Helyi közélet

2014.09.16. 10:02

Hatott a hívó szó, több nő jelent meg

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az átlag 30 százalékhoz képest a behívott nők több mint fele megjelent a mammográfiás szűrésen.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az átlag 30 százalékhoz képest a behívott nők több mint fele megjelent a mammográfiás szűrésen.A szakállamtitkárság kezdeményezésére „Hívunk, jöjj, mert késve késő”, elnevezéssel olyan programsorozat „járja be” az országot, amely célja a népegészségügyi szűrések népszerűsítése, a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságának hangsúlyozása. Megyénkben szeptemberben tartják a rendezvényeket, központi helyszínei Miskolc három mammográfiás szűrőállomása. Lényege, hogy az emlőszűrő vizsgálatok mellett a behívottak egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

A staféta első, hétfői állomása a B.-A.-Z. Megyei Kórház volt, ahová a Sajókápolnáról és Sajólászlófalváról meghívott asszonyokat várták, de minden nő részt vehetett benne, akinek aznapra előjegyzése volt. A falubusz 40 kiértesített, 45-65 közötti hölgyet szállított be, ami azt jelenti, hogy átlagos 30 százalékos megjelenéssel szemben a behívottak több fele elment a szűrésre, s egyúttal részt vett a vércukor-, koleszterin-, vérzsír- és testzsírszint-mérésen, testtömegindex-meghatározáson, illetve a dohányosok szénmonoxid-szűrésen is, továbbá orvosi életmódtanácson. A szűrési behívón minden érintett előre értesülhetett a plusz lehetőségekről. A staféta következő állomása szerdán a Semmelweis Kórház lesz, tudtuk meg a programokat szervező B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában