Helyi közélet

2015.03.18. 11:23

Nem is Science a Science?

Miskolc - Eddig nem volt érdemi válasz a Science Múzeummal kapcsolatban, hétfőn azonban közleményt adott ki a város.

Miskolc - Eddig nem volt érdemi válasz a Science Múzeummal kapcsolatban, hétfőn azonban közleményt adott ki a város.A közlemény lényege pedig az volt, hogy azért csúszik a beruházás, azért kerül többe és azért kellett a befejezési határidőt többször módosítani, mert az MSZP-s miskolci városvezetés egy megalapozatlan, átgondolatlan projektet indított el, amelyről menet közben derült ki, hogy a rendelkezésre álló forrásokból nem lehet megvalósítani. A városháza Sajtó- és Infokommunikációs Irodája – ők jegyzik ugyanis a közleményt – hosszan sorolja, mi az, amit az előző városvezetés elrontott a projektben. Például a projektet „a szocialista városvezetés 2010 elején úgy indította el, hogy nem voltak kiviteli tervek”. Valamint az eredeti tervben szó volt egy rockmúzeum megépítéséről is, amely több elemében kapcsolódott volna a science-hez, de mivel az előbbi biztosan látszott, hogy nem valósulhat meg, így az utóbbit is aszerint kellett áttervezni – írja az önkormányzat. Mindezt arra reagálva, hogy dr. Tompa Sándor, a DK önkormányzati képviselője hétfői sajtótájékoztatóján rákérdezett arra, miért csúszik a beruházás, illetve eddig mennyit hívott le a város a keretösszegből.

Többször írtunk róla

Lapunk már többször foglalkozott a Science Múzeum ügyével, azzal, hogy miért módosították többször a beruházás határidejét, illetve arra is rákérdeztünk, elkészül-e az új időpontra. Ha ugyanis nem, akkor a városnak vissza kell fizetni a beruházás összegét, illetve a támogatás mértékének megfelelően elesik a következő uniós ciklus támogatási összegétől. A válasz az volt, elkészül, sőt dr. Kriza Ákos polgármester a márciusi testületi ülésen – képviselői kérdésre – azt mondta, év végén átadják.

Információink szerint azonban egyelőre lehet, hogy kivitelező sincs, hiszen ami volt, a Lyukóbau Kft. 2013 decemberében felszámolás alá került. Arról pedig nincs információnk, hogy új közbeszerzést írtak volna ki. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a kft. korábbi felelős műszaki vezetője jelenleg a projekt menedzsere. Kerestük őt is, de nem tudtuk elérni.

A fejlesztést jól ismerő informátoraink szerint a városháza közleménye részben tartalmaz igazságot, például 2010-ben valóban nem volt kiviteli terv, de nem is volt kötelező, engedélyezési terv kellett csak az elindításhoz. Ő úgy gondolja, még most sem késő, hogy elkészüljön a Science Múzeum, bár, ha most írnának ki közbeszerzést a kivitelezőre, annak lefolytatása legalább 2 hónap lenne. De olyan mértékben befejezhető a beruházás, hogy a városnak ne kelljen több milliárdot visszafizetnie. Ehhez annyi kellene, hogy a múzeum megkapja a használatba vételi engedélyt, illetve megtörténjen az eszközbeszerzés. A megnyitás más kérdés, arra valószínű, az idén nem kerül sor – vélekedett.

Az önkormányzatot is megkerestük, arról érdeklődtünk, hogy a közleményben említett feljelentést, hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen mikor tette a városvezetés, mi lett annak az eredménye, valamint amikor kiderült, hogy magasabb lesz a bekerülési költség, miért nem hagyták abba a projektet. Illetve kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi volt pontosan a Miskolci Városfejlesztési Kft. feladata 2012-ben, amikor is a testület monitoringozással – havi nettó 1 millió forint díjazás ellenében – bízta meg a céget. De a városházától azt is szerettük volna megtudni, valóban nincs kivitelezője a beruházásnak, és ha nincs, mikor lesz. Választ későbbre ígért az önkormányzat.

Annyit még megtudtunk, hogy már régen nem Science Múzeumról van szó, hiszen pár hónapja állítólag már Bolyai Tudományos és Művészeti Élmény Központ lett a neve.

ÉM-NSZR

Tények

  • 2006-ban Miskolc Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatában szerepelt a Science Múzeum létrehozásának ötlete.
  • 2008-ban a kormány pályázatot írt ki, hogy az EKF-en nem nyert városok egy-egy ötletüket megvalósíthassák.
  • 2009-ben, több fordulót követően a város elnyerte a támogatást, 1,7 milliárd forintot, amihez 196 millió forint önrészt kellett biztosítania.
  • A támogatási szerződést 2010 áprilisában kötötték meg.
  • 2011-ben kezdődhetett el a munka.
  • Az elsőként megállapított befejezési határidő 2012. december 31-e volt.

  • Miskolc - A város szerint az MSZP a felelős, az MSZP szerint ideje véget vetni a visszafelé mutogatásnak. tovább »

    Miskolc - A városvezetés szerint átgondolatlan volt a projekt, amit elődjeiktől örököltek. tovább »

    Miskolc - A hétfői sajtótájékoztatót Kriza Ákos vasárnapi beszéde inspirálta. Hivatkozott arra, hogy Széchenyi és Dessewffy együtt működött a haza érdekében. Kormány oldal és ellenzék képes volt együtt dolgozni. Odafigyeltek a másik javaslataira, vitatkoztak és feleltek a kérdésekre amiket feltettek egymásnak. tovább »

    Miskolc - Tompa Sándornak a Science Múzeummal kapcsolatos kérdéseit inkább saját magának, és egykori MSZP-s képviselőtársainak kellene feltennie! tovább »


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában