Helyi közélet

2015.07.28. 09:00

Megmenekülhet a kulturális antropológia

Miskolc - Volt eredménye a petíciónak, átdolgozás után valószínűleg újra indulhat az alapszak.

Miskolc - Volt eredménye a petíciónak, átdolgozás után valószínűleg újra indulhat az alapszak.Talán megmenekül a Miskolci Egyetem kulturális antropológia alapképzése, ennek érdekében elkezdődtek a tárgyalások. A hazai kulturális antropológiai alapképzés jövőjéről tartott megbeszélést az elmúlt héten Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Kapitány Gábor a Magyar Kulturális Antropológia Társaság alelnöke és Kotics József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének igazgatója.

Átdolgozzák

Az igazgatótól megtudtuk: a tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy a kulturális antropológia alapszak hallgatói vonzerejének növelése érdekében a szakgazda intézmény (Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet) átdolgozza a képzési és kimeneti követelményeket, a szakmai munkába bevonja a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság szakértőit. A cél a képzés gyakorlati jellegének erősítése, a jelenleg szélesen alapozott képzés szerkezetének arányosítása. A követelmények átdolgozása során meg kell vizsgálni a duális képzés lehetőségét is. Az elkészült szakmai anyagot az államtitkár 2015 szeptemberében kapja kézhez. Ezt követően az egyetemi intézet elindítja a kulturális antropológia alapszak szaklétesítési, majd szakindítási akkreditációs eljárását. Ha ez sikerrel jár, a 2016/17-es tanévtől lehetőség adódna a kulturális antropológia alapszak elindítására.

Kotics József hozzátette: a megbeszélés során megfogalmazódott az a szándék, hogy a kulturális antropológia alapszak hallgatói létszámának növelése érdekében a Miskolci Egyetem budapesti kihelyezett képzést indít 2016 őszétől.​

ÉM-HE


Tiltakozás külföldön is

Mint arról korábban írtunk, a szakminisztérium megszüntette a kulturális antropológia alapszakot, melynek egyedüli képzőhelye a Miskolci Egyetem volt. A döntés tiltakozást vont maga után, először a Magyar Kulturális Antropológia Társaság és a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Intézete fogalmazott meg petíciót, majd neves, külföldi szakemberek írtak levelet Balog Zoltán miniszternek a képzés megszüntetése miatt.


Miskolc - Egyre nagyobb a nemzetközi tiltakozás amiatt, hogy a magyar kormány a jövő évtől meg akarja szüntetni a kulturális antropológia alapszakot. tovább »

Budapest, 2015. július 16., csütörtök (MTI) - Magasabb szinten kívánja erősíteni az antropológiai képzést az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága. tovább »

Miskolc - Nyílt levelet írt a brit antropológiai társaság igazgatója, André Singer Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, amelyben nem jó ötletnek nevezi, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. tovább »

Nem jó, hogy ez történik, és hogy velünk történik. Veszteség, és annak is érezzük. Bujdos Attila írása. tovább »

Miskolc - Petíciót fogalmaztak, és várják az aláírásokat az antropológusok. tovább »

Miskolc - Csak a Miskolci Egyetemen volt kulturális antropológia alapszak. Most már itt sem lesz. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén - A diákok megdöbbentek azon, hogy szakokat akarnak megszüntetni. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában