Helyi közélet

2013.08.08. 14:22

Legyenek biztosak az első lépések!

Abaújszántó - A hátrányos helyzetben élő gyerekek esélyeit növeli az Apró Lépés Gyermekház.

Abaújszántó - A hátrányos helyzetben élő gyerekek esélyeit növeli az Apró Lépés Gyermekház.Apró Lépés Gyermekház. Ezt a nevet kapta az a Biztos Kezdet Ház, melynek felújított épületét csütörtökön adtak át ünnepélyes keretek között Abaújszántón. Az uniós forrásból létrehozott gyermekház a kisgyermekek és szüleik felzárkózási esélyeit hivatott növelni. Az itt dolgozó szakemberektől a legnagyobb szegénységben élő gyermekek is megkapják azt a támogatást, ami segíti képességeik kibontakoztatását és megalapozza sikeres óvodai, iskolai beilleszkedésüket, tanulmányaikat.

Izgalmas programok

A program fontos célja az is, hogy a diszkriminációmentes, esélyegyenlőség-elvű szemléletet elterjessze, megerősítse a helyi közösségben, a kisgyerekekkel foglalkozó szakemberekben.

Az abaújszántói Apró Lépés Gyermekház várja mindazon családokat, akik 3 éves kornál fiatalabb gyermeket nevelnek. A szakemberek mindennap változatos, izgalmas programokat kínálnak az érdeklődőket, melyben fontos szerepet kap a játék, a mese, az ének-zene, a mondóka és a kézműveskedés. A gyerekek úgy fejlődnek napról napra, hogy szinte észre sem veszik. Napirendjüket az óvodáéhoz hasonlóan alakították ki, segítve az óvodakezdés előtt álló gyermekek „beszoktatását”, egyfajta rendszerességet kialakítva a kicsik életében.

A szülőkkel is

A gyermekház munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a szülőkre is. A szülői klubban közös sütés-főzéseket, előadásokat, kézműves foglalkozásokat szerveznek majd, mert véleményük szerint csak kiegyensúlyozott, boldog szülők tudnak harmonikusan fejlődő gyermekeket nevelni. A házat rendszeres időközönként felkeresi a védőnő, a háziorvos, a pszichológus, a családgondozó és az önkéntes munkát végző logopédus is.

Az Abaúj-Hegyközi kistérségben nem ez az első Biztos Kezdet Ház. Az év elején három településen nyílt az uniós pályázatnak köszönhetően ilyen intézmény, valamint elindul két (kitelepülő) Biztos Kezdet szolgáltatás is.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában