Helyi közélet

2013.01.30. 13:03

A lelkész hűtőtáskában hozta a csontvelőt Rakaczki Bencének

Miskolc - A sportot szerető közvélemény egy emberként szurkol Rakaczki Bence labdarúgókapus felépüléséért.

Miskolc - A sportot szerető közvélemény egy emberként szurkol Rakaczki Bence labdarúgókapus felépüléséért.Kedden este minden az előzetes terveknek megfelelően alakult: a DVTK NB I-es együttesének leukémiában szenvedő kapusa megkapta az Egyesült Államokból (azon belül is Iowa államból) érkezett csontvelőt. Az őssejtbeültetés részleteiről Rakaczki János, a sportoló édesapja beszélt lapunknak:

– A tengerentúli donor csontvelője repülővel érkezett Magyarországra – kezdte az édesapja, majd hozzátette: – Az életfontosságú sejtekért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház lelkésze utazott az Egyesült Államokba. A szállítmányt hűtőtáskában, jéggel körülrakva, de nem fagyott állapotban hozta haza. Miután megérkezett a Gyermekegészségügyi Központba, az esti órákban vizsgálatnak vetették alá és jónak, vagy ahogyan dr. Nagy Kálmán professzor úr fogalmazott, életképesnek találták. Ezután kapta meg az őssejteket Bence fiam.

Infúzió formájában

A sportoló infúzió formájában vette fel az őssejteket, vagyis a hiedelemmel ellentétben nem esett át operáción.

– Úgy kell elképzelni a transzplantációt, mint egy véradást – folytatta Rakaczki János. – Az infúzió jó egy óráig tartott és ezt Bence jó állapotban viselte. Minden a tervek szerint ment, komplikáció nem lépett fel. Most várakozással teli napok következnek számunkra: két-három hétre van szükség ahhoz, hogy a beültetett őssejtek megtapadjanak, betöltsék funkciójukat, kifejtsék hatásukat.

Látogatókat nem fogad

Megtudtuk azt is, hogy a beültetéshez – valamint gyógyításához – teljesen steril körülményekre volt és van szükség, ezért Rakaczki Bence látogatókat sem most, de a későbbiekben sem fogadhat.

– Jómagam, a feleségemmel együtt, természetesen jelen voltam a kórházban, majd az infúzió után szót váltottam a professzor úrral – fogalmazott Rakaczki János. – Sok bíztatást kaptam és kaptunk, nagyon reménykedünk Bence felépülésében. A fiam most, konyhanyelven fogalmazva, immunrendszer nélkül van, ezért mindenre vigyáznia kell és vigyáznak is rá. Azért is szorítunk, hogy kerülje el az esetleg ilyenkor előforduló mellékhatásokat.

Az édesapának megemlítettük, hogy tudomásunk szerint a fiának az elkövetkezendő időszakban sok vérre lesz majd szüksége, mire Rakaczki János így felelt:

– Igen, így van! A vér viszont nem egyszerre kell majd, hanem ütemezés szerint. Az illetékes szervek elnyújtottan szervezik majd az adakozást és a gyűjtést, ezzel bizonyosan nem lesz gond majd.

ÉM-KT,MI


A háttérről

- Az őssejtet tartalmazó törésmentes táskát a szállító személy egy percre sem hagyhatja magára, még a repülőgépre is magával kell vinnie, s azon sem tévesztheti szem elől, bárhová is megy.

– A donorral egy évig nem lehet felvenni a kapcsolatot, a donorközpontnak (jelen esetben az amerikainak) lehet levelet írni, s azt ők juttatják el a donornak.

- Bencéhez csupán kétszeri öltözködés után (sapkában, maszkban, váltott papucsban), úgymond két zsilipelést követően juthatnak be az orvosok, nővérek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában