Nemzetközi botrány az antropológia miatt

Akt.:
Nemzetközi botrány az antropológia miatt
Miskolc – Egyre nagyobb a nemzetközi tiltakozás amiatt, hogy a magyar kormány a jövő évtől meg akarja szüntetni a kulturális antropológia alapszakot.

A rövidtávú megfontolásról beszélő britek után most a világ legnagyobb antropológiai szakmai szervezete is azt kéri Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől: vonja vissza a döntést.

Mint arról korábban írtunk, az alapszak megszüntetése miatt a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézete, valamint a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság petíciót fogalmazott meg, melyet mára nemzetközileg elismert, külföldi szakemberek is aláírtak. Kotics Józseftől, a miskolci Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet igazgatójától megtudtuk, az antropológiai társasággal együtt tárgyalást kezdeményeznek a fenntartókkal, mert érvelni szeretnének az alapszak létjogosultsága mellett. Hozzátette: a miniszterelnökség nemrég kiadott egy közleményt, melyben a szakra jelentkezők számának csökkenésével indokolják az alapszak megszüntetését. A csökkenés valóban igaz, jelezte az igazgató, de ez csupán a pillanatnyi helyzet, és nem indokolja a nemzetközileg elismert tudományág ellehetetlenítését.

ÉM-HE


Emmi: magasabb szinten kívánják erősíteni az antropológiai képzést

Budapest, 2015. július 16., csütörtök (MTI) – Magasabb szinten kívánja erősíteni az antropológiai képzést az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága. tovább »

Kulturális antropológia – Felszámolás vagy változás?

Miskolc – Nyílt levelet írt a brit antropológiai társaság igazgatója, André Singer Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, amelyben nem jó ötletnek nevezi, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. tovább »

Nézőpont: Nem jó

Nem jó, hogy ez történik, és hogy velünk történik. Veszteség, és annak is érezzük. Bujdos Attila írása. tovább »

„Vonják vissza a szak megszüntetését!”

Miskolc – Petíciót fogalmaztak, és várják az aláírásokat az antropológusok. tovább »

Hiába érveltek, mégis megszűnik az alapképzés

Miskolc – Csak a Miskolci Egyetemen volt kulturális antropológia alapszak. Most már itt sem lesz. tovább »

Köddé váló egyetemi képzések

Borsod-Abaúj-Zemplén – A diákok megdöbbentek azon, hogy szakokat akarnak megszüntetni. tovább »