Borsod-Abaúj-Zemplén

2024.05.10. 11:00

A biztonságos környezetre is odafigyelnek

A vármegyei önkormányzat eredményeiről szóló cikksorozatunkat a biztonság témakörével folytatjuk. A családbarát fejlesztések egyik fontos eleme a biztonság. Mert a családok csak olyan helyen tudnak és akarnak jövőt tervezni, ahol biztonságban érzik magukat és értékeiket is.

Boon.hu

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke

Fotó: Ádám János

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye természetrajza változatos képet mutat. Síkvidék és hegyláncolat egyaránt tarkítja. Számos ér, csermely, patak és folyó szeli át a vármegyét. Ennek a változatos természeti értéknek számtalan előnye van a turizmus és a helyiek számára is, ám van árnyoldala is. Méghozzá a villámárvizek. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a település- és területfejlesztés során kiemelt figyelmet fordít az olyan helyi önkormányzati pályázatoknak, amelyek erre a kihívásra reagálnak.

Meghallgatták a lakosságot

A terület- és településfejlesztési támogatási rendszer forrásait Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata koordinálja. A forráselosztást és magát a pályáztatást is minden esetben igényfelmérés előzte meg. Meghallgatták a lakosságot, a települési önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a gazdasági szereplőket, majd összegyűjtötték az általuk felvázolt több mint 2000 darab projektet. Ezek alapján állt össze a vármegye fejlesztési terve, stratégiája. Ezzel a magyar kormány és az EU által biztosított forrásokat a helyi igényekhez igazították.

Ebben pedig kiemelt jelentőségű volt a települések csapadék- és belvíz elvezetésének kiépítése.

Családbarát fejlesztések

Bánné dr. Gál Boglárka elnökségét a családbarát fejlesztések és a gazdaság további erősítése jellemzi. Az elnök sok fórumon kifejtette, hogy a helyiek értékeit, ingatlanjait is ugyanúgy meg kell védeni, mint a családok tagjait, hiszen a biztonságos környezet jelentheti a családok számára az otthont.

– Számomra és mindazok számára, akikkel közösen dolgozunk Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye jövőjéért kiemelten fontos, hogy a családok, akik a vármegyét választják a kiegyensúlyozott, békés és kiszámítható, tervezhető életet választhassák ezen a vidéken. A vármegye vízrajza csodálatos természeti kincs, de emellett csapadékos időben veszélyessé is válhat. A villámárvizek, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék hatalmas károkat okozhat a családoknak. Annak érdekében, hogy megvédjük az itt élőket és értékeiket 132 településen 18,5 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt fejlesztési időszakban. Ennek eredményeként 300 ezer méter hosszú csapadékvíz-elvezetési rendszer épült ki a veszélynek kitett településeken, ez pedig nagyobb biztonságot jelent az települések lakóinak – részletezte Bánné dr. Gál Boglárka.

Helyi igények szerint

Az előző fejlesztési időszak a tavalyi évben lezárult, ugyanakkor TOP Pluszban folytatódik a vármegyei önkormányzat területfejlesztési programja, ugyanúgy a helyi igényekre szabva, mint az elmúlt 5 évben. Mint megtudtuk, ebben is kiemelt helyet kapott többek között a csapadék- és belvíz-elvezetés, valamint záportározó kialakítása. Mindezt az Élhető települések pályázati felhívásban lehetett pályázni a települési önkormányzatoknak a vármegyénél. A következő időszakban 94 újabb településen épül ki a biztonságot jelentő vízelvezető rendszer, mintegy 20 milliárd forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában