Helyi közélet

2015.03.13. 12:02

Miskolci közgyűlés - "Elérkeztünk a vita csúcsára"

Miskolc - Költségvetés, közbiztonság és lakásrendelet – ezekről is döntött a miskolci testület.

Miskolc - Költségvetés, közbiztonság és lakásrendelet – ezekről is döntött a miskolci testület.Olyan fajsúlyos témákkal foglalkoztak a képviselők a csütörtökön megtartott miskolci testületi ülésen, mint például a város idei büdzséje, a közbiztonság, illetve a lakásrendelet módosítása. Mindhárom téma éles vitát váltott ki, az utóbbi kapcsán a Miskolci Nemzetiségi Cigány Önkormányzat tagjai táblákkal tiltakoztak a számozott utcákkal kapcsolatos történések miatt. Ők ugyanis úgy vélik, amit a város tesz, nem telepfelszámolás, hanem kitelepítés. Ezt a városvezetés visszautasította.

A költségvetést a várost vezető Fidesz-KDNP frakció és az ellenzék merőben másképp értékelte. Míg a kormánypártiak szerint egyensúlyban van a város gazdálkodása, addig az MSZP úgy gondolja, a költségvetésből jól kiolvasható az önkormányzatiság felszámolása. Míg a Jobbik úgy fogalmazott: a tervezeten a koncepciótlanság látszik.

A miskolci költségvetésből egyébként kiolvasható, az önkormányzat 25,6 milliárd forint bevétellel, illetve ennyi kiadással számol. Az ellenzék aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a városüzemeltetési feladatokra, illetve szociális területre is kevesebbet költ majd a város. Az utóbbi kapcsán a fideszes képviselők azt hangsúlyozták, ez azért van, mert március 1-től a segélyezés egy része átkerült a járási hivatalokhoz.

A Fidesz-KDNP már korábban is arról beszélt, hogy az idei költségvetésben eddig soha nem látott összeget biztosít a város rendészeti feladatokra, bűnmegelőzésre. Ezt a testületi ülésen egy kivetített diagramon is megmutatták, ezen egy 2006-os, egy 2013-as adat szerepelt, illetve az ez évre javasolt összeg. Ebből az látszott, hogy míg 2006-ban 130 milliót fordított a város a közbiztonságra, addig az idén már 650 milliót különítettek el erre. A városvezetés ezt sikernek értékelte, dr. Kiss János alpolgármester így fogalmazott: „Azt mondják, háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz, pénz. A rendészeti politika is háború, ha kell, áldozunk rá pénzt.” Az MSZP szerint azonban az, hogy a közbiztonságra egyre többet és többet kell áldoznia a városnak, nem siker, hanem azt jelenti, egyre rosszabb és rosszabb a helyzet. A Jobbik szerint azonban nem a bűnmegelőzésre fordított pénzt kellene folyamatosan növelni, hanem a hatékonyságot. Így fogalmaztak: „A jövőben sokkal kevesebb pr-t várunk el a hatóságoktól és sokkal több munkát”.

Lakáspályázat

„Elérkeztünk a vita csúcsára” – ezt dr. Kiss János mondta, amikor a testület a lakásrendelet módosításáról vitázott. Ez a javaslat három irányú: egyrészt a Miskolc, József Attila utca 45. szám alatti lakóknak, másrészt a számozott utcákon élőknek, akiknek lejárt ugyan a bérleti szerződésük, de nincs hová menniük, ellenben rendesen fizettek, nyújt segítséget. Harmadrészt pedig az alacsony komfortfokozatú lakások bérleti díjának módosítását, egészen pontosan emelését tartalmazza.

A József Attila utcai lakók panaszával lapunk is foglalkozott. A lényeg, hogy a Fiatalok-Háza Kft., amiben a MIK is tulajdonos volt, csődbe ment, a lakóknak így felbomlott az ingatlankezelővel megkötött szerződésük. A lakók szerint mivel határozott idejű a szerződésük, járna nekik cserelakás, a MIK szerint azonban nem, de a jogon túl is segíteni szeretnék őket. Ezért úgynevezett belső pályáztatáson 80 lakást írnak ki a számukra. Ezen bérleményekre csak a József Attila utca 45. szám alatt élők pályázhatnak, azok közül is csak azok, akik eddig is betartották a bérlés szabályait, nincs tartozásuk.

ÉM-NSZR


Miskolc - A márciusi testületi ülést tartották csütörtökön a városházán. A napirendek között volt a város idei költségvetése, a lakásrendelet módosítása, amely a számozott utcák lakóit, illetve a József Attila utca 45. szám alatt lakókat is érinti. De tárgyalták a történelmi Avast érintő építkezéseket, illetve a stadionrekonstrukciót érintő feladatokat is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a közgyűlésről. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában