Helyi közélet

2015.09.14. 16:33

Az aranytorkú geográfus

Miskolc - A Szabadság vándorait énekelte legutóbb az egyetemi évnyitón.

Miskolc - A Szabadság vándorait énekelte legutóbb az egyetemi évnyitón.

Pecsmány Péter néhány éve a Miskolci Egyetem folyosóján sétálva meghallotta, hogy az egyik teremben ünnepi műsort próbálnak a diákok. Bekopogtatott, és a bent lévőknek elmondta, hogy ő szeret énekelni, és ha igény van rá, szívesen fellép az egyetem ünnepi rendezvényein. Ebből az lett, hogy ma már szinte nem múlik el olyan rendezvény, amelyen Péter ne énekelne egy-egy operaáriát, musicalt vagy épp az egyetemi rockzenekar tagjaként egy jó kis rockszámot.

Felfedezte

Pedig Péter nem is az egyetem zeneművészeti intézetének a hallgatója, hanem a Műszaki Földtudományi Kar diákja, és minden vágya, hogy geográfus legyen. De a zene, az éneklés mindig nagy szerepet töltött be az életében.

– Az általános iskola első osztályától kezdve zeneiskolába jártam – meséli Péter, aki egyébként Szihalomra való. – Aztán amikor Egerbe kerültem középiskolába, abbahagytam a zenetanulást. Egyszer azonban egy mezőkövesdi zenetanár felvételt hirdetett a kórusába, amelybe én is jelentkeztem. Ennek a tanárnőnek nagyon sokat köszönhetek, mert tulajdonképpen ő fedezett fel engem, és arra biztatott, hogy újra kezdjek el zenét tanulni. Így történt, hogy ezentúl 3 település között ingáztam, Szihalom, Eger és a mezőkövesdi zeneiskola között.

Nemsokára elindultam különböző énekversenyeken, eljutottam egy országos verseny döntőjébe is, ahol műdal kategóriában nívódíjat kaptam, opera kategóriában pedig dicsérő oklevelet. Gyakran léptem föl Mezőkövesd ünnepi rendezvényein is, ezért a város elismerő kitüntetésben részesített, idén pedig Szihalom ismerte el hasonló módon a munkámat – sorolja sikereit Péter.



Rockzenekar

Megtudjuk tőle, 2011-ben kezdte el a tanulmányait az egyetemen, az alapdiplomát már megszerezte, most mesterképzésre jár. Pályaválasztásában megint csak egy kedvenc tanár játszott szerepet.

– A középiskolában egy nagyon lelkes és lelkiismeretes földrajztanárunk volt, aki miatt a geográfus szakot választottam. A tanulás mellett kutatással is foglalkozom, felszínalaktani vizsgálatokat folytatok. A mesterdiploma megszerzése után szeretnék tovább foglalkozni a kutatásommal – árulja el Péter. Kiderül, a geográfiának pedig a rockzenekart köszönheti. Egyszer terepgyakorlaton voltak, amikor a szállásukon az egyik tanárnőjük leült a zongora mellé, és elkezdett játszani. Itt derült fény arra, hogy egy másik kolléga basszusgitározik, Péter pedig énekel. Így kezdődött a közös zenélés, majd visszatérve az egyetemre, megalakították a kar rockzenekarát, melynek jelenleg 3 oktató és 3 diák a tagja. Nemrég ünnepelték fennállásuk egyéves évfordulóját. Fellépnek egyetemi rendezvényeken (MEN, Geográfus napok), de még az EFOTT-on is zenéltek.

– Geográfia vagy a zene? – kérdezzük Pétertől.

Ő így fogalmaz: „A földrajz a nagy szerelem, a zene pedig még jobban megszínesíti azt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában