Helyi közélet

2015.03.19. 08:23

Váltás a miskolci színház élén - Fontos és szükséges, de nincs benne öröm

Miskolc - „A társulat szenvedte el, hogy a szülők haragszanak egymásra”.

Miskolc - „A társulat szenvedte el, hogy a szülők haragszanak egymásra”.Nem tartják indokolatlannak a miskolci közgyűlés döntését, Kiss Csaba színházigazgatói posztról való visszahívását, a színház általunk megkeresett tagjai. Valóban létező feszültségek terhelik a társulatot, és a feszültségek onnan származnak, hogy a színház életét meghatározó művészeti tanácsban az utóbbi időre már nem volt együttműködés, és ennek főként a direktor vezetői gyakorlata az oka. Ha nem lép a közgyűlés, az nagyobb bajt okozhatott volna – hallottunk ilyen véleményt is.

Bizalomvesztés

A lapunknak nyilatkozók szerint Kiss Csaba nagyon jó koncepcióval, jó társulattal, és megfelelő lendülettel kezdett a munkába, de a második évadban már komoly viták alakultak ki közte és vezetőtársai között. Például arról, hogy helyes-e, ha a direktor idejét a rendezés köti le, az igazgatás helyett.

A bizalomvesztés létező – erősítették meg forrásaink. Ennek is tudják be, hogy a társulat fontos tagjai máshová szerződnek.

Közöttük van a Jászai Mari-díjas Görög László, aki egyebek között ezt mondta az Észak-Magyarországnak:

– Majdhogynem egyedülálló, hogy egy krízishelyzetet megold a város. Hogy törődnek a színházzal. De nagyon keserű ez az egész. Rettenetesen fáj, hogy ami nekem sok örömet okozott, sok kihívást, megvívni érdemes harcot jelentett, ide jutott. Nagyon sok remek embert ismertem meg a miskolci három évad alatt, és azt gondoltam, hogy az országban egyedülálló lehetőség, ami itt történik, és ez megroppant. Olvastam, hogy ezt a helyzetet Kiss Csaba egy házassághoz hasonlította. Ha ennél maradok: ebben a házasságban a társulat volt a gyerek. A társulat szenvedte el, hogy a szülők haragszanak egymásra. Biztos vagyok abban, hogy ami az igazgatóval történt, nem egyéni ambíciók és nem áskálódás miatt történt. Nem ezért egyéni ambíciók miatt mozdították el Kiss Csabát. Nem volt minden rendben, nagyon sok feszültség volt a színházban. Amikor jókedvű emberek dolgoznak nagyon sokat, az inspiráló. De amikor rosszkedvű emberek dolgoznak nagyon sokat, annál gyilkosabb nincs. Saját magukat, az önbecsülésüket, a környezetüket építik le – mondta Görög László.


Miskolc - Kiss Csabát felmentették. Új vezetőt keresnek. A miskolci színházat átmenetileg Szabó Máté rendező vezeti. tovább »

Miskolc - Bizalomvesztéssel indokolta a polgármester a miskolci színház igazgatójának azonnali felmentését. tovább »

Miskolc - A politika ne csináljon színházat, de ha a színházi szakma azt mondja, hogy a helyzet megérett a változtatásra, akkor változtatni kell - Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye. tovább »

Budapest - A Magyar Színházi Társaság megdöbbenéssel értesült arról, hogy Miskolc megyei Jogú Város közgyűlése a mai napon felmenteni készül Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját. tovább »

Miskolc - Visszahívták igazgatói tisztéről Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház direktorát a miskolci közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában