Helyi közélet

2015.01.29. 07:54

DVTK Stadion: A jövő héten lehet döntés

Miskolc - Úgy tudjuk, hogy a február 4-i kormányülésen válhat hivatalossá a plusz három és fél milliárd forint.

Miskolc - Úgy tudjuk, hogy a február 4-i kormányülésen válhat hivatalossá a plusz három és fél milliárd forint.Kedden este jelentette be Miskolcon Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, hogy az állam a korábban biztosított 4,5 milliárd forinton felül további 3,5 milliárd forintot ad a tervek szerint 2016 nyarára elkészülő új diósgyőri stadionra, vagyis így összesen 8 milliárd forintból épülhet meg a létesítmény. Amint az köztudott, és ez 2013 év végén napvilágot is látott, hogy a 2014-es, illetve a 2015-ös büdzsében, egyenlő részletben 1,75–1,75 milliárd forint szerepelt, majd lobbitevékenységnek köszönhetően újabb egymilliárd forintot sikerült a célra szerezni, de utólag kiderült, hogy ennyiből a tervezett paraméterekkel nem lehet megépíteni a stadiont.

Miért ennyivel?

Seszták Miklós titkárságára több kérdést is eljuttattunk szerdán, ám késő estig ezekre nem kaptunk választ. Többek között érdeklődtünk arról, hogy mikor, milyen grémium döntött arról, hogy ezt az összeget megemelik, aztán azt is tudakoltuk, hogy miért éppen ennyi lett az emelés mértéke, miért nem kevesebb, vagy éppen több? Mivel ez a 3,5 milliárd forint jelenleg csupán ígéret, azt is szerettük volna megtudni, hogy mikor kerülhet sor a következő kormányülésre, és azon lehet-e téma a diósgyőri stadion ügye? Az utolsó felvetésünk a miniszter felé az volt: honnan csoportosít(hat) át összeget a kormány erre a célra, hiszen a 2015-ös költségvetésben nem szerepelt külön soron ez a tétel?

Lapunk információi szerint legközelebb jövő szerdán tartanak kormányülést, így leghamarabb ekkor történhet meg a következő lépés, ekkor születhet határozat ezen összegről. Az államháztartásban egyébként van annyi tartalék, szerepelnek olyan különböző alapok, amelyből, vagy amelyekből ezt a pénzösszeget elő lehet teremteni.

Az Észak-Magyarország megtudta, hogy két héttel ezelőtt a Városházán rendeztek egy összejövetelt, amelyen a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. két ügyvezetőjével, Tóth Dénessel és Pásztor Ervinnel egyeztettek a jelenlévők.

A szakhatóságokkal

– Ezen a találkozón a város képviselői mellett a különböző szakhatóságok szakemberei vettek részt – mondta el az Észak-Magyarországnak Tóth Dénes. – Arról esett szó, hogy miként tudjuk felgyorsítani a dolgokat, mindenki részéről pozitív hozzáállást tapasztaltunk, a hatóságok teljes mértékben segítik a stadion építését.

Mint az ismert, a körbe fedett, 15 000 férőhelyes, nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas stadion építéséről tavaly június elején írtak alá megállapodást Miskolcon a város, a klub, illetve a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok képviselői. Az első kapavágást tavaly októberben, az önkormányzati választások előtt tették meg Diósgyőrben, azzal, hogy lebontottak három, gyár felé eső állóhelyi szektort.

ÉM-MI


Miskolc - Számvetés és tervezés. Az elmúlt négy évet értékelte kedden Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában