Helyi közélet

2014.07.29. 18:33

„Komolyan kell venni a tanulást! Ennyi elég”

Miskolc - „Fantasztikusan érdekes, hogy a világunk milyen kis alkotóelemekből épül föl, és hogy mennyi törvényszerűséget lehet felfedezni ebben a mikrovilágban.”

Miskolc - „Fantasztikusan érdekes, hogy a világunk milyen kis alkotóelemekből épül föl, és hogy mennyi törvényszerűséget lehet felfedezni ebben a mikrovilágban.”

Az egyetemre jelentkező fiatalok izgatottan várták július 24-ét, amikor végre nyilvánosságra kerültek a felvételi ponthatárok. Sós József, a Herman Ottó Gimnázium végzős diákja lehet, hogy nem izgult annyira, hiszen majdnem maximális pontszámmal várta a nagy napot. Még a ponthúzás előtt beszélgettünk a leendő gyógyszerészhallgatóval.

Az iskolád igazgatójától tudom, hogy a maximális 500 felvételi pontból te 484-et gyűjtöttél össze. Ezzel tulajdonképpen az ország bármelyik képzésére bejuthatnál. Hogy lehet ennyi ponton elérni?

Sós József: Úgy gondolom, hogyha az ember rendszeresen tanul, és kellő komolysággal veszi az érettségit, akkor jól meg lehet írni az érettségit minden tantárgyból. Tehát komolyan kell venni. Úgy hiszem, ennyi elég.

Melyik írásbelid hogy sikerült?

Sós József: A gyógyszerész karra biológiából és kémiáéból kellett emelt szintű érettségit tennem. Az emelt kémia 99 százalékos lett, az emelt biológia pedig 88. A többit középszinten teljesítettem, de azok is jól sikerültek, 90 százalék fölött. Nyelvvizsgáim is vannak, de az ezekért járó pontok már nem számítottak, mert a két emelt szintű érettségivel megvan a 100 pluszpont, többet pedig nem lehet szerezni.

Hogy lehet 99 százalékosra megírni az emelt kémiát? Azt hallottam a diákoktól, hogy az idei feladatok nagyon nehezek voltak.

Sós József: Én még ősszel megcsináltam a kémiát előrehozott érettségi keretében. Szerintem az nagyon sokat segített, hogy hetedik osztálytól rendszeresen jártam versenyekre. Mert így egy kicsit jobban el tudtam mélyülni ebben a tárgyban. Olyasmiről is hallottam vagy olvastam, ami a tankönyvekben nem található. Ez szerintem nagyon hasznos volt, könnyebbé vált az érettségi.

Részletek a hétfői Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában