Helyi közélet

2012.10.02. 13:42

Az első téma: a mellkasi fájdalmak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több településéről is hívták a professzort, s kértek tőle orvosi tanácsot.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több településéről is hívták a professzort, s kértek tőle orvosi tanácsot.

„Anélkül, hogy bántani akarnék bárkit, a telefonbeszélgetésekből azt a közös tanulságot szűrtem le: baj, hogy a (házi)orvosok nem beszélgetnek el a betegekkel” – summázta szakértőnk, Kiss János István professzor, sebész, mellkassebész, nyugalmazott főorvos, akit a múlt pénteken egy órán át hívhattak – elsősorban a megadott témában – olvasóink.

Az első hívót idős korára tekintettel a szomszédasszonya kért meg, hogy közvetítse kérdését: agyi történés után bal mellkasában hónapok óta fájdalmat érez, mit tegyen. „Be kell utalni, ki kell vizsgálni” – foglalható össze a válasz. Hasonló tanácsot kapott egy másik olvasó is: „alapos kivizsgálás nélkül nem lehet eldönteni, mi lehet a panasz forrása”.

Mitől lehet?

Egy szarkoidózisban szenvedő, gyógyszeresen kezelt telefonáló (a szarkoidózis jóindulatú folyamat, ami sok kis sejtcsomót termel különböző szervekben, esetünkben a tüdőben – a szerk.) arra volt kíváncsi, a bőrén jelentkező kiütéseket lehet-e a gyógyszeres kezelés számlájára írni, illetve létezik-e más megoldás a gyógyítására. A professzor válasza szerint ezt a betegnek a kezelését végző szakorvossal vagy háziorvosával kellene megbeszélnie. Egyébiránt sok szarkoidózisos beteg semmiféle kezelést nem igényel, olykor a tünetek maguktól elmúlnak, más esetben a gyógyszeres kezelés megszűnte után is kiújulnak.

Műthető-e?

Egy másik idős asszonynak strúmája (pajzsmirigy-megnagyobbodása) van, ezen túlmenően cukorbeteg és szívbeteg. Ő is mellkasi fájdalmakra panaszkodik, azt kérdezte, lehet-e operálni. Őt a professzor egy konkrét főorvoshoz küldte, pontosabban az tanácsolta, hozzá kérjen beutalót.

Egy szájzsibbadásra panaszkodó olvasót a professzor a bőrgyógyászatra, illetőleg a szájsebészetre irányított.

ÉM-SzK

  Szerkesszük együtt!

Kérjük kedves Olvasóinkat, írják meg, milyen egészségügyi témákban szeretnék kérdezni hétről hétre felkért szakértőinket. Illetve milyen orvosi témákról szeretnének olvasni Egészség rovatunkban. Ha levelet írnak, a borítékra írják rá: „EGÉSZSÉG”!

levélcímünk: Észak-Magyarország Szerkesztősége, 3526 Miskolc, Zsolcai kapu 3. 3. emelet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában