Helyi közélet

2015.05.28. 10:20

Hová mentek a számozott utcákról?

Miskolc - A számozott utcai lakások több mint feléből kiköltöztek már, egy részük Kanadában él, a többiek a Lyukóban.

Miskolc - A számozott utcai lakások több mint feléből kiköltöztek már, egy részük Kanadában él, a többiek a Lyukóban.Ez derült ki azon a műhelybeszélgetésen, amelyet a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat (MCKÖ) hívott össze szerdán. „A számozott utcák kapcsán több jogvédő szervezet tett bejelentést, például az ombudsmannál, az Európai Bizottságnál, és szeretnénk ezeket egyben látni, szeretnénk ezekről tájékozódni” – mondta el a megbeszélés célját Váradi Gábor, a miskolci CKÖ elnöke. A rendezvényre meghívást kaptak – többek között – a Máltai Szeretetszolgálat helyi programvezetői, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Az elnök sikerként értékelte a Kúria közelmúltbeli döntését – erről lapunk is beszámolt –, miszerint a tavaly elfogadott lakásrendelet azon részét, amely a lelépési pénzt Miskolc elhagyásához köti, eltörölték.

Már csak 107-en

Váradi Gábor a számozott utcákban kialakult jelenlegi helyzetet is ismertette: „Az ötödik és a tizedik utcáig 228 lakás van, ebből jelenleg már csak 107-ben élnek. 30–35-en elhagyták hazánkat, Kanadába mentek, a többiek pedig a Lyukóvölgybe költöztek, hiszen olcsón ott találtak telkeket” – sorolta. Azt is elmondta, a lakásrendelet most eltörölt kitételével egy család élt. Ők azonban nem miskolciak, és a kapott pénzből szülőfalujukba költöztek vissza – tudtuk meg.

Ombudsmanra várnak

A TASZ részéről elhangzott, hogy jelenleg két általuk tett bejelentés ügyében várják az ombudsmani vizsgálat eredményét, az egyik a lakhatási rendelettel, a másik a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos. Azt is elmondták, szerintük a telepfelszámolást lehetne másképp végezni, a 2008-as Integrált Városfejlesztési Stratégiában és a mostani Esélyegyenlőségi Tervben is vannak erre megfelelő szociális intézkedések.


Kapcsoldó cikkek:

Miskolc - A Kúria döntött: törvénytelen a Miskolc elhagyásáért pénzt ajánló rendelet. tovább »

Újra Kanadába mennének a miskolci romák. Mint kiderült, már van, aki repülőre is ült, van, aki spórol a jegyre, de a többségnek nincs meg rá a pénze, bármennyire is menne. Mert menne, és sokuknak előbb-utóbb mennie is kell valahová. Hajdu Mariann jegyzete. tovább »

Miskolc - A szegénység és a kilakoltatás elől menekülnek a számozott utcákról. tovább »

Budapest - A számozott utcák ügye az Európai Bizottságban is téma volt, ugyanis Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője a miskolci kilakoltatásokról kérdezte a bizottságot. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában