elmúlt években számtalan jele volt. A miniszterelnök nem üres ígéretekkel érkezett Miskolcra. A Takata sem véletlenül települt Miskolcra, ebben is óriási kormányzati segítség volt. És meg kell említeni a turisztikai fejlesztéseket is, hiszen adóbevételek nőnek ezáltal. De kiemelném az iparűzési adóbevételek növekedését is. És a munkanélküliség leküzdésének köszönhetően a miskolciak zsebében is több marad és többet tudnak költeni. Van még hova fejlődni, de az elmondható, hogy az elmúlt években Miskolc új fejlődési pályára állt."

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A költségvetés korrekció 41 milliárd bevétellel, 53 milliárd kiadással számol, ez a híres egyensúly, amit szoktak emlegetni. Beraknak még 9 milliárdos hitelt, így tényleg majdnem egyenlő. A bizottsági ülésen rákérdeztem több ügyre, például a Science Múzeum projektre, igaz-e, hogy szépen halad, de nem is értették a kérdést, azt mondták, ahogy polgármester úr ígérte, őszre átadják. Erre itt az előterjesztés, ami másról szól. Másik probléma, az önkormányzat cégei, a holding és tagvállalatai a testület számára fekete dobozként működnek. Semmiről nem tájékoztatják a képviselőket. Rákérdeztem arra is, mi az az óriási összeg, ami a MIK szolgáltatásainál van, de nem kaptam kielégítő választ. A működés teljesen gyalázatos, a néhány fejlesztés pedig akadozik."

Dr. Tompa Sándor (DK): "Amikor azt kérdezzük, a Fűtőmű projekt miért jutott erre a sorsra, nem látjuk a hátterét. A hazai és a városi költségvetés is átláthatatlan. A Bagolyvár felújításának októberre el kellene készülni, de még egy kapavágás sem történt. Tegnapi hír, Miskolc lakossága csökkent, erről kellene inkább beszélni."

Badány Lajos az építményadó kapcsán emelte ki, a város azt sújtaná adóval, akiknek nincs pénzük a felújításra. Kiemelte, hogy a Lyukóban számtalan kényszerből elhagyott ingatlan van, ami elhanyagolt, és ezek tulajdonosait nem lenne szabad büntetni.

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: "Nem árt felidézni, 2010-ben a Fidesz-KDNP milyen ígéreteket tett és ezek hogyan tükröződnek vissza ebben a költségvetésben. Ott tartunk, hogy 5 ezerrel több munkahely van Miskolcon, javul a közbiztonság is. Az itt élőknek az az igényük, hogy folytassuk, legyen több rendőr, seriff, közterület-felügyelő. Az ország legnagyobb ipari parkja itt jön létre, mert a kormányzat is látja, ebben a városban már van potenciál. A város adóbevétele egyre nő, miközben 2010 óta nincs adóemelés a városban. befektetők megnyerésével lehet ezt a várost előrevinni."

Dr. Tompa Sándor (DK) a repülőtér sorsáról szeretett volna érdeklődni, de a polgármester elvette a szót, arra hivatkozva, nem kapcsolódik a napirendhez. A képviselő azzal érvelt, hogy a költségvetésben van egy sor, ami erről szól, de nem kapta vissza a szót.

Majd ügyrendi javaslatra jelentkezett, szerette volna elmondani újból, hogy a napirendről beszélt, de újra elvette a szót a polgármester.

Majd lezárta a napirendet.

Dr. Kiss János alpolgármester szerint az ellenzék elmondta a néhány, sablonos mondatot, amit elszoktak mondani, de mint fogalmazott, azt is lagymatagon, félgőzzel. "A költségvetésnek nem az a funkciója, hogy boldogságot okozzon, az csak egy eszköz, hogy az itt élők jól érezzék magukat" - fogalmazott. Azt is elmondta, szeretnék megmutatni az ellenzéknek, hogy nem csak hitelből lehet a fejlesztéseket megoldani, még akkor sem, ha biztonság hálóként be van szőve.

"A legfontosabb változás az 2010-el szemben, hogy 7000 alá csökkent a munkanélküliek száma, ez 2010 előtt 12 ezer volt" - hangsúlyozta.


07:20 - A javaslatok között van a Science Múzeummal kapcsolatos előterjesztés is, amely, a címe alapján, a polgármesteri döntés utólagos jóváhagyásáról szól.

A projekt eddig több határidő-módosításon esett át, információink szerint azonban a város nem tudja határidőre befejezni a projektet. Erről többször érdeklődtünk az önkormányzatnál, de annyi választ kaptunk: "A Science Múzeummal kapcsolatos, a nyilvánosság számára érdemi információkat - ahogy eddig is, és amennyiben lesznek ilyenek - a megfelelő időben közzétesszük!"

Úgy tudjuk, a minisztériummal is többször tárgyalt Miskolc, de a szaktárca is türelmet kért, amikor kérdéseinket feltettük.

A javaslatot zárt ülésen tárgyalják majd a képviselők.


07:09 - Szeretném nyomatékosítani, Miskolc milyen álláspontot képvisel a menekültügy kapcsán - kezdte a szeptemberi testületi ülést dr. Kriza Ákos polgármester. Elmondta: nem tervez menekülttáborokat Miskolcon, sem a menekültek befogadását. Ha ilyen kérés érkezik, azt kifejezetten ellenezni fogják - jelentette ki. Miskolcnak van elég gondja, még ha fejlődik is egy ideje - tette hozzá.

A polgármester a nyár bejelentéseként értékelte, hogy a Bosch 425 emberrel bővíti az állományát. "Jelentősen hozzájárul a munkanélküliség csökkentéséhez" - fogalmazott.

A polgármester a turizmus fejlődéséről is beszélt.

A testület a közelmúltban elhunyt Deák Gáborra, Miskolc díszpolgárára, Ágoston Lászlóra, a Múzsa Díj egyik alapítójára, Csizi Gáborra, a DVTK egykori futballistájára emlékeztek.

Jelenleg a javaslatok napirendre vételéről szavaz a testület.


Miskolc - Frakcióvezetők a szeptemberi közgyűlési ülés kiemelt témáiról. tovább »

Miskolc - Miskolc honlapján jelenleg hét napirendi pont olvasható. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában