Helyi közélet

2015.07.15. 18:28

Szeptemberben esedékes a hallgatói nyilatkozat

Miskolc - Az állami ösztöndíjas helyekre felvetteknek idén is alá kell írniuk a hallgatói szerződést.

Miskolc - Az állami ösztöndíjas helyekre felvetteknek idén is alá kell írniuk a hallgatói szerződést.

A hallgatói szerződésben a felvettek vállalják, hogy időben megszerzik a diplomát, és ezután legalább a tanulmányaikkal megegyező ideig Magyarországon dolgoznak.

A hallgatói nyilatkozatot (korábban hallgatói szerződést) tehát azoknak kell aláírniuk, akik állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas helyen tanulnak – akár nappali, esti vagy levelező tagozaton, illetve alapszaktól a doktoriig bármely képzési szinten. Ez azt jelenti, hogy az államis elsőévesek mellett azokra is vonatkozik a hallgatói nyilatkozat, akik bár költségtérítésesen kezdték meg a tanulmányaikat, időközben átkerültek államira.

A hazai munkaviszony

A hallgatói nyilatkozat aláírásával két dolgot kell vállalni: egyrészt azt, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzik a diplomát, másrészt pedig, hogy az ezt követő húsz évben legalább az állami ösztöndíjas képzéssel megegyező ideig hazai munkaviszonyban dolgoznak. Ha ezeket betartják, nem kell semmit visszafizetni. Előbbinél érdemes szem előtt tartani, hogy csak az aktív félévek számítanak, így például egy hat féléves alapképzést kilenc aktív félév alatt kell elvégezni, az viszont nem számít, hogy a kilenc aktív félév mellett hány passzív félév volt.

A hazai munkavégzés kiszámolásához tudni kell, hogy egy szemeszter öt hónapnak, vagyis 150 napnak felel meg, a példában szereplő hat féléves alapképzés után – ha sikerül hat félév alatt elvégezni – hatszor 150 napig, azaz 900 napig kell hazai munkaviszonnyal rendelkezni. Az sem elvárás, hogy ez összefüggő időszak legyen, és nem kell rögtön a diplomázás után munkába állni.

ÉM


Vissza kell fizetni...

  • Ha nem szerzik meg időben a diplomát – tehát vagy kicsúsznak a képzési idő másfélszereséből, vagy időközben abbahagyják az egyetemet – akkor az igénybe vett állami ösztöndíj felét kell visszafizetni. Nyilvánvalóan részösztöndíj esetében – ahol a tandíj felét állja az állam, másik felét önköltségként kell befizetni – a tandíj negyedét, illetve ha nem államin tanult végig, akkor csak az állami félévek tandíjának a felét kell kifizetni.
  • Amennyiben nem sikerül húsz év alatt megfelelő ideig hazai munkaviszonyt létesíteni, akkor pedig az igénybe vett állami ösztöndíjak egészét kell visszafizetni.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában