Helyi közélet

2012.10.18. 14:00

"Nem dughatják homokba a fejüket"

Miskolc - „A roma-kérdés napirendre tűzése nem halogatható tovább. ”

Miskolc - „A roma-kérdés napirendre tűzése nem halogatható tovább. ”– A demonstrációk általában valamilyen problémára hívják föl a figyelmet, de ha azt nem követi megoldás, akkor elfecsérelt idő – mondta az Észak-Magyarországnak Kovácsné Nagy Emese, a hejőkeresztúri általános iskola igazgatója, a Miskolci Egyetem docense a szerdai, avasi tüntetésekkel kapcsolatban. Mint fogalmazott: a gondokat ebben az esetben országos szinten kell kezelni. A romaellenesség alapjának azt látja, hogy a nem romákhoz tartozó emberek saját negatív érzelmeiket vetítik rá egy csoportra, azaz a romákra. A negatív érzelmek pedig adódhatnak a szegénységből (hiszen a nem romák is szegények), vagy a saját presztízsből adódó elégedetlenségből. Meg kell találni a problémák megoldásának a módját, hangsúlyozta. Ha az az oktatás, akkor azon a téren kell tenni valamit, ha a foglalkoztatás, akkor ott kell változtatni.

– Saját környezetemben azt tapasztalom, hogy a roma emberek körében lassú, de kedvező változás indult el – tette hozzá.

Sebeket ejtenek

Fekete Sándor politológus (Miskolci Egyetem) úgy fogalmazott: a megoldáshoz ezek az erőfitogtatások nem vihetnek közelebb, csupán felkorbácsolják az indulatokat, további sebeket ejtenek. Ugyanakkor észre kell vennünk, hogy a 24. órában vagyunk, a politikai elit nem dughatja homokba a fejét. A roma-kérdés napirendre tűzése nem halogatható tovább. A problémák megoldása átfogó, politikai szándék nélkül szinte lehetetlen. Már készült európai roma stratégia, éppen megyénk vezetőinek és a Miskolci Egyetem oktatóinak segítségével, ezt kellene „kicsiben” adaptálni. Ehhez azonban teljes körű politikai konszenzus szükségeltetne a szélsőjobbtól a baloldalig. Rendkívül elszomorítana, ha egy újabb tragédia fújna ébresztőt.

Jenei László írót is megkérdeztük a témáról, aki kifejtette: – A szerdai demonstrációk mögött szociális és politikai okok húzódnak. A választásokig ugyanis másfél év van, a Jobbiknak pedig hamarosan időközi választáson kell megméretnie magát. Ők a bűnbakképzés és az előítéletek módszerével élnek. A háttérben pedig komoly társadalmi feszültségek húzódnak. A megoldást abban látnám, ha mindenki viszonylagos jólétben élhetne, mert akkor a tolerancia is működik, és hatékony szociális intézkedések is kellenének. Azonban az is látható, hogy a meglévő társadalmi problémákkal 22 éve egyik kormányzó párt sem tudott mit kezdeni – hangsúlyozta az író.

Kigubancolni

Pankucsi Márta, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének oktatója pedig arra mutatott rá, hogy egy összegubancolódott problémahalmazról van szó (etnikai, szociális, kulturális és jogszabályi problémák). Ezeket egyenként kell kibogozni és kezelni. Ezenkívül alkalmazni kellene a gyakorlatban is azokat a konfliktusmegoldó módszereket, melyek már beváltak és jól működnek, jelezte a szakember.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában