Helyi közélet

2015.09.21. 09:25

Sajókeresztúri Pro Lecsó Piac - Ez még kezdetnek is ragyogó

Sajókeresztúr - Nagy sikere volt a sajókeresztúri Első Pro Lecsó Piacnak.

Sajókeresztúr - Nagy sikere volt a sajókeresztúri Első Pro Lecsó Piacnak.A Hejő-Sajó menti települési hálózat a fenntartható települési gazdálkodásért program keretein belül első alkalommal rendezett piacon egy helyszínen kóstolhatták és vásárolhatták meg a Pro Lecsó kertekben termett vegyszermentes zöldségeket, fűszereket, az azok felhasználásával készült termékeket és egyéb települési specialitásokat az érdeklődők.

Élénk érdeklődés

Mint tapasztaltuk, élénken érdeklődtek egymás termékei felől is a résztvevők, miképpen kíváncsian figyelték azt is, hogy a többiek milyen ötletekkel rukkoltak elő, ami a „tálalást” illeti. Volt, aki elsősorban egy óriás tökre alapozta (méltán) a figyelem felkeltését, s volt olyan stand is, ahol valósággal megidézték egy takaros háziasszony takaros konyháját, kamráját. Mint hallottuk, igazán nem fukarkodtak egymás dicséretével, s kínálásával sem.

A vásár nem volt „kizáró”, lehetőséget adott a helyi és környékbeli kézművestermékek előállítóinak is a bemutatkozásra, árusításra.

Sőt! Bár eredetileg az I. Pro Lecsó piacon Hejőkeresztúr, Kistokaj, Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Sajóbábony, Sajósenye, Sajóecseg és Sajóvámos vegyszermentes Pro Lecsó termékeinek kínált megmutatkozási lehetőséget egy helyen, utóbb csatlakozott hozzájuk Bükkábrány és Hejőszalonta is.

Guszta, ínyencség

Tallózgatva az egyes standokon, a guszta zöldségeken, fűszereken túl felfedeztünk igazi ínyencségeket, sőt némelyiket meg is kóstolhattuk. Igazán finom volt például a paradicsomlekvár, vagy a soros fánk házi szilvalekvárral. De láttunk hímzéseket, csipkéket, sokféle használati és dísztárgyat.

A program szervezői zeneszóról és műsorról is gondoskodtak.

S bár a Hejő-Sajó menti települési hálózat közös programjának szlogenje a „Fő a közös lecsó!”, a kondérban birka főtt – igaz, lecsós alapon (ennek receptjére, miképp több finom termék előállításának mikéntjére, Konyha rovatunkban később visszatérünk.)

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában