Helyi közélet

2012.11.29. 21:29

A bank adója végül kinek az adója?

Miskolc, Budapest - A pénzintézetek adói nem biztos, hogy csak a bankokat sújtja.

Miskolc, Budapest - A pénzintézetek adói nem biztos, hogy csak a bankokat sújtja.A múlt héten a parlament úgy döntött, mégsem csökken felére a bankadó 2013-ban, amiből 72 milliárd forint többletbevétele származhat az államnak. Vajon milyen következményei lehetnek a nem várt lépésnek a vállalkozásokra és a magánszemélyekre? – kérdeztük a szakemberektől.

Kocziszky György, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja kijelentette: két dolgot érdemes tudni a bankadóval kapcsolatban.

Az egyik, hogy a hazai bankszektor stabil. Azaz megfelelő tőkeállománnyal rendelkezik, és minden stressztesztnek megfelel. Tehát a bankadó nem rendíti meg a hazai pénzintézeteket. A másik, amit kiemelt, hogy nem a képességekkel, hanem a hajlandósággal van probléma. Hozzátette: bár ezen nem kevés gondolkodás után a bankok azért változtatnak.

A banknak ugyanis az az alapvető funkciója, hogy hitelezzen. És bár gazdasági válság van, amikor a hitelező attól félhet, hogy nem kapja vissza a pénzét, de a megfelelő üzleti tervvel rendelkező vállalkozások azért hitelhez juthatnak. A szakember megjegyezte: az előrejelzések szerint jövőre lassú növekedés indulhat el hazánk gazdaságában, ezzel a hitelezés is növekedhet. Kérdés persze, hogy a bankadó egy részét áthárítják-e majd a pénzintézetek a vállalkozásokra. Eddig ezt nem tették, de a jövőben fennállhat a veszély, fűzte hozzá Kocziszky György. Megjegyezte: az azonban nem valószínű, hogy a magánszemélyek valamiféle hátrányt szenvednének a bankadó véglegesítése miatt.

Eddig áthárították

Tuza Máté pénzügyi tanácsadó azonban nem ilyen derűlátó. Tapasztalatai szerint ugyanis eddig a bankokra az volt a jellemző, hogy az őket érintő terheket valamilyen úton-módon áthárították az ügyfelekre. Az igazán fájdalmas azonban a tranzakciós adó bevezetése lesz, tette hozzá a szakember. Hiszen az mindenkit érint, és egy átlagos családot akár havi 10-12 ezer forinttal is megrövidíthet. Tuza Máté azt tanácsolta: érdemes figyelni a bankok ajánlatait, mert van, ahol havi fixösszeget kínálnak a pénzfelvételekre, ez pedig megtakarítást jelenthet.

Nem buták

Karády Júlia nem gazdasági szakember, csak egy ügyfél és családanya, de határozottan állítja, hogy mindenféle adót és díjemelést végül nekünk, közembereknek kell megfizetnünk. Még azokat is, melyeket a törvény szerint a bankok vagy a szolgáltatók nem háríthatnak át az ügyfelekre, tette hozzá. Úgy fogalmaz: se a pénzintézetek, se a szolgáltatók nem buták, úgyhogy megtalálják a módját a terhek áthárítására. Ő csak annyit tud tenni, hogy nem sárga csekken adja majd föl a jövőben a rezsit és a törlesztő részleteket, hanem a bankon keresztül intézi az átutalásokat.

Júlia azonban bizakodó: véleménye szerint a válságnak lassan vége, és ha megkezdődik a gazdasági fejlődés, akkor talán a mindenki jobb helyzetbe kerül.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában