Helyi közélet

2015.07.29. 13:06

"Az órákon figyeltem, nem a telefonomat nyomkodtam"

Miskolc - Anett a maximális 500 felvételi pontból 494-et szerzett. Maga is meglepődött a fantasztikus eredményen. Interjú: Mészáros Anett, leendő egyetemi hallgatóval.

Miskolc - Anett a maximális 500 felvételi pontból 494-et szerzett. Maga is meglepődött a fantasztikus eredményen. Interjú: Mészáros Anett, leendő egyetemi hallgatóval.- Számolgassunk egy kicsit! Hogy jött ki a 494 pont? Hogy lehet egyáltalán ennyi pontot szerezni? – kérdeztük többek között Mészáros Anettól.

Mészáros Anett: Kétféleképpen lehet számolni. Van a hagyományos és a duplázás. Nekem mindkét módon ugyanannyi pontom lett.

- Mondd el valamelyiket!

Mészáros Anett: A spanyol emelt szintű érettségim 98 százalékos lett, a matek középszintű, szintén spanyolul 99 százalékos. A spanyol Országos Tanulmányi Versenyen negyedik lettem, így a pluszpontok miatt nem kellett aggódnom, mert ez eleve 100 pontot ért. Megdupláztam a matekot és a spanyolt, így jött ki a 494 pont.

- Tudatosan készültél erre a jó eredményre, vagy eleve jól mentek ezek a tárgyak, és nem kellett hozzá komolyabb erőfeszítés?

Mészáros Anett: Eleve jól mentek ezek a tárgyak, de mivel tavaly kinéztem, hogy nemzetközi gazdálkodásra szeretnék jelentkezni, és ott elég magas volt a ponthatár, tavaly 463, az idén 460, így arra törekedtem, hogy minél több pontot szerezzek. De azért magam sem gondoltam, hogy ilyen sok lesz.

- Miért a nemzetközi gazdálkodás szakot választottad?

Mészáros Anett: Manapság a gazdaság nagyon fontos területe az életünknek. Mindenkinek képben kell lennie, hogyan is működik. Globalizált világunkban pedig a többnyelvűségnek van nagy jelentősége. És úgy gondolom, hogy a nemzetközi gazdálkodás ötvözi ezt a kettőt.

- Szüleid is támogattak a szakválasztásban?

Mészáros Anett: Igen. Anyukám egyedül nevel, de ő is mellettem áll minden téren.

- Van néhány jó tanácsod a fiatalabbak számára, hogyan érdemes készülni az érettségire, hogy ilyen jó eredményt érjenek el, mint te?

Mészáros Anett: Én végig jól tanultam. Nem vittem túlzásba, de az volt a legjobb módszerem, hogy órán figyeltem, nem a telefont nyomkodtam, nem beszélgettem, mert az volt az az idő, amikor megtanultam az anyagot. Otthon már csak egy párszor átolvastam, és meg is volt. Délután sokszor aludtam, de az anyukám soha nem erőltette a tanulást, nem mondta, hogy most már üljek az asztal mellé és vegyem elő a könyveket. De szerintem az a lényeg, hogy mindenki végig a tudatában legyen annak, hogy azért van ott az iskolában, hogy utána minél jobb érettségivel bekerülhessen az egyetemre. És az egyetemen is az a lényeg, hogy nemcsak az államvizsgára kell tanulni, hanem már az elejétől kezdve az órákon és az előadásokon figyelni.

- Annak idején miért pont a spanyol nyelvet választottad?

Mészáros Anett: Mert ezt különleges nyelvnek gondoltam. Nem beszélik sokan, az egész országban csak hét magyar-spanyol két tannyelvű képzés van. A spanyol nyelv ritmusos, dallamos, dinamikus, a spanyolok pörgetik a nyelvüket. Az életfelfogásuk is teljesen más, mint nekünk. Sokkal lazábbak, vidámabbak.

- Mit vársz az egyetemi élettől?

Mészáros Anett: Az biztos, hogy önállóbb leszek. Mindent magamnak kell majd intéznem. Vigyáznom kell például, hogy a dátumokat ne felejtsem el, mert azokra senki nem fog figyelmeztetni. Eddig az anyukám és az iskolában a tanárok azért figyelmeztettek mindig. Bár az iskolában gyakran hallottuk: „az egyetemen nem lesz senki, aki szólni fog nektek, hogy közeleg a határidő”. Az új kapcsolatok is sokat számítanak majd, új embereket ismerek meg, akiknek ugyanaz az érdeklődési körük, mint nekem.

- Szeretnél majd külföldön tanulni, dolgozni?

Mészáros Anett: Az Erasmus-programmal fél évre mindenképpen szeretnék kimenni tanulni. Azon is elgondolkoztam, hogy a mesterképzést esetleg külföldön csinálnám meg. Legszívesebben Spanyolországban, mert az a szenvedélyem, de anyagilag Németország lenne a legkedvezőbb. Külföldre inkább tapasztalatszerzés céljából mennék, az életemet inkább Budapesten képzelem el. Gyönyörű város, teljesen élhető, de majd még kiderül. Ez a pár év még sokat jelent.

- A Facebookon láttam, hogy spanyol barátaid is vannak.

Mészáros Anett: Igen, nagyon sokat voltam Spanyolországban. 2013 nyarán például 2 hónapig. Előző évben jöttek cserediákok hozzánk, nagyon jóban lettünk velük, és néhány barátommal kimentünk hozzájuk a nyáron. Úgyhogy teljesen anyanyelvi környezetben voltunk. A következő évben egyedül mentem Spanyolországba. Először nehéz volt megértetni magam, mert nagyon furcsa akcentusuk van, de aztán abba is beletanultam. Aztán itthon vissza kellett szoknom a rendes spanyolra.

- Mesélted, hogy nagyon sok pluszpontot jelentett az OKTV-n elért jó eredmény. A tanárod biztatott arra, hogy indulj el a versenyen, vagy te szerettél volna menni?

Mészáros Anett: Első évben a tanárom biztatott, a második évben pedig már én akartam minél jobb eredményt elérni.

- Sokat kellett készülni rá?

Mészáros Anett: Tulajdonképpen csak a döntőre kellett tanulni, mert ott egy házi olvasmány tartalmát kellett elmondanom. Volt nyelvtani teszt, szókincs, magnóhallgatás, végül is olyan volt, mint egy nyelvvizsga különböző részei. Több forduló volt és több szint, egyre nehezebbek.

- Hogyan képzeled el magad felnőttként?

Mészáros Anett: Általában rövidtávú célokat tűzök ki magam elé. Most volt az érettségi, a következő, hogy minél jobban teljesítsek az egyetemen, bekerüljek a Hallgatói Önkormányzatba és a szakkollégiumba. Szeretném kivenni a részem az egyetemi közösségi életből is. Fontos a kapcsolatépítés, hogy jó álláshoz jussak majd. De azért gondolkoztam már azon is, hogy hol tudnám elképzelni magam diplomaszerzés után. Egy nagyobb multinál esetleg. Mindenképpen olyan helyen, ahol hasznosítani tudom a nyelvtudásomat. Szeretnék később vezető pozícióba kerülni.

Névjegy: Mészáros Anett

  • Született: Miskolc, 1995.
  • Iskolák: Herman Ottó Gimnázium magyar-spanyol két tannyelvű osztály (érettségi), szeptembertől Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szak
  • Nyelvtudás: angol középfokú nyelvvizsga, spanyol felsőfokú nyelvvizsga
  • Sport: thai box, futás
  • Versenyeredmény: Spanyol OKTV 30., majd 4. helyezés

  • Miskolc – Alexandra kitüntetéses diplomát vehetett át. Az öt év alatt minden jegye ötös volt. Interjú: Nagy Alexandrával, a Miskolci Egyetem frissdiplomásával. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában