Helyi közélet

2012.12.07. 08:55

Jegyzet - Hitel(telen)

<em>A regnáló kormány intézkedései tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást, szögezi le népszavazásra buzdító kiáltványában a HÖOK.</em> <strong>Szalóczi Katalin jegyzete.</strong>

A regnáló kormány intézkedései tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást, szögezi le népszavazásra buzdító kiáltványában a HÖOK. Szalóczi Katalin jegyzete.Felidézik: épp a Fidesz–KDNP kezdeményezte azt a népszavazást, mely nemet mondott a tandíjra, most pedig ők áldozzák fel százezrek jövőjét. Ami végképp kicsapta a biztosítékot: az állami ösztöndíjas keretszámok nagymérvű csökkenése, sőt megvonása a jogi, gazdasági és kommunikációs területektől. Épp az a kormány tette, amely azt hangoztatja, hogy a fiatalokat itthon kell tartani, ezreket „küld” az őket megbecsülő, tárt karokkal váró külföldre, olvasható ki a sorokból.

Nem késett a kormányszóvivői reagálás, amely szerint a kabinet felsőoktatási koncepciójának lényege, hogy az állam mindenkinek kifizeti felsőfokú tanulmányait: valakinek ösztöndíj, valakinek „Diákhitel 2” formájában. S bár a HÖOK kiáltványában is van csúsztatás (nemigen a csak érettségizett magyarokra áhítoznak külföldön, továbbá van realitása annak, hogy egyes területeken gátat vetnének a túlképzésnek), a kormányzati reflexió egyenesen cinikus. Egyfelől nem számol azokkal, akik sem az államnál, sem a piacon nem képesek elhelyezkedni, pláne olyan bérért, amelyből megélni és visszafizetni lehet, másfelől pedig a felvett hitelt az állja, aki azt ténylegesen visszafizeti. Kamatostul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában