Helyi közélet

2015.06.11. 09:54

Kriza Ákos nem ért egyet az ellenőrzések megszüntetésével

Miskolc - Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem.

Miskolc - Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem.Bejelentések alapján több mint egy évig vizsgálta Székely László ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket. A vizsgálat eredményét pénteken ismertette, ebből kiderül, jogsértőnek találja ezeket a razziákat és azonnali megszüntetésüket javasolja. Az ombudsman jelentése után – pénteken – megkerestük az önkormányzatot, de azt a választ kaptuk, majd hétfőn reagálnak az alapvető emberi jogok biztosának vizsgálatára. De hétfőn hiába vártuk, még kedden és szerdán sem érkezett válasz.

Tévéműsorban reagált

Dr. Kriza Ákos polgármester azonban szerda reggel a TV2 reggeli műsorának vendége volt, ahol kijelentette: az ajánlás azon pontjával, amely az ellenőrzések megszüntetését javasolja, nem ért egyet, de azzal igen, ami a minisztériummal és a Máltai Szeretetszolgálattal való együttműködésről szól. Azt is hangsúlyozta, a máltaiak már most is jelen vannak a telepeken, erre ő személyesen kérte a szolgálatot.

Hogy miért nem ért egyet az ombudsmani ajánlással, így fogalmazott: „Ott, ahol drogdílereket fogunk el, két héttel ezelőtt egész bűnbandát fogtunk el, ahol gyerekek szamurájkarddal hadonásznak és szaladgálnak, ott szüntessük meg az ellen­őrzéseket? Nem is értem. Mi a jogrend betartását ellen­őrizzük…” Dr. Kriza Ákos szerint: „Ha az ombudsman bűncselekménygyanút talál, tegye meg a szükséges lépést, kérdezze meg az Alkotmánybíróságot, majd meglátjuk, mi lesz belőle”. Hozzátette: „Mi törvényesen járunk el, de ez nem azt jelenti, hogy nem használunk ki minden jogi lehetőséget arra, hogy rend legyen a városban”.

Válaszra várnak

Az ombudsman vizsgálatát tavaly márciusban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kezdeményezte. A TASZ részéről Jovánovics Eszter, a romaprogram vezetője már pénteken elmondta: „Az ombudsman nem bíróság, de az az önkormányzat, amely fittyet hány az ő ajánlására, komoly bizonyítványt állít ki magáról”.

Muhi Erika, a NEKI igazgatója pedig szerdán a következőket reagálta: „Kriza Ákos félremagyaráz, ferdít, bagatellizál. Ha Miskolc önkormányzata valóban törvényesen járna el, akkor nem semmisítette volna meg a Kúria a lakásrendeletük néhány passzusát, nem vizsgálódott volna és nem tett volna ajánlásokat a megyei kormányhivatal sem”.

„Sajnálatos, hogy a város polgármestere bűnmegelőzésként állítja be azokat az átfogó zaklató razziának tekinthető akciókat, amelyek a számozott utcákban történtek a roma családoknál. Nem tekinthető bűnmegelőzésnek, ha a NAV, az ÁNTSZ, az ELMÜ, a vízművek és a rendőrség, a gyermekvédelem szakemberei egyszerre szállják meg a családok otthonát, és személyiségi jogokat is sértő módon kutakodnak a lakásokban. Az sem tekinthető bűnmegelőzésnek, ha a rendőrség az érintett utcákban szabálysértési bírságok kiszabásával próbálja megfélemlíteni és rendszabályozni az ott lakó romákat. Amennyiben Miskolc polgármestere tovább folytatja jogsértő tevékenységét, és erre biztatja a hatóságok embereit, azzal számolhat, hogy újabb jogi eljárások indulnak a várossal szemben, mind a különböző hatóságok, mint pedig a bíróságok előtt” – fogalmazott Muhi Erika.

Válaszadási kötelezettség

Kriza Ákos szerdai nyilatkozatára az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is reagált, kiemelve, hogy a vizsgálat során több alkalommal is megkeresték a miskolci önkormányzatot, személyesen is tájékozódtak az érintett szegregátumokban is. A jelentés mellékletében tételesen is felsorolják, hányszor és mikor voltak a miskolci önkormányzatnál.

Azt is megtudtuk: a jelentéssel összefüggésben az önkormányzatot válaszadási kötelezettség terheli, amelynek 60 napon belül kell eleget tennie. „Az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségi biztoshelyettes az önkormányzat, valamint a többi megkeresett szerv válaszainak függvényében fogják kialakítani álláspontjukat, és döntenek a további intézkedésekről” – fogalmaztak.

Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is szerepel az ajánlásban, megkerestük őket is, a következő választ kaptuk: „Megvizsgáljuk a jelentést, és amennyiben ebből számunkra kötelezettségek adódnak, úgy azokat teljesítjük”.

Átfogó koncepcióval

A miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat kiemelt jelentőségűnek tartja az alapvető jogok biztosának jelentését – áll az általuk kiadott közleményben. Mint írják:

„A jelentés kapcsán szervezetünk hangsúlyozza, hogy csak egy átfogó koncepció mentén – az érintettek bevonásával készülő – kialakított stratégia és cselekvési terv vezethet az igen súlyos problémák kezeléshez”. A roma önkormányzat így fogalmaz: „Attól még egy jogellenes intézkedés nem válik törvényessé, ha sok ezer helyi lakos aláírásával támogatja azt, vagy egy közösségi fórumon nemtetszésüket fejezik ki néhányan. A helyi lakosok félretájékoztatása és tudatos megtévesztése komoly akadálya az amúgy is súlyos probléma megoldásának”.


Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) - A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések - közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán. tovább »

De mégis ez történik, s ez nem is pártfüggő, nincs jobb vagy baloldali irtózás a „gázos cigányügyektől”. Kiss László jegyzete. tovább »

Budapest, Miskolc - Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Miskolc - Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. tovább »

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) - Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek - állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában