Helyi közélet

2015.04.13. 09:52

Somoskőújfaluban találhatták meg a "miskolci" meteorit egy részét

Somoskőújfalu - "Amikor hazafelé tartottam, a házunktól nem messze az út melletti hegyoldalban találtam ezt a tárgyat, amely nagyjából a tenyeremben fér el" - írta Olvasónk Somoskőújfaluból.

Somoskőújfalu - "Amikor hazafelé tartottam, a házunktól nem messze az út melletti hegyoldalban találtam ezt a tárgyat, amely nagyjából a tenyeremben fér el" - írta Olvasónk Somoskőújfaluból.Lichner András a Nógrád megyei Somoskőújfaluból az alábbi e-mailt küldte a Borsod Online-nak vasárnap: „Ma találtam itt Somoskőújfaluban egy meteoritdarabot, mely feltehetően a hétfői robbanásból származhat!”

„Mérnökember vagyok, ezért, bár nekem itthon nincsenek olyan műszereim, amivel megvizsgálhatnám ezt a tárgyat, hogy milyen az összetétele, mégis úgy érzem, ez a hétfőn Magyarország felett megsemmisült meteor egy darabja lehet – mondta a megkeresésünkre Lichner András. – Amikor hazafelé tartottam, a házunktól nem messze az út melletti hegyoldalban találtam ezt a tárgyat, amely nagyjából a tenyeremben fér el. A fajsúlyát tekintve olyasmi érzetű, mintha zömében vasat tartalmazna, mint a meteoritok többsége. A szürkés, kékes és feketés tárgy formáját tekintve teljesen amorf, vagyis alaktalan, de több helyen is kráteres alakzatok vannak benne, valamint több helyen is olyan törésvonalakat vélek felfedezni rajta, mintha ez a tárgy egy nagyobb egész része lett volna, amelyről levált. Természetesen az lenne a jó, ha ezt a tárgyat egy szakember megvizsgálná.”


Egy Kassán készült felvétel a zuhanó meteoritról: 


Valahol a Bükkben…

Mizser Attila, a Magyar Csillagász Egyesület főtitkára a napokban nyilatkozva elmondta, a meteorit nagy mozgási energiával, óránként 100–200 ezer kilométeres sebességgel érkezhetett a Föld légkörébe, ez okozta a robbanást, amely fényes és hangos volt, az üvegeket, falakat is megremegtette a borsodi megyeszékhely környékén. A szakember hozzátette, a darabok valószínűleg valahol a Bükk hegységében lehetnek, de a szakértők még nem keresik őket, mert nincs hozzá elég információjuk: nem tudják a meteorit pontos pályáját, hogyan érkezett, milyen sebességgel és milyen szögben. Ráadásul az is lehetséges – tette hozzá –, hogy nem is értek földet darabjai.

ÉM-BG


Miskolc, 2015. április 7., kedd (MTI) - Feltehetően egy néhány deciméteres nagyságú meteorit megsemmisülését lehetett látni hétfő este Miskolc fölött az MTI által megkérdezett szakértő szerint. tovább »

Miskolc - Nagy méretű meteor, azaz tűzgömb lehetett az a jelenség, amit olvasóink hétfőn este fél 8 körül láttak Miskolc felett az égen, mennydörgésszerű hang kíséretében, tájékoztatta lapunkat Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában