Helyi közélet

2012.10.28. 11:49

Szakértői telefon: 10 kérdés, 10 válasz

Olvasóink kérdéseire dr. Kovács Lajos, a B.-A.-Z Megyei Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Központjának (Mezőkövesd) osztályvezető főorvosa válaszolt.

Olvasóink kérdéseire dr. Kovács Lajos, a B.-A.-Z Megyei Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Központjának (Mezőkövesd) osztályvezető főorvosa válaszolt.

Mi a véleménye a pulzáló mágneses matracról? Segít-e, ha jelentkeznek a porckopás tünetei?

A mágneses erőtereknek keringésjavító, anyagcsere-fokozó hatást tulajdonítanak. Kiegészítő kezelésként számos egészségügyi intézmény is alkalmazza,

Pár hónappal ezelőtt a bal kézfejemen a hüvelykujjam úgynevezett pattanó ujj lett, teljesen lemerevedett, Ebben az állapotban nem fáj, de amikor akaratlanul behajlik, nagy fájdalom árán és nehezen tudom kiegyenesíteni. Van-e rá gyógymód?

Igen, kézsebészeti beavatkozással a probléma megoldható.

Kopásos és meszesedéses betegségem van, főleg a két térdemben, a derekamban, csípő és boka tájékán. érdekelne. Mi a véleménye a lézerkezelésekről a kopásos, meszesedéses, esetleg gyulladásos mozgásszervi betegségek esetén?

A lézerkezelések ízületi gyulladások, lágyrész-reumatizmus esetén javasoltak. A kopásos ízületi elváltozások esetén a lézerkezelés már valószínűleg nem segít.

Lumbágó isiásszal kezelnek, gyógyszereket szedtem és fizikoterápiás kezeléseket, masszázst, víz alatti tornát szoktam „kapni” rá. Egy éve a jobb vállamtól az ujjakig erős fájdalmak jelentkeztek, az ujjaimat nem tudtam behajlítani. Már mind a két vállam fáj, a röntgen nyaki és deréktáji meszesedést mutat. A munkám miatt sokat cipekedtem, de már nem tudok dolgozni. Kérem, adjon tanácsot!

A panaszok hátterében nagy valószínűséggel porckorongkopás , -kitüremkedés vagy -sérv állhat. A klinikai tünetek ismeretében lehet, hogy idegsebészeti beavatkozásra van szükség.

Húszéves korom óta vannak komoly ízületi és reumás betegségeim, amelyek ma már komoly gondot okoznak az életvitelemben... Nagy fájdalmaim is vannak, de a gyógyszerallergiám miatt nem nagyon szedhetek gyógyszereket, így tűrni vagyok kénytelen.

A fájdalomcsillapítás az egyik legalapvetőbb orvosi feladat. Mindig a fájdalomnak megfelelő fájdalomcsillapító adására van szükség. Átmenetileg akár kábítószer tartalmú fájdalomcsillapító adása is szóba jöhet, pl. tapasz formájában is. (Ugyanez a válasz egy másik olvasó kérdésére is, akinek bár térdprotézis-beültetésére lenne szükség, de a műtét egyéb betegsége miatt nem javasolt, s nagy fájdalmai vannak – a szerk.)

Egy hete a talpam felső része a lábujjak alatt rettenetesen fáj. Járni és aludni is alig tudok, tettem rá hideg vizes borogatást, de sem az, sem a fájdalomcsillapító nem hat. lehet ez ideg- vagy ízületi gyulladás? Mit tegyek, hogy elmúljon a fájdalom?

Valószínűleg az előláb harántboltozat-süllyedése áll a panaszok hátterében. Ortopédiai vizsgálat alapján szükség esetén talpbetét, esetleg ortopédiai műtét lehet a megoldás.

Sokszor és régóta fáj a derekam, rendszeresen járok lávaköves masszázságyas kezelésre. Ezzel jót teszek-e, vagy ártok magamnak?

Akut időszakban belobbanhat a melegtől a gyulladás (ezt a beteg úgyis észre veszi), krónikus fázisban azonban előnyös lehet. Ha a beteg úgy érzi, hogy neki jót tesz, akkor nyugodtan használja.

Alig tudom mozgatni a karomat, beszűkült a vállizületem, a mozgás fájdalommal jár. Mit tegyek?

Az úgynevezett „befagyott vállnak” sok oka lehet, leggyakrabban nyaki gerincproblémák állnak a hátterében. Egyéni válltorna lenne javasolt, s minden olyan gyógymód, amely a vállizület kimozgatását eredményezi. Ezek egyike lehet a váll hűtését követő ultrahang-kezelés. (A hűtést követően az erek kitágulnak, s nagy mértékben fokozódik a vérkeringés – mint amikor gyermekkorunkban hógolyózás után „elfagyott”, majd kivörösödött, majd „égett” a kezünk!)

Mi az igazság abban, hogy a csalán- vagy a méhcsípés jó tesz a reuma ellen?

A csalán- illetve méhcsípés hatására többek között ugyanazon vegyületek szabadulnak föl (például a a hisztamin) , mint a a reuma kezelésére alkalmazott fizikoterápia során. Akut fázisban lehet eredménye, de a kopásos ízületi betegségeket nem akadályozza meg.

Úgy érzem, hogy gyakorlatilag minden izületem fáj. Mi lehet az oka?

Mindenképp ki kell vizsgálni, mi álla a fájdalmak hátterében. Meglehet, hogy autoimmun betegség áll a gyulladás hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában