Helyi közélet

2015.09.09. 12:22

Pár lépést tettek a nőkért

Miskolc - Ha nem is nevezhető sétának, pár lépést azért tettek a nőgyógyászati daganatok ellen.

Miskolc - Ha nem is nevezhető sétának, pár lépést azért tettek a nőgyógyászati daganatok ellen.

A Globeathon a világ több mint 80 országát tömörítő nemzetközi összefogás. Célja, hogy felhívja a figyelmet a nőgyógyászati daganatok elleni küzdelemre, a nőgyógyászati daganatok kialakulásának megelőzésére, a HPV-fertőzés kockázatára és veszélyeire, a biztonságos szexuális élet, a méhnyakrák elleni oltás és a rákszűrések fontosságára. Orvosok, egészségügyi dolgozók, érdekképviseleti csoportok, civil szervezetek, betegek, túlélők és családtagjaik csatlakoztak hozzá szerte a világon.

Szeptemberben a világ számos országában tartanak hosszabb sétát és más figyelemfelhívó programokat. A programsorozatot hazánkban dr. Szota Judit – a megyei kórház főorvosa – és a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete indította útjára 2013-ban.

„Elengedték” a daganatokat

A Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete és a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya kedden szakmai konferenciát szervezett a nőgyógyászati daganatok és az emlőrák elleni harc jegyében a miskolci polgármesteri hivatal épületében. Őket miskolci középiskolás diákok várták, ők is lufikkal „felszerelkezve” vonultak át a Szent István térre, ahol mazsorettek és szentpális diákok igyekeztek felkelteni az arra járók figyelmét. A végén pedig felengedték a lufikat, amelyek – mint a szervezők magyarázták – magukat a nőgyógyászati daganatokat jelképezték.

Megszólítottunk egy fiatalembert, aki elmondta: tudomása szerint az édesanyja rendszeresen jár méh­nyakszűrésre, a saját nőgyógyászához. Emlőszűrésre még nem szokott meghívót kapni, mert még fiatalabb, mint a célzott korosztály, de reméli, arra is el fog járni.

„Ha nem menne, én küldeném, elmondanám, hogy miért fontos: mert számomra ő a legfontosabb” – mondta lapunknak.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában