Helyi közélet

2015.09.18. 09:32

Üres

<em>Lehet-e egyébként csak így, leállítani egy nagyberuházást, azt hajtogatva: „zárt ülésen döntöttünk”, „zárt ülésen döntöttünk”? Elegendő-e üzenetnek, hogy a város kezdeményezésére a NAV vizsgálatot folytat, és majd ha annak vége, mondunk valamit, mi legyen az épülettel?</em> ​<strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Lehet-e egyébként csak így, leállítani egy nagyberuházást, azt hajtogatva: „zárt ülésen döntöttünk”, „zárt ülésen döntöttünk”? Elegendő-e üzenetnek, hogy a város kezdeményezésére a NAV vizsgálatot folytat, és majd ha annak vége, mondunk valamit, mi legyen az épülettel?Bujdos Attila írása.

Nem épül meg a Science Múzeum, az önkormányzat elállt a támogatástól, vállalva, hogy inkább visszafizet a terv meghiúsulása miatt több mint egymilliárd forintot az államnak, semmint hogy befejezné a projektet.

2005-ben, lelkes civilek jelképesen elfoglalták az üresen álló egyetemi fűtőművet – az Erőmű Egyesület a kiáltványában és a gyárkéményre kitűzött zászlajával azt üzente, Miskolcon áll az idő, pedig az üres épület alkalmas lenne közép-európai művészeti központnak, ami a kortárs kultúra révén a világhoz köthetné a várost.

Olyan idők voltak, őszinték, dolgozott a szív és a lelkesedés.

Azóta három önkormányzatnak volt köze a civilektől vett ötlet nyomán indult, végül még Párizst is ígérő beruházáshoz. Közte a mainak is, amelyik tavasszal még azt állította, idén kész lesz minden. Tíz év után is csak annyi mondható el azonban az üres épületről, amennyit a városháza, kérdésre válaszul most üzent: „szerkezetkész, őrizhető állapotban van”.

Ezt a teljesítményt igen nehéz volna eredménynek nevezni.

Kérdés, hogy elég-e annyit tudnia a közösségnek: úgy volt, hogy lesz valami, de aztán nem lesz, mégsem. Köszönjük szépen a figyelmet, nincs mit bámészkodni, lehet továbbmenni.

Elegendő feladat a közösségnek sikeres beruházások avatásán tapsolni az ünnepi gondolatokhoz?

A szűkszavú hivatalos közlések – ez nem csupán kommunikációs probléma. Például nemcsak lehetne, de kellene is mondani néhány igaz mondatot: van-e pénze a Mi Városunknak visszafizetni több mint egymilliárdot? Honnan, miből?

Lehet-e egyébként csak így, leállítani egy nagyberuházást, azt hajtogatva: „zárt ülésen döntöttünk”, „zárt ülésen döntöttünk”? Elegendő-e üzenetnek, hogy a város kezdeményezésére a NAV vizsgálatot folytat, és majd ha annak vége, mondunk valamit, mi legyen az épülettel? Miért éppen a NAV vizsgálja? Befejezetlen beruházás, visszafizetési kényszer - kiderül majd bármilyen felelősség?

Van-e készség kiemelni ezt az esetet az „elmúlt nyolc év”-„elmúlt öt év” legfeljebb a felelősség elkendőzésére alkalmas dimenziói és terméketlen vitái közül, rábízni a kudarc okainak vizsgálatát elfogulatlan elemzőkre is? Van-e tere a kármentésnek, van-e akarat meghallgatni minden értelmes ötletet? Vagy olyan újabb tíz év kezdődik, amikor az egyetlen valódi probléma az üres fűtőmű őrzése?


var __machform_url = http://imdigital.hu/machform/embed.php?id=282646 ;

var __machform_height = 463;

// ]]>


Miskolc - Közel tízéves történet zárult le azzal, hogy szeptember 10-én dr. Kriza Ákos polgármester bejelentette, eláll a város a Science Múzeum megvalósításától, az erről szóló nyilatkozatot még augusztusban írták alá az Emberi Erőforrások Minisztériumával. tovább »

Miskolc - Többször beszámoltunk arról, hogy a Science Múzeum projekttől végképp elállt a városvezetés. Az erről szóló nyilatkozatot még augusztusban írták alá az Emberi Erőforrások Minisztériumával. De mi legyen az épülettel? Írja meg nekünk! tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában