Helyi közélet

2015.06.03. 10:49

Jó, jó, de lehetne jobb is

Miskolc - A TASZ „Nagy Kórháztesztjén” a B.-A.-Z. Megyei Kórház 10-ből 7 pontot ért el.

Miskolc - A TASZ „Nagy Kórháztesztjén” a B.-A.-Z. Megyei Kórház 10-ből 7 pontot ért el.

A szülőnek a gyermek mellett a helye akkor is, ha kórházban van. Ezen gyermekjog érvényesülését vizsgálta kérdőíves felméréssel a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) jogvédő szervezet a közelmúltban. Megyénkben a B.-A.-Z. Megyei Kórház érte el a legtöbb pontot. Az értékelés egyrészt a szülészetet, másrészt a gyermek-egészségügyi központot (GYEK) érintette.

– Miért vagyok benn a gyermekemmel? Mert beteg, nekem pedig mint anyának, mellette a helyem – válaszolja kérdésünkre a GYEK-ben megkérdezett édesanya, Eszter. Másfél éves kisfia hör­gőszűkületben szenved, másodszor vannak benn együtt a kórházban, most negyedik napja.

Éjjel egy széken

– Hol alszom? Ezen – mutat a kiságy melletti székre –, s akkor alszom, amikor a kisfiam. Mosakodni az anyaszállásra járok át. Nem túl kényelmes, de hát egy anya milyen?!

Kérdezzük, a kórterem másik ágyán fekvő csecsemőt látogatják-e.

– Nem tudom, amióta én benn vagyok, még senki nem volt nála – feleli.

Azt már Barkai László professzortól, a GYEK vezetőjétől tudjuk, hogy bizony nincs minden szülőnek igénye arra, hogy beteg gyermekével legyen, sőt nem ritka, hogy táviratozni kell, jöjjenek érte, mert meggyógyult. A professzor szerint a TASZ értékelte, hogy az intézményen belül van egy 28 személyes anyaszállás, ahol ha nem is alhat az anya közvetlenül a gyermek mellett, de megkíméli az utazgatástól. Az is „jó pont” volt, hogy a 40 ágyas Ronald McDonald Házban – egy éve sikerült a fenntartóval megegyezni – nemcsak a daganatos, hanem más, tartós kórházi kezelésre szoruló súlyos beteg gyermekek is elhelyezést nyerhetnek, akár két szülővel is. A 126 ágyas intézményben azonban mindössze a szülők 10 százalékának tudnak teljes komfortos elhelyezést biztosítani (ezek kialakításában cégek segítettek). A többieknek marad éjszakára egy fotelágy, rosszabb esetben egy szék. Ahhoz, hogy az eredetileg külső látogatófolyosós, valaha 320 ágyas intézményben minden szülőnek méltó körülményeket biztosítsanak, úgy 100 millió forint kellene. Ám az egész GYEK rekonstrukcióra szorul, ahhoz pedig másfél milliárd forintra lenne szükség, tudtuk meg a professzortól.

A műtétnél is

A szülészeten nemcsak az apás szüléseket engedélyezik, de jelen lehet az apa a császáros műtéteknél is, tudtuk meg dr. Nagy Gábor osztályvezető főorvostól. Hangsúlyozta: nemhogy biztosítják az újszülött és az anya 24 órás együttes elhelyezését, de jó ideje arra kér magyarázatot, ha egy vizit során a kicsit nem az anya mellett leli. A papák viszont a kórházi időszak alatt nem léphetnek be – a szobatársak nyugalma érdekében. „A látogatási rend is szabályozott.”

– Viszont kivihetjük a kicsit megmutatni a látogatóknak, azt azonban kérték tőlünk, hogy kézbe ne adjuk, nehogy elkapjon valami fertőzést –mondja Ambrus Ágnes, aki egy napja hozta világra első gyermekét, ám nem papás, hanem „nővéres” szüléssel. („A párom túl ideges lett volna.”) Háromezer forintot fizettek be csekkre a steril öltözetért. A főorvos állítja: ha valaki nem fizet, nem akadály, de az alapítványuk jó néven veszi a támogatást.

 

További információk

A TASZ honlapján, a gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalon megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában