Helyi közélet

2013.01.11. 15:39

Közös költségtől fáj a fejük

Miskolc - Bizarr helyzet. A társasházban azok bűnhődnek, akik mindig rendesen fizetnek.

Miskolc - Bizarr helyzet. A társasházban azok bűnhődnek, akik mindig rendesen fizetnek.Én egy hat lépcsőházas társasházban lakom már 15 éve, de ott mindenki rendesen fizeti a közös költséget – mondja lapunknak elégedetten Veréb Gyula. Hozzáteszi: talán ez az egyetlen ház Miskolcon, ahol nincsenek gondok a közös költséggel. Az persze előfordul, hogy valaki egy kicsit megcsúszik, de folyamatosan nem fizetők nincsenek. Ha pedig lenne, és nekem kellene helyette fizetnem, akkor biztos, hogy meghúzgálnám a fülét – jegyzi meg Gyula viccesen.

Mint kiderült, Gyulának nagy szerencséje van, hiszen a megyeszékhely szinte minden lakótelepén gondot okoz a társasházak adóssága, ami abból adódik, hogy egyesek nem fizetik a közös költséget. A fülhúzogatás nem segít, sőt úgy tűnik, hogy semmilyen hatásos módszer nem létezik. Mert ha a ház nem fizet, akkor kikapcsolják a liftet, a villanyt, nem szállítják el a szemetet. Tehát kénytelenek azok összedobni a pénzt, akik egyébként is rendesen fizetnek. Ez persze óriási felháborodást kelt a lakóközösségekben.

A Győri Kapui Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Dudar Judit lapunknak elmondta, náluk is van példa nem fizető lakókra. Bár nagy baj még nincs, de a helyzet egyre rosszabb. Az már megtörtént náluk is, hogy rendkívüli befizetést kellett kezdeményezni, azaz minden lakó beadott egy bizonyos összeget, hogy a szolgáltató számláját ki tudják egyenlíteni.

Szinte reménytelen

– Nincs ez így jól, de nem lehet mást csinálni – állapítja meg az elnök, majd elmondja: ha valaki 3 hónapig nem fizet, akkor felszólítják, majd kezdeményezni lehet a bírósági eljárást. A bírósági határozat alapján a tartozást le lehet tiltatni a lakó fizetéséből, ha van neki, vagy jelzálogot tetetni a lakásra, ha még nincs rajta ilyen. Sokszor azonban valamelyik bank már rátetette a jelzálogot a lakásra, ilyenkor a társasháznak össze kell fognia a pénzintézettel, hogy az árverezés után a ház is hozzájuthasson a pénzéhez. Azonban mindez eltarthat fél-egy évig, és a bírósági, valamint az ügyvédi költségeket szintén a társasház pénzéből kell megelőlegezni, magyarázza az elnök. Megtudjuk tőle azt is, hogy a lakók újabban trükköznek: 3 hónapig nem fizetnek, aztán egy hónapot befizetnek, így nem indítható ellenük eljárás.

Pap Judit, az Alkotmány Lakásszövetkezet elnöke egy újabb problémára hívta föl a figyelmet: a panelprogram miatt nagyon sok társasházban megnőtt a közös költség, amit egyre többen nem képesek fizetni. Ebben az esetben tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a banktól felvett kölcsönt pontosan kell törleszteni, hiszen a lakásszövetkezet kezességet vállalt erre. Hozzátette: az is előfordul, hogy valaki elmegy külföldre dolgozni, a lakását lezárja, a közös költséget pedig hónapokig nem fizeti. Az elnök szerint komoly törvényi szabályozásra lenne szükség, hiszen a ház rendesen fizető lakóinak jogos a felháborodása, amikor nekik kell összedobniuk a hiányzó összeget.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában