Helyi közélet

2015.08.06. 20:25

„Leszállt”, a vízen jobban érzi magát - Arcok a megyéből: Tardi Sándor hajómodellező

Tiszaújváros - Negyedszázada kóstolt bele a hajómodellezésbe Tardi Sándor, aki az országos bajnokik mellett vb-ken is járt már.

Tiszaújváros - Negyedszázada kóstolt bele a hajómodellezésbe Tardi Sándor, aki az országos bajnokik mellett vb-ken is járt már.

Tardi Sándor a tiszaújvárosi Jabilban dolgozik. Munkahelye mellett a miskolci önkormányzat és a miskolci Vörösmarty Művelődési Ház segítette abban, hogy július elején rajthoz álljon a rádió-távirányítású hajó­modell-világbajnokságon. Erről is beszélgettünk vele a legutóbbi országos versenyen.

A hajónál kötött ki

– Nem volt modellező, hajózó a családban – mondta Tardi Sándor érdeklődésünkre. – Szeretek barkácsolni – lényegében bármit –, és a hajónál kötöttem ki. Miskolcon, a drótgyárban dolgoztam egykor, és behoztak hozzánk javításra egy modellirányítót. Megjavítottam a munkatársammal, majd aztán lényegében lekoppintottam.

Ebből indult hosszú évekkel ezelőtt Tardi Sándor modellező karrierje. Vett utána egy kis hajót, amit dobozból épített, és a Mályi-tavon próbálgatta.

– Emlékszem, a hullám összevissza dobálta. Utána építettem egy nagyobbat, egy 1 méter körülit, amivel aztán megnyertem az első Borsod megyei bajnokságot a ’90-es évek elején – mondta. – Ott jöttem rá a saját példámon, hogy ha eredményeket akarok elérni, akkor bizony szebb hajót kell építeni! Ezzel a hajóval 22–23 éve versenyzek. Háromszor nyertem országos bajnokságot, nyolcszor voltam második, ötször harmadik, de több megyei versenyt is megnyertem. Világbajnokságon 2011-ben 12. lettem a kategóriámban, idén pedig a kilencedik helyet szereztem meg.

Sándortól megtudtuk azt is, hogy korábban a levegőben is próbálkozott, repülőgépekkel is modellezett, de váltott. A miskolci repülőtéren gyakorolt: a repülőklubban munkálkodott mint hajómodellező.

– Volt egy miskolci repülős, aki megírta a megyeszékhely repülésének történetét, a modellezőkkel együtt. Mint hajómodellező benne vagyok – tette hozzá mosolyogva.

Egyébként Sándorék az elmúlt tíz esztendőben a Görömbölyi tavon rendezték versenyeiket, de nem tudtak legutóbb megegyezni a tó gazdájával. Így kerültek Tiszaújvárosba, ahol viszont nagyon jól érezték magukat.

ÉM-JLI


A győztesek

  • F2-A kategória: 1. Füzi Márton (Budapest-Csepel).
  • F2-B kategória: 1. Tardi Sándor (Miskolc).
  • F2-C kategória: 1. Völgyi László (Székesfehérvár).
  • F4-A kategória: 1. ifj. Plank László (Gyomaendrőd).
  • F4-B kategória: 1. Nagy József (Budapest-Csepel)
  • F4-C kategória: 1. Lubos Uhrin (Rimaszombat).
  • Ifjúsági kategória: 1. Csankova Emilia (Rimaszombat).
  • Gőzhajó kategória: 1. László Mihály (Gyomaendrőd).


  • Tiszaújváros - A hétvégén először rendeztek Tiszaújvárosban rádió-távirányítású hajómodell versenyt. tovább »

    Tiszaújváros - Szombaton rendezték meg a tiszaújvárosi Dísztavon a XI. Vörösmarty Kupát és V. Országos RC hajó találkozót. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában