Helyi közélet

2015.01.23. 09:43

"Vihar" a bemutató előtt - Mancs emlékéért demonstrálnak

Miskolc - Lehet-e egy Mancs ihlette történet más, mint amilyen a valóság volt?

Miskolc - Lehet-e egy Mancs ihlette történet más, mint amilyen a valóság volt?A kérdés furcsának tűnhet, ám jelen állapot szerint nagyon is jogos. Hamarosan bemutatják ugyanis a hazai mozikban a Mancs című filmet, aminek főszerepét – Mancshoz hasonlóan – egy, pontosabban több németjuhász játssza. A világhírű mentőkutya gazdája, Lehóczki László szerint ez félrevezető, mindenki azt gondolhatja, hogy róluk szól a film, a valóságban azonban semmilyen szerepet nem kaptak benne, még csak szakértőként sem vehettek részt a film elkészítésében. A félreértések eloszlatása érdekében hirdettek megemlékezést a Mancs szoborhoz.

„Ne hagyjuk, hogy meghamisítsák Mancs és a mentőcsoport történetét!" Ezekkel a szavakkal invitál mindenkit közös megemlékezésre a Spider Mentőcsoport vezetője január 24-én, szombaton délelőtt 10 órára. A mentőcsoport Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint Mancs a mentőcsoport tagjaként tette a dolgát, életeket mentett. A hazai mozikban hamarosan bemutatandó film azonban azok megkérdezése nélkül készült el, akik valóban ismerték Mancs és gazdája munkásságát. Ne hagyjuk, hogy meghamisítsák a történetet! Nekünk fontos, hogyan él majd tovább az emléke! – olvasható a felhívás.

Rossz színben tűnhetnek fel

Lehóczki László szerint a film – amelyben bár az eredeti megállapodás alapján szakértőként kellett volna közreműködnie, ám utóbb kihagyták őt a forgatásból – sérti Mancs emlékét és a mentőcsoport munkásságát. A film készítői azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a történetnek csak ihletője a 2006-ban elpusztult mentőkutya. Mint fogalmaztak: ez nem egy életrajzi film, hanem egy nagyszerű történet egy kutya és gazdája barátságáról.

– A készítők azt mondják, a történet fikció, mégis Mancs nevével és a mi fotóinkkal reklámozták éveken keresztül a készülő filmet. Forgatókönyvet többet is láttam, ám a film végleges tartalmát nem ismerem, mivel sem a forgatásra nem hívtak meg, sem a film megtekintését nem tették lehetővé. Mindössze a már látható előzetesekre hagyatkozhatunk, az alapján azonban nehéz megítélni, hogy mennyire lesz felismerhető benne a személyem, és mennyire azonosítanak majd Manccsal együtt az abban látottakkal, de félő, hogy rossz színben tüntet majd fel minket – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Lehóczki László. Hozzátette: Mi nem kértük, hogy Mancs életéről filmet készítsenek, egy kész termékhez kellett volna utólag a nevünket és a hozzájárulásunkat adni.

A hetek óta látható előzetesből számukra megkérdőjelezhető a film szakmaisága, ami még ha családi film is, akkor is szem előtt kellene tartani az alapvető mentési protokollokat – tette hozzá.

Nem szolgálja az érdekét

Pejó Róbert, a fim rendezője és Szy Katalin forgatókönyvíró határozottan állítja, hogy ez a film nem Mancsról szól, hanem egy mentőkutyáról, és a történetnek csak ihletője a miskolci mentőcsoport kutyája. Nem dokumentumfilmet és nem is katasztrófafilmet akartak készíteni, hanem egy családi filmet, ami egy hétköznapi hősről szól, egy kutya és gazdája különleges kapcsolatát mutatja be, ahogy számos nehézséget leküzdve elérik a céljukat.

Mint mondták, az elején valóban más alapokról indult a tárgyalás, de az évek során nem sikerült megegyezniük, a részükről felkínált együttműködés lehetősége a mai napig a levegőben lóg, ám Lehóczki László olyan feltételekhez kötötte, aminek teljesítése irracionális. Kérdésünkre elmondták, attól nem kell tartania, hogy ross­z színben tüntetné fel őt a film, mert ez egy szerethető mesefilm, amely hőst csinál a főszereplőből. A szombati demonstrációról pedig az a véleményük, hogy ez senkinek nem szolgálja az érdekét.

És hogy mi lesz a nézők ítélete? Az a film bemutatóját követően kiderül.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában