Helyi közélet

2015.07.24. 09:20

Negyedszer marasztalták el a miskolci rendeletet

Budapest, Miskolc - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megbírságolta a miskolci önkormányzatot telepfelszámolási programja miatt.

Budapest, Miskolc - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megbírságolta a miskolci önkormányzatot telepfelszámolási programja miatt.Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, amiért a számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette – olvasható a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) honlapján. A NEKI tavaly júliusban nyújtotta be panaszát, ez alapján vizsgálódott a hatóság, és ennek eredményeként szabták ki a bírságot.

Hátrányos megkülönböztetés

A jogvédő iroda beadványában azt írta, szerintük az önkormányzat a városban található számozott utcákban élő, alacsony társadalmi státuszú, rossz vagyoni helyzetű emberekkel, illetve a roma lakosokkal szemben hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

Közölték, az EBH helyszíni vizsgálatainak eredményeként megállapította, hogy az önkormányzat a számozott utcákat érintő telepfelszámolási gyakorlatával az érintett embereket annak a veszélynek tette ki és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel- vagy külterületén található szegre­gátumba kényszerülnek.

Az EBH a NEKI szerint most arra kötelezte az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg, és felszólította őket arra, hogy hagyjanak fel a diszkriminatív gyakorlattal.

Az EBH arra is kötelezi az önkormányzatot, hogy szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a már hajléktalanná vált vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni.

A NEKI honlapján olvashatóak szerint az EBH határozata ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs, de az önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

Hasonlóan reagált

A telepfelszámolási program kapcsán ezzel immár a negyedik elmarasztalás érte a miskolci önkormányzatot (Lásd keretben – a szerk.). Miskolc polgármestere mindegyikre hasonlóképp reagált, megnyugtatják a 35 ezer miskolcit, akik aláírásukkal támogatták a nyomortelep-felszámolást, hogy folytatják. A mostani elmarasztalás kapcsán is kerestük az önkormányzatot, de ők később kívántak az ügyben nyilatkozni.

ÉM-HM


Korábbi elmarasztalások

2015 májusában a Kúria döntött úgy, hogy törvénytelen a Miskolc elhagyásáért pénzt felajánló szociális bérlakás rendelet. Lényege: az összeget 1,5–2 millió forintra emelte a testület, de ezt csak akkor választhatták a bérlők, ha vállalták, Miskolcon kívül vásárolnak lakást, és legalább öt évig vissza se jönnek a városba.

2015 júniusában az ombudsman jelezte, jogellenesnek tartja a miskolci önkormányzat intézkedéseit, szerinte be kellene szüntetni a miskolci razziákat. A vizsgálatot előző év márciusában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kezdeményezte, mert kifogásolta a Miskolci Önkormányzati Rendészet által koordinált hatósági és közszolgáltatói ellenőrzéseket.

2015. július 3-án lapunk arról írt, hogy Miskolcra látogatott Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke. Ezt mondta: „diszkriminációmentes lakhatási megoldást kell találni a romák számára”. Jelezte, törvénysértőnek tartja a miskolci gyakorlatot.


Miskolc - A minisztérium is fontosnak tartja, hogy az ombudsman által kifogásolt ügyek mielőbb rendeződjenek. tovább »

Miskolc - Miskolcon járt az EBESZ elnöke, a számozott utcákra is ellátogatott. Támogatta az ombudsmani jelentést. tovább »

Brüsszel, 2015. június 15., hétfő (MTI) - Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzatnak a "Számozott utcák" ügyében hozott intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban - derül ki abból a válaszból, amelyet Vera Jourová igazságügyi biztos adott Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásbeli kérdéseire. tovább »

Miskolc - Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában