Helyi közélet

2015.03.17. 12:01

Telepfelszámolás - Van is segítség, meg nem is

Miskolc - A számozott utcákon élő rendesen fizető családok sorsa még mindig bizonytalan.

Miskolc - A számozott utcákon élő rendesen fizető családok sorsa még mindig bizonytalan.„Azoknak a számozott utcákban élőknek, akiknek sem közüzemi, sem lakbértartozásuk nincs, az önkormányzat lehetővé teszi, hogy pályázatot nyújthassanak be önkormányzati lakás bérlésére a város más részeiben” – ezt Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be a márciusi testületi ülés előtt egy héttel. Majd a közgyűlési ülésen valóban módosult a miskolci lakásrendelet, aszerint, hogy megteremtették annak a lehetőségét, hogy a számozott utcák lakói is részt vehessenek lakáspályázaton.

Hiszen korábban az volt a kitétel, hogy azok nem pályázhattak, akik két éven belül szociális bérlakásban éltek. De most hiába kaptak lehetőséget pályázni, a feltételeknek szinte egyikük sem felel meg. A lakók szerint így teljesen mindegy, hogy módosították a rendeletet vagy sem.

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is úgy értékelte a lakásrendelet módosítását, mintha a városvezetés nem is akarná megoldani az ott élők problémáját. „Egy család sem tud majd pályázni, nem beszélve arról, hogy a városnak félkomfortos, vagy komfort nélküli bérlakása nincs is máshol, csak azokon a területeken, amiket el akarnak bontani” – magyarázta. Elmondta azt is, hogy a márciusban megnyíló pályázatok egyik feltétele a három hónapos jövedelemigazolás, illetve – négytagú család esetében – az egy főre eső 39 ezer forintos jövedelem. „Egyszerűen meg lehetne oldani ezt a helyzetet, ha lenne az önkormányzat részéről akarat. Abban reménykedünk, hogy a Máltai Szeretetszolgálat segítségével humánus megoldás születik” – fogalmazott.

Váradi Gábor igyekezett hangsúlyozni: ők örülnek, hogy a városnak szép, új, modern stadionja lesz, azt sem bánják, hogy emiatt a lakóknak menniük kell, de annak nem örülnek, hogy a rendesen fizető emberek emiatt az utcára kerülnek.

Kérelem

A számozott utcán élő Drótosékkal lapunk napi szinten tartja a kapcsolatot, hiszen ők azok, akiknek már február 28-án lejárt a bérleti szerződésük, tartozásuk nincs, két kiskorú gyermeket nevelnek és még mindig nem tudják, az utcán kívül hova is mehetnének. A lakásrendelet módosításában bíztak, de már pénteken csalódniuk kellett, kiderült, nem tudnak megfelelni a feltételeknek. A MIK-ben azt tanácsolták nekik, írjanak kérelmet, így talán a nyári pályáztatásig kihúzhatják, addig is kérelmezzék a kiköltöztetésük felfüggesztését.

A önkormányzatnál is érdeklődtünk, Koczák Szilvia városházi szóvivő a következő választ adta: „A rendeletmódosítás nem jelent automatikus lakáscserét és különleges elbírálást. A város úgy bánik felelősségteljesen ingatlanvagyonával, ha a pályázatban a bérlés feltételévé teszi azt, hogy a bérlő fizetni tudja a bérleményt és annak költségeit. Miskolcon minden igénylőre egyformán vonatkozik: csak az juthat bérleményhez, aki megfelel a pályázati feltételeknek. A pályázat a bizottság elé kerül, amely minden körülményt figyelembe véve hoz felelős és szociálisan érzékeny döntést.

Ezek alapján a Drótos család és a hozzá hasonló családok eséllyel pályáznak – munkával rendelkeznek, gyermekeiket taníttatják, fizetik közüzemi számláikat. Egyébként a határozott időre kötött bérleti szerződések lejártáról mindig, minden érintett időben megkapta és megkapja az értesítést, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre lakhatási lehetőségük rendezéséhez.”

ÉM-NSZR


Miskolc - „Számozott március” néven demonstrációt tartott Miskolcon a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. tovább »

Miskolc - Az a nyolcvan lakás nem az a nyolcvan lakás. Ráadásul pályázni is nehéz lesz. tovább »

Miskolc - Drótosék segítséget kértek az Északtól. Úgy tűnik, már nem kell félniük, lesz hol lakniuk. tovább »

Miskolc - Drótoséknak menni kell, de továbbra sem tudják, hova. Ráadásul a kilakoltatási moratórium is lejárt. tovább »

Miskolc - A miskolci önkormányzat tavaly hirdette meg a telepfelszámolást, ami a számozott utcákat is érinti. Akkor csak találgatás folyt arról, hogy a telep elbontása a stadionrekonstrukció miatt vált sürgőssé. Februárban azonban megjelent a kormányrendelet, ez már több mint találgatás, hiszen kijelöli azokat a területeket, amelyek részei a fejlesztésnek, így a Tizedik utca is, ahol a Drótos család lakik. A tartozások melletti kipontozott rész kihúzva, vagy nulla van odarajzolva. A családnak mégis menni kell. Hogy hova, arra egyelőre nincs válasz. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában