Helyi közélet

2012.10.19. 11:04

Szobrászati kiállítás a Vasgyárban

Miskolc - A MissionArt Galéria 2. Vasgyári Művésztelepén készült művek a Factory Arénában.

Miskolc - A MissionArt Galéria 2. Vasgyári Művésztelepén készült művek a Factory Arénában.A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2011-hez hasonlóan ez évben is az egykori vasgyár területén, de most egy üres ipari csarnokban dolgozhattak a MissionArt Galéria meghívott művészei: Bukta Imre, Csontó Lajos, Rabóczky Judit, Szanyi Borbála, Szurcsik József, Varga Éva. A szeptember utolsó hetében rendezett művésztelephez kegyes volt az időjárás, ragyogó őszi napsütésben járhatták be a résztvevő művészek gyalog és kerékpárral a „zónát”, a 150 hektáros, javarészt elhagyatott, pusztuló, de így is lenyűgöző vasdzsungelt. Az első napokban barátkoznak a hely szellemével, útjaik során fotókat készítettek, és olyan kidobott fémtárgyakat kerestek, amelyek már átestek egy természet általi másodlagos megformáláson.

Tavaly főleg fotók, videók, performanszok és kisfilmek születtek, idén a tárgyakon volt a hangsúly. Részben a talált tárgyak átalakításával, részben új anyagok felhasználásával szobrok és reliefek készültek, amelyek most a Factory Arénában kiállítva jelzik a lappangó élet jeleit egy rozsdatemető földöntúli világában.

Új életre kelnek

A MissionArt Galéria és a művészek az alkotótelep tevékenységével újfent a volt vasgyár óriási, ráadásul Miskolc központi helyén fekvő területének rekultivációjának fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. Az egykor 20 ezer embernek munkát adó Lenin Kohászati Művek területén számos ipari és építészeti emlék található, melyek ma lassú pusztulás állapotában vannak. A művészet révén az egykori gyár kicsiny elemi részei új életre kelnek, jelképes mintát, vagy példát adva a városnak egy jóval nagyobb feladat, e terület feltámasztásának elvégzéséhez.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában