Helyi közélet

2014.05.20. 18:47

Gyülekeznek a kurucok, betyárok Görömböly körül

Miskolc-Görömböly - Időutazást élhet át az, aki szombaton kilátogat a Görömbölyi pincesorra, hiszen vad betyárok, harcias kurucok mérik majd össze tudásukat, fizikai, és szellemi területen is. A hétvégén ugyanis már ötödik alkalommal rendezik meg a Görömbölyi Kuruc Vigasságokat, ami az idén betyármustrával is kiegészül.

Miskolc-Görömböly - Időutazást élhet át az, aki szombaton kilátogat a Görömbölyi pincesorra, hiszen vad betyárok, harcias kurucok mérik majd össze tudásukat, fizikai, és szellemi területen is. A hétvégén ugyanis már ötödik alkalommal rendezik meg a Görömbölyi Kuruc Vigasságokat, ami az idén betyármustrával is kiegészül.A Görömbölyi Borbarátok Egyesülete újra vigasságra hívja a kurucokat, betyárokat a helyi pincesorra, ahol élő történelmet megidéző rendezvényre várnak mindenkit, aki szeretne egy kicsit a magyar történelem egy részébe belekóstolni. A vígasságok reggel 9 kor főzőversennyel kezdődnek, ahol bárki megmérettetheti szabadtűzön való gasztronómiai tudását, déltől pedig történelmi és hagyományőrző programokkal várják majd a látogatókat.

A délután folyamán több tájegységi kuruc, és betyár bemutatót lehet majd végignézni, így megtekinthetjük majd a gönci betyárokat, a tiszacsegei ostoros bemutatót, de Mayer Tamást is, aki debreceni társaival betyártáncot táncolnak majd, ahogyan tették azt nemrégiben a Fölszállott a Páva című nagysikerű tehetségkutató műsorban. A rendezvényen fellép a Kossuth népdalkör, a Rece hagyományőrző egyesület, az Emődi pincegazdák egyesülete, és a Tobán Néptáncegyüttes is Újvári Marika magyar nóta énekes mellett.

- Az esemény fő érdekessége viszont a betyár kuruc verseny, ami három számból fog állni. – mondta el portálunknak Vajtó László a rendezvény speakere, aki azt is hozzátette, hogy az indulóknak úgy kell inniuk, ahogyan azt a Tenkes kapitánya tette, amikor elfogták ők a labancok, használat közben kell bemutatnia egy eszközt (fokos, karikás ostor, pásztorbot, hangszer stb.) Illetve tudnia kell beszélnie a térségének ide vágó hagyományairól.

Számos település is képviselteti magát a rendezvényen, hiszen a versenyzők között részt vesz Mezőzombor, Mályi, Hajdúböszörmény, Gönc, Debrecen, Tiszacsege, Szomolya, Szihalom, Monok, a Hortobágy és számos más helyről származó betyár, vagy kuruc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában