Tovább fogyott Miskolc – Már 160 ezren sem élnek a városban

Akt.:
Illusztráció - Tovább fogyott Miskolc: Már 160 ezren sem élnek a városban
Illusztráció - Tovább fogyott Miskolc: Már 160 ezren sem élnek a városban - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Százhatvanezer alá csökkent Miskolc lélekszáma a KSH adatai szerint, harmincöt év alatt eltűnt a városból mintegy negyvennyolcezer ember.

Harmincöt éve még a második legnépesebb város volt Miskolc, mostanra visszacsúszott a negyedik helyre Debrecen és Szeged mögé. A Központi Statisztikai Hivatal oldaláról letölthető adatok szerint 2015. január elsején Miskolc lélekszáma 159.554 volt. A KSH korábbi adatai alapján 2014-ben még 161.265-en, míg 2011-ben 165.321-en éltek a borsodi megyeszékhelyen.

miskolc-retro

Miskolc 2010-ben | Fotó: Cziffra Andrea

A nagy csökkenés 2001 és 2011 között volt, akkor 17 ezerrel csökkent a város lakossága, a csúcs 1980-ban volt, amikor még 207 ezren éltek itt. A város fogyása természetesen elsősorban a nehézipar hanyatlásával, illetve a munkanélküliséggel függött össze.

stat

Miskolc népességének alakulása | Forrás: wikipedia

Más megyei jogú városokkal összehasonlítva Miskolc szenvedte el a legnagyobb népességcsökkenést, a szintén volt ipari/bányász fellegvár Pécsről „csak” 25 ezren léptek le, és ott ez a csökkenő tendencia a kilencvenes években indult be. Debrecenben szintén akad baj, de ott az utóbbi négy évben történhetett valami, mert 1990-től 2011-ig tartotta magát a 211 ezer körül, míg az elmúlt négy évben majd nyolcezerrel kevesebben élnek.

tiszai-pu

A Tiszai pályaudvar 2010-ben | Fotó: Cziffra Andrea


Videó: Miskolc a magasból

Miskolc – Drónnal repkedhetünk több miskolci helyszínen is: kilátó, Hősök tere, Petőfi tér, Lillafüred és még sok más. Ha csak egy miskolci videót nézel meg ma, ez legyen az! tovább »

9+1 híres filmjelenet, amit Borsodban is forgathattak volna

Harry Potter, Dirty Dancing, Die Hard, Terminátor – a megyénk szinte tálcán kínálta a tökéletes forgatási helyszíneket ezekhez a filmekhez, de Hollywood nem élt vele! tovább »

Olvasóink döntöttek: a Palotaszálló lett Miskolc legszebb épülete

Miskolc – Olvasónk döntöttek, a lillafüredi csodát szavazták meg legszebbnek 638 pozitív és 48 negatív jelöléssel. Dobogós még a színház és a pályaudvar is. tovább »

Milyen negatívumokat mondtak a külföldiek a miskolci nevezetességekről?

Miskolc – Hagyjuk most az ömlengést, a lokálpatriotizmust és nézzünk egy kicsit a Tripadvisor görbetükrébe. Összegyűjtöttük a legnegatívabb kritikákat a miskolci nevezetességekről. tovább »

Videó: Thai lányok menni lillafüredi kisvonat

จูนแป้ง ณ ฮังการี – Be kell valljuk, hogy egy büdös szót nem értünk abból, amit mondanak (na jó, az elején elkaptuk, hogy “sziasztok” és néha “Miskolc”), csak bízni tudunk abban, hogy dicsőítik a lillafüredi tájat és a kisvonatot. tovább »

Lillafüred lett Miskolc legjobb városrésze

Miskolc – Néhány nappal ezelőtt megkértük olvasóinkat, hogy szavazzanak, szerintük melyik Miskolc legjobb városrésze. Mivel egy ideje nem változik az állás, eredményt hirdetünk. And the award goes to… tovább »


KSH: többen születtek, de még többen haltak meg

Budapest, 2015. augusztus 27., csütörtök (MTI) – Többen születtek, de még többen haltak meg 2015 első félévében, mint az elmúlt év hasonló időszakában – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-t. tovább »

KSH: az ország településeinek egyharmadán él a lakosság 3 százaléka

Budapest, 2015. augusztus 9., vasárnap (MTI) – Az ország településeinek egyharmada 500 lakosúnál kisebb aprófalu volt tavaly január 1-jén, ugyanakkor ezekben a falvakban az ország népességének mindössze 3 százaléka élt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. tovább »
hirdetés
hirdet�s