Helyi közélet

2015.04.04. 17:57

"Hogy el ne hervadjanak!"

Miskolc - Nemcsak a lányok, de a fiúk is készülnek húsvétra: verssel, kölnivel és érzésekkel.

Miskolc - Nemcsak a lányok, de a fiúk is készülnek húsvétra: verssel, kölnivel és érzésekkel.Arról sokszor írtunk már, hogyan készülnek a lányok a húsvétra (mert ugye nekik több dolguk van, hiszen illik hímes tojással és finom süteményekkel fogadni a locsolkodókat), de arról ritkán esik szó, miként készülődnek a fiúk. Ez alkalommal azonban két kisfiút kerestünk fel, a 11 éves Juhász-Léhi Hunort és kisöccsét, a 7 éves Leventét. A nagyinál találtunk rájuk, mert tavaszi szünet van, a gyerekek szülei pedig dolgoznak. (Édesapjuk az Észak-Magyarország újságírója.)

Feltámadás

Hunor a bátrabb, ő szívesen mesél az ünnepről és a készülődésről, de az elején tisztázza, a húsvét tulajdonképpen a feltámadás ünnepe. Mivel egyházi iskolába jár, sokat hallott Jézus történetéről.

– Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékezünk, nagypénteken pedig Jézus kereszthalálára. Vasárnap azért örül mindenki, mert Jézus feltámadt – idézi fel a bibliai eseményeket a kisfiú. Aztán elgondolkozva hozzáteszi: de a húsvét tulajdonképpen a locsolkodás ünnepe is.

De ne szaladjunk így előre! Hunor elárulja, náluk az ünnepi készülődés már napokkal húsvét előtt elkezdődik.

– Feldíszítjük a lakásunkat tojásokkal és nyuszikkal. A vázába barkaágat teszünk, és ezekre is tojásokat akasztunk. Nagyon szeretem, hogy ilyenkor szép a lakás, mert átjár húsvét hangulata, és így át tudom érezni Jézus szenvedését – fogalmaz Hunor.

Tojások

Húsvétvasárnap tojáskereséssel kezdődik a Juhász-Léhi családnál.

– A lakásban mindenütt csokitojások rejtőzködnek. A polcokon, az asztal alatt, a szék alatt. Két évvel ezelőtt még elhittem, hogy a nyuszi hozta őket, de ma már tudom, hogy anyuék. (Itt Hunor lehalkítja a hangját, nehogy öccse megneszelje a titkot.)

A hétfő pedig a locsolkodásé. A fiúknak akad munkájuk bőven, hiszen ott van anya, keresztanya, nagymama, a nagynéni és az unokatesó. Mindegyiküknek kijár egy kis illatos rózsavíz. A locsolkodás előtt verset is kell tanulni, Hunor az internetről szokott választani valami vicceset.

– Locsolkodni azért szoktunk, hogy a lányok és asszonyok el ne hervadjanak. Jó, tudom, hogy nem virágok, de a locsolás szerintem jólesik nekik, mert érzik, hogy törődünk velük.

A jutalom pedig csokitojás és pénz.

– Én olyan 3 ezer forintot szoktam összegyűjteni húsvétkor. Vagy a kedvenc újságomat, a Képes Sportot veszem meg belőle, vagy gyűjtök valamire. Most épp PS3-ra (PlayStation 3 számítógépes játék). Szerintem azért adnak jutalmat a lányok és a nők, mert tetszett nekik a vers. De a vers akkor igazi, ha szívből mondja az ember – árulja el Hunor.

Leventét nehéz szóra bírni, de annyit azért megtudunk tőle, szerinte a nyuszit Jézus küldi, hogy a jó gyerekeknek ajándékot hozzon. És hogy a húsvétban az a legszebb, hogy Jézus feltámadt, és ilyenkor sokan erre gondolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában